o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Blog Fanoušků: Blíží se konec světa...

středa, 26.03.2014 - přejít do komentářů
Reakce na mediální hysterii kvůli výtržnostem na zápase Baník - Sparta
/titleImg/blog-fanousku-blizi-se-konec-sveta/1/5844.jpg?width=570

Rubrika Blog fanoušků & Groundhopping je určena všem, kteří se chtějí podělit s ostatními návštěvníky našeho portálu o své zážitky z cest za svým klubem, groundhoppingem, a nebo o své názory na dění ve světě fanoušků. Text a fotografie posílejte na info@supporters.cz (Blog fanoušků & Groundhopping).

Blíží se konec světa. Nebo to tak alespoň vypadá podle novinových článků, které se zabývají v současnosti tak žhavým tématem fotbalových výtržností. Efektní záběry násilí na Bazalech, na slovo vzatí odborníci, na nejvyšší míru znepokojení a rozhořčení politici i fotbaloví bafuňáři se na vás valí při otevření jakéhokoli sportovního periodika či webu. Co se tedy vlastně stalo tak hrozného, že všem došla trpělivost a jediné řešení a snad poslední naděje je spatřována v nizozemském modelu, čipových kartách a maximální perzekuci fotbalových fanoušků? Umřel někdo? Byl někdo vážně zraněn?

Nikoliv. Podíváme-li se na události, které se odehrály při zápase Baníku se Spartou bez emocí, zjistíme jen to, že skupina chuligánů lomcovala neukotveným plotem, který vyvalila, naházela pár špatně přišroubovaných sedaček, a následně utekla před policií. To, co na záběrech vypadá tak efektně je opět způsobeno především neprofesionálním zásahem policie, který člověk může zažít na každém druhém fotbalovém zápase nebo demonstraci. Policejní rozbušky mezi ty mýtické rodiny s dětmi byly bez rozmyslu naházeny kým jiným než policií. Nápadně to připomíná události z posledního derby na Strahově, kdy policie stejně nesmyslně zasahovala v kotli Slavie a celá dramatická situace vznikla právě opět díky házení policejních rozbušek P1 mezi obyčejné fanoušky. Míra Bosák mezitím v televizním přenosu dával průchod svému nanejvýš spravedlivému morálnímu rozhořčení nad tím, jaký ta chuligánská zvěř zase dělala bordel.

Teď trochu odbočím. Na fotbal chodím a aktivně jezdím přes 15 let. Po celou dobu doma i na výjezdech do kotle. Nejsem výtržník. Jsem vlastně svým způsobem ideální fanoušek, kterého si přeje každý fotbalový klub mít – pravidelný přísun peněz, hlasitá a pravidelná podpora, nepříliš problémů. Za celých těch 15 let se mi prakticky nestalo, že bych byl ohrožen hostujícími fanoušky nebo chuligány vlastního klubu. Až na pár nepatrných výjimek (kterých se mi stalo na ulici nebo v hospodě nesrovnatelně víc) jsem ani nepocítil ohrožení. Ovšem ocitl jsem se na fotbale i v řadě nebezpečných situací. Vždy ovšem díky policii. Zažil jsem nespočet nesmyslných policejních zákroků ze strany policii a věřte nebo ne, v drtivé většině případů nevyprovokovaných fanoušky.

Stejný případ ovšem nastal i v sobotu v Ostravě. Lomcování plotu, to už tady bylo mnohokrát a je popravdě úplně neškodné. Dramatická situace nastala právě díky policii, která, a teď se budu opakovat, nahnala chuligány Baníku mezi obyčejné fanoušky a navíc mezi ně nesmyslně rozhazovala rozbušky. Pravda je totiž taková, že kdo se na fotbale nechce do ničeho zaplést, a může být i v kotli, tak má větší šanci, že ho na ulici srazí auto, než že se mu něco stane na fotbale. Jako ale obvykle všechno lze hodit na fanoušky, protože ti se nemají proti všem obviněním v podstatě jak bránit.

Kdo tedy může za to, co se v Ostravě odehrálo? Vezmeme-li to do důsledku, tak nezvládnutá pořadatelská služba a policie. Pokud chtějí všichni za každou cenu zamezit podobným událostem, tak proč není oddělená hlavní tribuna od kotle Baníku? Proč je tak jednoduché pronést na každý zápas pyro? Proč bylo přítomno tak málo pořadatelů? Proč není na stadionu policie? Neříkám, že bych s tím souhlasil nebo si to přál, ale proč není tak silně deklarovaná snaha zabránit fotbalovému výtržnictví opravdová? Odpověď je jednoduchá: neschopnost, hloupost a neochota investovat peníze. Při počtech rizikových fanoušků v ČR se dá všemu strašně jednoduše zabránit, jenže ono se nechce. Vrcholem pokrytectví je pak volat po plošné perzekuci fanoušků a jejich kriminalizaci. Především od předsedy FAČR Pelty, který je na jednu stranu majitel klubu, fotbalový funkcionář a politik a na to že fotbal s chuligánstvím už „marně bojuje 10 let“ se tedy nepředvedl ani v jedné jmenované funkci.

Co tedy přinese plošná registrace, čipové karty, zpřísnění zákonů? Především vyhnání aktivních fanoušků z tribun. A zdůrazňuju sousloví aktivních fanoušků, nikoli problémových chuligánů. Při počtech lidí, chodících pravidelně na fotbal, by to pro kluby a atmosféru na stadionech byla smrtelná rána, což si snad ve své hlouposti uvědomují i fotbaloví funkcionáři. Pravdu mají ti, co tvrdí, že represe si můžou dovolit v zemích, kde vědí, že i když 1000 fanoušků ztratí zájem, pořád přijde plný stadion. Kdo si v ČR může dovolit přijít o 1000 fanoušků? A ještě k tomu právě těch, kteří vytvářejí choreografie, starají se o atmosféru a aktivně podporují svůj tým na hřištích soupeřů? Pokud se to stane, bude to tu vypadat jako na Slovensku (bez urážky), kde jsou v represích o hodně dál a fanouškovská scéna, počty, atmosféra na stadionech a úroveň fotbalu podle toho vypadají. A stejně tak je dobrá otázka, proč když rodiny s dětmi nechodí na fotbal kvůli výtržníkům, pak není na zápasech Dukly s Příbramí či Mladou Boleslaví plno? Protože bez fanoušků to nikoho nezajímá a úroveň českého fotbalu to nezachrání.

Začněte už konečně aspoň trochu respektovat fanoušky. Fanoušci nejsou v první řadě problém, naopak. Jsou ti, co dávají fotbalu smysl. Zvlášť u nás. Místo cesty nesmyslných zákazů by stačilo používat selský rozum, což by se hodilo třeba bezpečnostnímu expertovi na plný úvazek Martinu Syneckému, ale i v tomhle případě platí, že je daleko pohodlnější papouškovat nicneříkající nesmysly z bezpečnostních brožurek. Proč není na stadionech povolena pyrotechnika? Proč je její používání kriminalizováno? Proč jsou fanouškům jen házeny klacky pod nohy? Proč nejsou často dovolovány choreografie na hřištích soupeřů? Proč jsou fanoušci doslova šikanování policií? Proč je s nimi zacházeno jako s dobytkem – ať už ze strany policie nebo pořadatelů? Proč nejsou sektory pro hosty na odpovídající úrovni? Proč je fanouškům běžně omezován pohyb po městě na výjezdech, nejsou pouštěni ani do hospody? Proč média čekají jen na každou záminku, aby spustila kolotoč klišé, přehánění a lží o opilcích, zvířatech a masakrech? To jsou otázky, které si zasluhují řešení daleko více než nová represivní legislativa.

Lidi na fotbal v ČR nechodí kvůli jeho prolezlosti korupcí, kvůli mizerné úrovni, kdy se na fotbal nedá dívat, protože skoro všichni hrají odporný defenzivní fotbal, kvůli bezcharakternosti většiny hráčů, kteří svým fanouškům děkují jen z povinnosti, kvůli absolutnímu nezájmu o fanouška jako takového a v neposlední řadě kvůli mediální hysterii, která kolem fotbalu u nás panuje. A pak si člověk přečte bláboly Dušana Svobody o fotbale jako produktu, který se musí prodat a o tom, že návštěvnost na stadionu zvedne to, když se bude hrát většina zápasu ve stejný den a čas kvůli možnosti udělat super televizní studio. Každé kolo je rozhozené do čtyř dnů a fanoušek se to dozví dva týdny předem, s tím že se to klidně týden dopředu ještě může změnit. Diktuje si televize, hraje se ve všední dny, reálně si není možné naplánovat nic s předstihem tak, aby každý mohl stihnout za sezonu všechny zápasy. Ale Dušan Svoboda vidí řešení v super televizním studiu.

Proč radši nikdo neřeší, aby spolu týmy hrály v takový čas, aby se hostující fanoušci mohli dostat domů a aby byl termín znám s velkým předstihem. To by lidi přilákalo na stadiony daleko více než super televizní studio. Ale o fanoušky nikomu totiž doopravdy nejde. Jen o klid. Minimum lidí z řad funkcionářů, trenérů a fotbalistů, co se u nás motá, kolem fotbalu, bylo někdy fotbalovým fanouškem a je to hodně vidět. O vymýcení chuligánství v Anglii, Nizozemsku a Německu nebudu ani mluvit. Kdo má jen trochu inteligence a umí pracovat s googlem, ten během pěti minut zjistí, kolik výtržností se ve zmiňovaných zemích odehrává a v daleko masovějším měřitku než u nás.
A nechtějte po mně, aby odsoudil fotbalové chuligány. Fotbalové výtržnictví k fotbalu odjakživa patří a patřit k němu bude. Fotbal je hra, která vyvolává emoce a jenom díky tomu se kolem této hry může točit tolik peněz. Jenom díky těmto emocím si může tolik fotbalistů, funkcionářů, trenérů a snad i novinářů žít v úplně jiné finanční pohodě než fotbaloví fanoušci. Nejzajímavější jsou ty zápasy, kolem kterých je nejvíc emocí, ty nejvyhecovanější. Na ty přijde nejvíc lidí. A proč by měli zrovna funkcionáři určovat, v jakých mezích tyto emoce budou? Kolem fotbalu rvačky vždycky byly a budou a až na nepatrné výjimky se při nich dohromady nikomu nic nestane. A už vůbec ne někomu, kdo o to nestojí. Dobře, nechcete násilí na stadionech, tak mu zabraňte. Ale ne tak diletantsky a neschopně jako doposud. Fanoušci svou práci dělají dobře, dělejte ji tak i vy a nevymlouvejte se pořád na fanoušky. A především fanoušky respektujte. A vy, rodiny s dětmi, co přijdou na zápas jednou do roka, když hraje Sparta, vy se zas nevymlouvejte na chuligány, na fotbal nechodíte jen kvůli své pohodlnosti a lenosti.
Náš svět nezničíte!

Slavia Intellectuals

Autor: Blog

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Pražské derby nabídlo zeleno... 16.04.2024

Pražské derby nabídlo zeleno...


Retro výjezd Tribuny Sever s... 19.04.2024

Retro výjezd Tribuny Sever s...


Britská nemoc – díl čtvrtý (... 18.01.2012

Britská nemoc – díl čtvrtý (...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace