o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

280. derby pražských "S" ze sparťanského sektoru

blog fanoušků pondělí, 07.10.2013 - přejít do komentářů
/titleImg/280-derby-prazskych-s-ze-spartanskeho-sektoru/1/5369.jpg?width=570

Rubrika Blog fanoušků & Groundhopping je určena všem, kteří se chtějí podělit s ostatními návštěvníky našeho portálu o své zážitky z cest za svým klubem, groundhoppingem, a nebo o své názory na dění ve světě fanoušků. Text a fotografie posílejte na info@supporters.cz (Blog fanoušků & Groundhopping).

V sobotu 28.9.2013 se odehrálo v pořadí již 280.derby pražských „S“. Prodáno bylo oficiálně 1870 lístků, další se kupují do sektorů vedle klece a za bránu. O tom, že to bude největší návštěva Sparťanů v Edenu, nemůže být pochyb.

V den D vyrážíme s několikahodinovým předstihem, jednak abychom stihli pochod z Letné, jednak abychom napojili v Praze naše vyschlá hrdla. Posloužit nám má jako vždy Ráj. Nicméně policejní manévry okolo mi říkají rychle dopij a táhni pryč. Bohužel během pěti minut přišlo to, co si nikdo nepřál. Odcházíme z Ráje směr ul.Horákova, když kde se vzalo, tu se vzalo, policejní auto… vyskáčou muži v černém a začíná show.


Najednou je jich tam jak much a legitimují nás. Následuje volání kamsi domů, co bude k večeři (resp. zda máme záznam či nikoliv), pak postavení k plotu místní restaurace a natáčení občanky a obličejů na kameru jako tomu bylo předloni v Jihlavě. Ach jo, buzerace hned ze začátku a to ještě nezačal ani pochod. To vše mi zkazilo jinak dobře začínající den a bylo to jakousi předzvěstí událostí, které se stanou později… Zde přicházíme o jednoho člena výpravy, což se dozvídám až během pochodu. Na ten dorážíme díky demenci této akce „za 5 minut 12.“


Lehce pokecám vpředu se známejma a vyrážíme.

Na půli cesty mezi Letnou a Hradčanskou se k nám žene anton, což s sebou přináší pachuť nějakého průseru.

Zde pokračuje demence, kterou jsem nějaký pátek zase nezažil…

Je zakázáno zahalovat si obličeje a používat pyrotechniku, jinak bude použito donucovacích prostředků (po skončení hlášení těžkooděnec přikyvuje, nejspíš na znamení, že to ten strup v autě přečetl z papírů správně)



Během minuty se pak koná první z mnoha náběhů do fanoušků jdoucí v pochodu. Někde při této akci přicházíme o dalšího člena z jihočeského výjezdu.


Když se policejní složky ukojí na zatčení některých z nás, pokračujeme dál – a ne jinak než chorálem Je nejlepší, je nejlepší,….

Pak si na několik minut podmaňujeme linku metra směrem na Strašnickou. Do jednoho metra se několik stovek fanoušků nevejde a tak za námi vyráží zbytek dalším spojem.

Jedny schody se zastaví a proběhne menší strkání s těžkooděnci…

Každá souprava metra žije svým vlastním životem, fandí se a připravují se hlasivky do Edenu.

Když konečně dorazíme do cíle, na Strašnickou, tak si dáme ještě v metru znovu oblíbený chorál.

Venku pak čekáme cca. půl hodiny na další fanoušky.

Mezitím se zapálí někde v davu ohně, což vede k dalšímu náběhu a vyvedení pár fanoušků. Během pochodu se celá akce opakuje, jediná světlice má za následek náběh těžkooděnců, roztržení transparentu VOJTO DRŽ SE! a další zatčené z našich řad.

Když se zase vydáme na cestu, tak nás chvíli co chvíli zastavují „ti vpředu“, že vzadu nestihají a musíme čekat. Cestou se pak z okolních chodníků dívají na náš několikasethlavý pochod sešívky, které těžkooděnci drží opodál. Vykukují různě z hospod apod., ti aktivnější si dávají závody s těžkooděnci na koních.


Před stadionem už jde cítit to napětí. Zapalují se ohně, sem tam „něco“ lítá od nás před stadion, sem tam „něco“ opačným směrem.

Před vstupem do sektoru se oblékáme do červených triček s nápisem VLÁDNEME Sparta Praha a tím je náš sektor stejně barevný jako v Anglii proti Chelsea (kulichy) nebo v Ostravě proti Baníku (trička).

Fandění v jednotných barvách má určitě hodně do sebe…

… hlavně při „Kdo neskáče, není Sparťan“ ty barvy prostě super ladí.

Samozřejmě nemohla chybět ani hymna Sparty.

Náš sobotní soupeř si připravil choreo, to první ve 22.minutě utkání a věnované bylo Bicanovi….

….a za pár minut další, taktéž pro Bicana.

Náš sektor se prezentoval foliemi v barvách ACS (ostatní choreo bylo zakázáno – to jen pro šťouraly, aby zase nevznikly fámy s tričkama napuštěnýma hořlavou látkou apod.)

Na hřišti se nic moc nedělo, poločas skončil bez branek. Zajímavější byl jistě druhý poločas, kdy slávisté útočili na branku u našeho sektoru…. jako první se k nám přišel podívat a zavzpomínat na staré časy Kisel 

První setkání nedopadlo zrovna nejlépe, tak se odebral zpět, aby se za chvíli opět vrátil a rozehrál roh.

V 62. minutě přišla opět naše chvíle (SPARTA TIME).

Lukáš Vácha se trefil a Sparta vedla 1:0. V hledišti (i na hřišti) se objevilo pyro.


Slávisté si pak připravují ještě jeden nápis… Vácha se již pomstil, chvíle Bořka Dočkala přijde o pár minut později také…


Zanedlouho střídá Lafata, na hřiště se dostává oblíbenec Bednář. V kotli se v tu samou chvíli objevuje „mlha“ v podání hasičů. Pyro se odpaluje i ve slávistickém kotli.

Slávisté si pak zhruba v 80.minutě hází mezi sebe dělobuch, který pár lidí zraní. Dalším okamžikem, který stojí za pár slov je 90.minuta a druhá žlutá pro Kisela.

(velmi pěkná grafika cirkusáků, červený podklad a na něm červená karta, možná by stálo za zvážení, jestli nedat pro tyto případy jiný podklad)

Nastavuje se 6 minut. V 95.minutě se radujeme podruhé. Centr Dočkala si sráží do vlastní sítě domácí Bortel, tímto se jim ony „šlapky“ pomstily tím nejlepším způsobem, 2 góly.

Vytahuje se poslední pyro (nač ho nosit zpátky domů?)….

Ikdyž se vítězství nerodilo zrovna snadno, Sparta vítězí v cirkusu Eden 2:0.

Rozlučka je doprovázena vběhnutím na trávník, pořadatelé chtějí jedince chytat, ale nemají šanci. Roman Bednář prvního bere a chrání před pořadatelem.

Na vběhnutí Sparťanů reagovali těžkooděnci a slávisté, kteří se pak vydali vstříc k našemu kotli.

Závěrem nějaká čísla… na utkání se prodalo 15.884 vstupenek, dobré 3000 určitě do Sparťanských rukou. Ti, kteří se na stadion přišli podívat a podpořit svůj klub svým hlasem, určitě bude potřeba i v dalších kolech, nejen při derby, tak proto neseď doma na gauči a přijď i na Letnou v hojném počtu a zažij support jako při derby.

Autor: Blog & Daniel1983

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Retro výjezd Tribuny Sever s... 19.04.2024

Retro výjezd Tribuny Sever s...


Britská nemoc – díl čtvrtý (... 18.01.2012

Britská nemoc – díl čtvrtý (...


Britská nemoc – díl první (A... 05.01.2012

Britská nemoc – díl první (A...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace