o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Blog: Berlín pohledem fanatika!

blog fanoušků pondělí, 24.10.2016 - přejít do komentářů
Hertha Berlín vs. FC Koln
/titleImg/blog-berlin-pohledem-fanatika!/1/7745.jpg?width=570

Rubrika Blog fanoušků & Groundhopping je určena všem, kteří se chtějí podělit s ostatními návštěvníky našeho portálu o své zážitky z cest za svým klubem, groundhoppingem, a nebo o své názory na dění ve světě fanoušků. Text a fotografie posílejte na info@supporters.cz (Blog fanoušků & Groundhopping).

Již delší dobu jsem plánoval výlet do Berlína, navštívit tradiční památky jako jsou Braniborská brána, Reichstag nebo památník věnovaný obětem holocaustu. Nevěděl jsem však, že tyto památky projdete za hodinu. Fotbalový fanatik jako jsem já, hledá fotbalové dění v Berlíně. Zjišťoval jsem, jestli v sobotu nehraje jeden z berlínských klubů. Union Berlín hrál venku, ale doma hrála Hertha Berlín proti FC Koln, takže program na sobotní odpoledne byl jasný. Olympijský stadion má kapacitu pro 75 000 diváků, kromě zápasů s Bayernem, Dortmundem nebo Schalke však není zcela naplněný, takže lístek bez problému seženete v den zápasu v jednom z fanshopů, kterých je v centru asi pět. Já si lístek koupil ve fanshopu na jednom z nádraží, když jsem se prodavače ptal, jestli je možné koupit lístek, tak mi řekl, že ano.“Dnes bude jenom přes 60 000“ odpověděl. Lístek stál 20 Euro do sektoru K, který je situován vedle sektoru hostů. Nad slovem „jenom“ jsem se pousmál a vyrazil do centra města. V centru Berlína jste mohli od rána potkávat skupinky fanoušků Kolnu. Co se týká prezentace klubů v centru Berlína, tak je zde vidět pouze Hertha, každá lampa nebo dopravní značka je polepena nálepkou Herthy. Kdybych se nezajímal o fotbal, tak o existenci Unionu a Dynama nevím, protože jejich prezentace je téměř mizivá.

Na zápas vyrážím s dostatečným předstihem, abych si stihl všechno vyfotit a podívat se jak to chodí před zápasem v Německu. Už na zastávce Olympia stadion si můžete koupit suvenýry Herthy, ale překvapivě byste našli i šály Kolnu. Už 2 hodiny před zápasem to před stadionem žije, četné skupinky fanoušků Herthy popíjejí před stadionem. Kontroly u vstupu jsou podobné těm na českých stadionech, akorát, že u nás nekontrolují arabové. Okolo celého areálu jsem viděl maximálně 3 antony policie, ono to jde, když se chce, pane Synecký. Celý areál je průchozí, takže kdyby domácí chtěli, nebyl by žádný problém atakovat hosty. Ochutnávám klasickou německou klobásu. Cena je 3, 30 Euro. Pivo do umělohmotného půllitru stojí 5,30, s tím, že po vrácení dostanete zpět zálohu ve výši 1 Eura. Pivo se nedalo pít, přirovnal bych ho k pivu z Lidlu za 7 korun. Po malé ochutnávce vyrážím navštívit shop OstkurveBerlin. OstkurveBerlin má svůj shop v karavanu, z kterého prodávají suvenýry. Jako jsou trička nebo ziny. Nálepky prodávají vedle karavanu z plných nákupních tašek Ikea, nálepky mají neuvěřitelný odbyt. Pro fanouška z České republiky je netypické, že nálepek je hodně za minimální cenu, ale jde pouze o 1 motiv. Balíček samolepek stojí 3 Eura.

Když obejdu celý komplex, jehož součástí je i plavecký bazén, vydávám se do útrob stadionu. Před vstupem do každého sektoru jsou kontroly lístků. Oba tábory hlasitě vítají hráče svých klubů a vzájemně se pozdravují. Hostující fans bez problému naplnili svůj sektor. Fanoušci domácích před zápasem hlasitě vyvolávají klubovou legendu Marcelinha, který byl na zápas pozván. Před nástupem hráčů celý stadion s šálami nad hlavou zpívá jednotně klubovou hymnu „Nur nach hause“ a vypadá to hodně dobře. Fanoušci Kolnu si na začátek zápasu připravili jednoduchou kartoniádu, která vypadá povedeně. S úvodním hvizdem obě ekipy rozjíždění solidní support. Jdese o klasické německé chorály, jako je Pipi dlouhá punčocha atd. V průběhu obou poločasů domácí roztahují několik transparentů.  Po úvodním gólu Herthy hraje německé dechovka, kterou opět zpívá celý stadion a zní to velmi dobře. Po obdrženém golu support Kolnu opadá. Ze začátku 2. poločasu však Koln rozjíždí fanatický support, který graduje šancemi na hřišti a úplný strop přichází při vstřelení vyrovnávací branky. Po obdržení branky jsou domácí fanoušci trošku opaření a slyšet jsou víc hosté. Zhruba 15 minut před závěrečným hvizdem dává Hertha vedoucí branku a opět fandí lépe domácí. Během zápasu jsou na výsledkové tabuli promítané výsledky souběžně hrajících se zápasů. Největší výsměch dostával Dortmund, který prohrával v Ingolstadu, nakonec však vyrovnal. Když bych měl zmínit fotbalovou stránku, tak hrál druhý tým se čtvrtým a bylo to znát. Fotbalová kvalita je úplně jinde, ale to není žádná novinka. Stadion opouštím 10 minut před koncem, abych utekl davům po zápasu.

Dojmy ze zápasu jsou pozitivní. Podle mě je fajn občas vyrazit za hranice a vidět, jak dělají fotbal jinde. Návštěvu Herthy mohu jen doporučit. Kdybych si mohl něco z Herthy vzít jako inspiraci, tak je to určitě klubová hymna, kterou před zápasem zpívá většina fanoušků bez ohledu na věk a pohlaví. Líbí se mi, jak Němci berou fotbal, možná by se ti nahoře mohli zamyslet, jestli by nebylo dobré udělat něco pro fotbal a fanoušky i v České republice.

Autor: TobeySKS

Autor: Blog

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
V Hradci se hasila nejen žíz... 10.03.2024

V Hradci se hasila nejen žíz...


Ono to jde, a ne že ne! Mobi... 13.03.2024

Ono to jde, a ne že ne! Mobi...


Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace