o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

BIRMINGHAM ZULUS

pondělí, 19.05.2014 - přejít do komentářů
Tak zní název legendární firmy, která vznikla v anglickém Birminghamu
/titleImg/birmingham-zulus-/1/6054.jpg?width=570

Tak zní název legendární firmy, která vznikla v anglickém Birminghamu kolem roku 1982. Členové skupiny byli od počátku složeni ze všech etnických vrstev, což bylo v přímém kontrastu s ostatními firmami na ostrovech, jejichž bojovníci se rekrutovali z pravicových řad, popř. Národní fronty. Dle svých slov organizace vznikla , aby bránila svoje čtvrti ,a svůj stadion před nepřátelskými výpravami. Největším a nejbližším soupeřem byla nenáviděná Aston Villa rovněž z Birminghamu. 
V roce 1985 cestovala firma Leeds Service Crew na finále poháru do St.Andrews, kde se měli utkat právě s Birminghamem. Stovky chuligánů Leedsu míří na hrací plochu, kde se tvrdě střetli s policisty, z druhé strany se přiřítilo několik stovek Zulus, a vypukly krvavé střety přímo na hřišti. Zraněno bylo 200 osob, z toho 96 policistů. Podzim roku 1987 se nesl ve znamení tajné operace britské policie, která vtrhla do bytu 36 podezřelým chuligánům Zulus, u kterých při domovních prohlídkách zabavila velké množství zbraní a fotoalb, na kterém byly zachyceny fotografie ze života organizace, výjezdy, napadání policistů, výtržnosti.
Po pár měsících klidu pak o sobě dali Zulus vědět v květnu roku 1989. Stovky příznivců vtrhly na hrací plochu v utkání proti Crystal Palace, kde následně rozhánějí hosty z Londýna a hřiště proměňují v bojiště s policií,která po půl hodině vytlačuje výtržníky pomocí koní a obušků mimo hrací plochu. Dvacet členů organizace končí ve vězení. 
Od tohoto roku do února 2001 proběhlo více či méně úspěšných akcí a Zulus stejně tak jako ostatní firmy postihly hluboké a tvrdé policejní represe. Mnoho členů končí ve vězení, probíhá taky generační výměna a o rváčích z Birminghamu přestává být slyšet.
Den 24.02.2001 však znamená návrat firmy na scénu a jedná se o další den, který se zapsal zlatým písmem do kroniky anglického chuligánství.
V Cardiffu se má Birmingham střetnout v rámci finále poháru s Liverpoolem a do Walesu míří tisíce fanoušků BFC včetně 500 členů Zulus, kteří rozpoutávají pouliční válku v centru města. Tři hospody byly zdemolovány a probíha nefalšovaná válka s policií a fanoušky místního Cardiffu FC. Akci odneslo 16 lidí zatčením. 
O rok později dostává klub v semifinále poháru londýský Millwall a v řadách Zulus probíhá mohutná několikatýdenní mobilizace, která ve výsledku znamená neuvěřitelných 690 lidí na nočním srazu před výjezdem do Londýna. Po utkání pak Zulus rozpoutávají masové výtržnosti na stadioně i v ulicích ,a jednalo se o nejhorší události v rámci fotbalového násilí v novém miléniu.  Kluci však nelenili ani o několik měsíců později v říjnu 2002, kdy patnáct mužů končí ve vězení po střetech s chuligány Aston Villy poblíž jejich Villa Parku. Šikana ze strany Zulus ma za následek prakticky rozpad chuligánů Aston Villy, kteří byli doslova šikanováni před svými školami a pracovištěmi. Zulus získavají nad Birminghamem až hrozivou nadvládu a moc. Bití byli ušetřeni jen starci, děti a ženy fandící Aston Ville. 
Březen 2004. Chelsea hostí Birmingham. Fanoušci hostů včetně 200 Zulus v poklidu fandí a všechno vypadá, že má policie situaci pod kontrolou. Zvěd však hlásí zvýšený pohyb fanoušků Arsenalu a Tottenhamu v severním Londýně. Zulus neponechávají nic náhodě a celou sešlost rozhánějí , nekteří fanoušci Arsenalu se v zoufalství schovávají do popelnic a kanálů. Akci odneslo dalších 14 hooligans zákazem vstupu na fotbalové stadiony. 
V únoru 2006 pak v rámci FA Cupu míří BFC do Stoke, kde dvě stovky Zulus již před utkáním zuřivě lomcují s ploty, které je oddělují od domácích fandů. Po jejich promolení hostující chuligáni vyhánějí kotel Stoke ze stadionu. 
Na podzim téhož roku plánují starší chuligáni Aston Villy křest knihy, ve které popisují svůj život a střety se Zulus. Ti vyhrožují chuligánům A.Villy zabitím a rváči z Aston Villy od vydání knihy z obav před pomstou ustupují. V knize se totiž měly objevit osobní údaje některých členů Zulus. 
V září 2007 končí pět hooligans Zulus ve vězení potom, co rozpoutali výtržnosti v zápase v Cardiffu. Jejich hněv vyvolalo sporné rozhodnutí hlavního rozhodčího , na které reagovali Zulus vytrhávaním sedaček , které házeli po stewardech. Jeden člen security přichází o levé oko poté , co ho trefila světlice hozená ze sektoru hostů. 
K chuligánům Birminghamu se následně vyjadřoval i sám Sir Alex Ferguson ,který oznámil obavy před cestou týmu právě na jejich stadion.
Prvního prosince 2010 pak stovky Zulus vtrhly na hřiště po domácím utkání s Aston Villou, kde útočí světlicemi na sektor hostí. Zraněno bylo 14 lidí a média jsou opět zděšena brutalitou hooligans na anglických stadionech.
Zulus jsou fuknční dodnes, podle odborníků na fotbalové násilí měla organizace v dobách své největší aktivity téměř 800 členů, dnes je hrubým odhadem aktivní stále polovina z nich. 
Zulus je nejvíc nenáviděna firma na ostrovech díky etnickému složení, kdy se bitek zúčastňovali černoši, asijati, a Irové. 
Jejich chuligánská stopa je však v dějinách ostrovních výtržností nesmazatelná a prakticky každý protivník osobně pocítil, s kým má tu čest. 


Autor: TomášO

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Pražské derby nabídlo zeleno... 16.04.2024

Pražské derby nabídlo zeleno...


Svatostánek na obláčcích pos... 16.04.2024

Svatostánek na obláčcích pos...


Britská nemoc – díl čtvrtý (... 18.01.2012

Britská nemoc – díl čtvrtý (...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace