o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Rozhovor s fanouškem HC REBEL

rozhovory pondělí, 19.12.2011 - přejít do komentářů
/titleImg/rozhovor-s-fanouskem-hc-rebel/1/3744.jpg?width=570

O víkendu jsme navštívili hokejovou bitvu o Vysošinu mezi Havlíčkovým Brodem a Jihlavou. Dnes vám přinášíme rozhovor s jedním z domácích fanoušků, kterého v kotli HC Rebel znají pod přezdívkou Lister.

Můžeš nám přiblížit fanouškovskou scénu Rebelů? Kolik se vás schází v kotli při domácích zápasech, kolik vás jezdí ven a jak to bylo s fans scénou Rebelů v minulosti?
Do kotle se nás schází od 50 lidí na běžné zápasy, až po několik set například na souboje s lídry, derby utkání a play off. Těžko přesněji odhadovat, jelikož kotel není pevně oddělen od ostatních tribun, takže spíš posuzuji počet lidí, kteří se aktivně zapojují (pokřiky a tleskání). Co se týká výjezdů, letos je slabší ročník, jelikož nám odpadly blízké destinace v naší soutěži (Chrudim, Znojmo, Tábor, Vrchlabí) a navíc nám los nepřál, jelikož se většina našich venkovních zápasů hraje v týdnu, což je z časových důvodů problém. Ale například minulou sezonu jsem podnikly celkem 15 hromadných výjezdů (13 autobusem a 2 vlakem). Téměř pokaždé se naplnil autobus a co se týká vlakových výjezdů do Jihlavy, vypravuje se 100 -150 hlav společně vlakem a pak pochodem na zimák v Jihlavě. Celkem nás tam většinou bývá 300-400. Jinak co se týká kilometrovníků členů našeho sdružení, tak v minulém ročníku bylo minimálně alespoň jedno auto vypraveno na celkem 22 venkovních utkání. Co se týká historie, je to asi jako u každého klubu, někdy je lepší generace, někdy horší. Cca před 13 lety vznikla první oficiální skupina, jež několik let držela atmosféru na velmi vysoké úrovni, po úpadku před cca 4 roky převzalo fansouškovské aktivity naše sdružení a snad to má postupně zlepšující se směr. Jinak samozřejmě i dobách minulých (80.-90. léta) se v naší kotlině bouřilo, ovšem to již já nedokážu posoudit.

Kdo je váš největší rival a proč a naopak máte nějaké spřátelené tábory?
Náš největší rival je samozřejmě už z historického hlediska Dukla Jihlava, jelikož velká většina našich odchovanců prošla tímto klubem skrz povolávací rozkaz. Naštěstí se hodně legend našeho hokeje zpátky vrátilo do Havlíčkova Brodu a snaží se bojovat za náš klub. Dále bývají občas vyhrocenější zápasy s Třebíčí a Olomoucí, ale to hlavně díky nepřátelské atmosféře na jejich stadionech, která hlavně v minulých letech byla známa pro všechny prvoligové kluby. Jako hlavní spřátelený tábor jsou pro nás v tuto chvíli asi Okurkáři ze Znojma, které nyní hraje EBEL ligu. Kluci jezdí pomáhat nám a my zase jim a vznikají tak výborné zážitky. Dřív se udržovala družba ještě s fanoušky z Hradce, se kterými jsme si během sezony dávali občas zápasy v hokeji.

Co Havlíčkův Brod a ultra aktivity? Kolik se schází fanoušků na tvorbu chorea a jak často chorea děláte?
Ultra aktivity přišli hlavně v posledních letech s nástupem naší skupiny. V minulých ročnících jsme vyrobili cca 15 papírových choreografií za sezonu. Navíc se občas zvolili nějaké balonky, obouručky, interiérové pyro, atd.... toto vše bylo realizováno většinou do našeho sektoru, navíc jsme připravili již cca 3 celotribunová chorea (5x30-40m), jedno jako poděkování za výkony v minulém ročníku, druhé k úvodnímu zápasu letošní sezony a tragické události jež se stala v Jaroslavli a třetí na posledním derby s Duklou. Na malování se nás sejde většinou 5-10 hlav, což je ideální počet. V minulosti jsme se navíc docela proslavili díky samolepkové aféře.


Jak je na tom jinak 1. liga co se týká fanoušků a ultras? Které tábory jsou nejlepší?
Co se týká ultras aktivit v první lize, není moc o čem mluvit. Do Kadaně a Benátek nechodí fanoušci skoro vůbec (cca 5 lidí v kotli), Beroun a Most na tom nejsou o moc lépe. V Hradci Králové to již po ultras stránce dosti upadá, což je škoda. Ostatní tábory občas něco vyprodukují, což je jedině dobře. Naštěstí se v poslední době k choreografiím dostávají i fanoušci Dukly, kteří tyto aktivity ještě před 2 lety zcela odsuzovali, což bylo díky jejich fanouškovské základně škoda.

Kam jsou nejlepší výjezdy a proč?
Nejlepší výjezd, samozřejmě do Jihlavy, kde se nás jak už jsem zmiňoval sejde několik stovek. Navíc je vše doprovázeno pochodem přes město za doprovodu těžkooděnců. Tradičně jsme si již zvykli při odchodu na loučení s domácími před stadionem, kde se s námi vždy přijde rozloučit cca 100 nejsilnějších a tudíž mají i čerti o práci postaráno. Jsou to pro nás nejlepší výjezdy i díky cestě vlakem, která je proti autobusu mnohem luxusnější. Vlakové výjezdy pořádáme již třetí sezonu a do letoška jsem byli tuším jediní v první lize, kdo vyrážel na výjezdy v tomto počtu vlakem.

A kromě Jihlavy?
Další naše oblíbené destinace jsou Třebíč, kde se nás většinou sejde necelá stovka a v minulých letech ještě Chrudim a Hradec a hlavně Znojmo, kde díky slavné pohostinnosti domácích výjezd končí ve sklípku a autobus vyráží k domu až v ranních hodinách.

V médiích se mluví o uzavření extraligy jak se na to dívají fanoušci Rebelů?
Jelikož se nás uzavření extraligy bezprostředně netýká, není ani názor mezi našima fanoušky jednotný. Na jednu stranu i když se uzavře, vždy mezi sebe elita ráda přibere někoho, kdo bude mít tučný balík peněz a naopak se ráda zbaví někoho od koho se sponzoři odvrátí. Na druhou stranu, myslím, že vedení českého hokeje již dávno zaspalo dobu, jelikož již před lety mohli vytvořit ligu, do které by se tlačily nejlepší týmy našich sousedních států. Ať už týmy ze Slovenska, tak i Rakouska, Německa a Polska a severních zemí. V tuto chvíli, kdy se zuby nehty brání čemukoliv novému se obávám, že nám dřív nebo později ujede vlak a samy naše týmy se budou hlásit do lukrativních soutěží v zahraničí. V tuto chvíli se již mohla hrát uzavřená soutěž s top týmy z naší ligy i sousedních zemí, která by byla evropskou top třídou a nemuselo se debatovat o naší nejvyšší soutěži, která by byla přes sportovní úspěchy otevřená všem bez neskutečných nároků pro drtivou většinu týmů z první ligy. Vždyť mimo sportovní stránky je pro nynější extraligu otevřeno stejně maximálně pro dva týmy z první ligy.

Jsou nějaké další aktivity, kterých se fanoušci účastní?
Zástupci našich fanoušků se účastní různých mimohokejových aktivit, jako třeba hokejbalové turnaje, nebo závody dračích lodí. V minulosti jsme se dosti proslavili (hlavní zprávy v celostátních televizích) výrobou samolepek. Poprask vznikl díky zparodování loga našeho největšího rivala, nad nímž se většina fanoušků Dukly dokázala povznést a zasmát se. To ovšem tehdy nedokázalo vedení Dukly, které krom mediální války spustilo i válku politickou (primátor města Jihlavy tehdy volal našemu starostovi) a hlavně pak i právnickou. Ano, opravdu se někteří lidé rozhodli přes advokáty řešit spor s naším sdružením v kauze, která se datovala půl roku, před naším vznikem. Do dnes se při této vzpomínce bavím. V posledních měsících se naši fanoušci věnovali výrobě fanouškovského kalendáře, což je v naší republice z fans hlediska více méně unikát, ze kterého snad doufám načerpáme další finanční prostředky na choreografie...

ukázka z kalendáře

Autor: redakce

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
V Hradci se hasila nejen žíz... 10.03.2024

V Hradci se hasila nejen žíz...


Ono to jde, a ne že ne! Mobi... 13.03.2024

Ono to jde, a ne že ne! Mobi...


Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace