o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

267.derby pražských S

blog fanoušků čtvrtek, 11.02.2016 - přejít do komentářů
poslední derby na Strahově, divočina v ochozech
/titleImg/267derby-prazskych-s/1/7363.jpg?width=570

Rubrika Blog fanoušků & Groundhopping je určena všem, kteří se chtějí podělit s ostatními návštěvníky našeho portálu o své zážitky z cest za svým klubem, groundhoppingem, a nebo o své názory na dění ve světě fanoušků. Text a fotografie posílejte na info@supporters.cz (Blog fanoušků & Groundhopping).

Dne 31.3.2008 se odehrálo 267.derby pražských "S" a přítomno bylo 16.205 diváků. Jednalo se o poslední derby hrané na Strahově. Dlouho dopředu se objevovaly spekulace, že chtějí jak domácí, tak hlavně fanoušci Sparty stadion zdemolovat. Bezpečností opatření byla nebývale vysoká, policie se na možné problémy připravovala celý týden přímo na stadionu. Mnozí prognózovali, že vítězství v derby rozhodne o titulu. Utkání ovšem po gólech Davida Kalivody a Michala Kadlece skončilo nerozhodně 1:1. Zápas nepostrádal náboj na obou stranách, docházelo k "řádění" fanoušků v ochozech, v 65.minutě byl zápas na chvíli přerušen a v obou sektorech zasahovali těžkooděnci. Jeden fanoušek Sparty během zápasu (v 67.minutě) vběhl i na hřiště, kde vytrhl rohový praporek a doběhl až za půlku hřiště, kde již padl do rukou pořadatelské služby.

Domácí se dostali v tomto zápase do vedení, branku vstřelil Kalivoda. V euforii z gólu přeskočil reklamní bannery a směřoval k domácímu kotli. Na oslavu si svlékl dres, zřejmě si ale neuvědomil, že již jednu žlutou kartu má a tak následovala druhá a vyloučení. Sparta v přesilovce vyrovnala, vítězství na svou stranu už ale strhnout nedokázala a tak vedla Slavia stále o 2 body před pražskou Spartou.

Na Strahov se šlo, jako už bylo zvykem, pochodem od hodin - tedy od stadionu Sparty. V pochodu mělo jít podle dostupných informací kolem 700 fanoušků. Jelikož se utkání hrálo v pondělí, tak došlo během pochodu na jeho trase k totálnímu kolapsu dopravy. Během cesty mělo docházet i k nějakým projevům rasismu, nevím, je to už docela dlouho a na nic si nevzpomínám. Co si ale pamatuji je to, že v davu mělo být několik policistů v civilu, kteří nás měli monitorovat. To potvrdila i mluvčí policie... Když už jsme snad po více jak hodině došli ke stadionu, byli jsme před branami drženi těžkooděnci. Dlouho se nic nedělo, pak se mezi sebou začali skrž mříže stadionu "pošťuchovat" fanoušci a těžkooděnci. Po další době se rozevřela vchodová vrata a těžkooděnci se poprvé ukázali - mlátili fanoušky před sebou hlava nehlava. Tam jsem poprvé okusil, jak chutná rána pendrekem do zad, bohužel ještě neotrkaný z takovýchto vyhrocených zápasů jsem byl až moc vpředu a nestihl za včasu utéct :) Na stadion jsem se dostal v 7.minutě utkání a to jsem šel ještě mezi prvníma, ti za mnou byli ještě o poločase někde před branama stadionu... Těžkooděnci si v tomto zápase vyzkoušeli, jak fungují kovové teleskopy, mezi fanoušky na obou stranách bylo bezdůvodně vhozeno několik policejních rozbušek / granátů, díky kterým se snažili rozehnat fanoušky. Efekt to mělo samozřejmě zcela opačný, ale to asi nemusím popisovat... Každý, kdo se derby zúčastnil, viděl, jak dělá policie svou práci. Kromě házení dělobuchů mezi fanoušky vnikali i do sektorů obou celků a napadali fanoušky teleskopy a ukazovali svou sílu.

Jak probíhala cesta na stadion a co se dělo přímo v ochozech, to se podívejte v následujících fotkách a videích (omluvte horší kvalitu, v té době ještě nebyly mobily s full HD / 4k obrazy, videa jsou občas dost zmatená, v sektorech panoval chvílema zmatek, hlavně když do sektorů přilétaly dělobuchy z plochy od těžkooděnců)

 

 

pochod na stadion byl relativně klidný

 

situace před stadionem, občas létala pyrotechnika, občas něco z řad těžkooděnců schovaných za hlavní branou stadionu

 

po dlouhé době se brána stadionu otecřela, ale z ní vyjelo policejní komando

 

 

čertů bylo na stadioně požehnaně

 

první salva dělobuchů, spousta fanoušků couvala, situace nebyla moc přehledná

 

ani konec utkání nebyl v klidu

 

závěr utkání a pár dělobuchů na cestu domů

Autor: dn

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Za Opavu! Klenot Česka v srd... 05.04.2024

Za Opavu! Klenot Česka v srd...


FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna... 08.04.2024

FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna...


Baník si užíval Velikonoční ... 03.04.2024

Baník si užíval Velikonoční ...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace