o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Blog fanoušků: BVB - Hertha

blog fanoušků pátek, 17.02.2017 - přejít do komentářů
Fanoušci vyrazili na pohár do Německa...
/titleImg/blog-fanousku-bvb-hertha/1/7866.jpg?width=570

Rubrika Blog fanoušků & Groundhopping je určena všem, kteří se chtějí podělit s ostatními návštěvníky našeho portálu o své zážitky z cest za svým klubem, groundhoppingem, a nebo o své názory na dění ve světě fanoušků. Text a fotografie posílejte na info@supporters.cz (Blog fanoušků & Groundhopping).

Je středa, 8. února. Ráno s partou kamarádů mám před sebou 1300 kilometrů. Jedu na vestfálsko, cílová stanice - Dortmund. Čeká nás večerní pohárový zápas DFB-POKAL domácí Borussie s Herthou Berlín. Jelikož v Německu není zvykem, že by se nějaké poháry vypouštěly (tak jako u nás),  všichni se těšíme na skvělou atmosféru. Ale k tomu se ještě dostanu.

Do centra Dortmundu přijíždíme odpoledne, zápas se hraje až večer, tak jsme měli trochu času na nějakou tu kulturu. Jenomže v Dortmundu, toho k vidění zas tolik není(bývalé město továren, které bylo za války skoro celé vybombardováno). Zajímavý je například vyřezávaný oltář z 633 dřevěných figurek z období Velikonoc v kostele Petrikirche nebo na každém rohu létající nosorožec, symbol Dortmundu. Pro celé město je fotbal kultura číslo 1. Už od odpoledních hodin potkávám desítky lidi v klubovýych barvách, na náměstí oficiální fanshop Borussie, v dalších ulicích X dalších fanshopů, na oknech vlajky BVB, celkově celé město dýchá žlutočerně. Ani se nedívím, že mají prodáno 55 tisíc pernamentek. Hledáme nějakou hospůdku na doplnění energie, jdeme na jistotu přímo u náměstí do Thier Brauereiausschank a mohu jedině doporučit. Sice tam například za polívku dáte 8€, ale opravdu to za to stojí.
Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.

Jsou 3 hodin do zápasu a je nevyšší čas se přesunout ke stadionu. S domněním, že tam relativně na pohodu zaparkuju, se vyvádím z omylu hned na začátku, auta se houfují ze všech stran ulic, no budiž. Po zápase to bude očistec.

Už z dálky je vidět jeden z nejslavnějších stadionů na světě - Signal Iduna Park. U stadionu už je několik tisíc lidí, jdu to omrknout do toho největšího Dortmundského fanshopu. Procházím osobní prohlídkou, vevnitř už je několik stovek lidí. Najdete tam například i kavárnu nebo i malé hřiště pro ty nejmenší. Tenhle produkt zajímá opravdu hodně, ale hodně lidí v celém regionu, včetně turistů jako jsme my. A tahle značka BVB 09, si je toho pevně vědoma. V sortimentu suvenýru si na své přijde opravdu každý. Od pivních tácků BVB až po dresy nebo treninkové sady, je toho v té budově napěchováno opravdu moc. Nebo pokud je libo třeba toustvač, kde vám pak chleby vyjedou s logem BVB.  Značka BVB 09 si je vysoké poptávky svého produktu pevně vědoma. Všimněte si páté fotky, doplňovač zboží dostává rovnou instrukce do ucha, aby zákazník nebyl zklamán chybějícím produktem.
Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.

Necelá hodina do zápasu, nějaká ty selfíčka před stadionem, vylepuju pár samolepek a jdu ke vstupu. Moc se místní security moje zrcadlovka nelíbí, ale nakonec jsem byl vpuštěn i s druhým objektivem. Kousek za vstupem dostanu kartičku, kterou si přednabiju na nějaké občerstvení. Klobáse dávám 3/5.

Útroby stadionu už praskají ve švech, údajně má být fullhouse. Jak se sem těch 80 tisíc fanoušků vejde sakra? Jo aha, jen kotel má 25 tisíc fans... Všichni do jednoho mají na sobě alespoň nějaký klubový symbol. At' už je to čepice, šála, dres nebo bunda, každý něco má, jinak by snad ani nemohl vyrazit na fotbal.
Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.

Už jsem na svém místě, Südtribüne mám akorát před sebou. Zápas za chvíli začíná, nikdo z týmů sestavy nešetří, na jedné straně Reus s Aubameyangem a na druhé straně Kalu s naším českým zástupcem Vladimírem Daridou.

Co mě ale nejvíc zajímá už mnoho let je atmosféra a kouzlo Vestfalenstadionu. Konečně je to tady, pro mnohé z naší výpravy je to splněný sen. Jsme na narvaném stadionu a pár minut do výkopu. V ochozech je k vidění několik nápisů, že fanoušci nechtějí násilí. Zápas předtím hrál Dortmund s Lipskem, kdy došlo k několika potyčkam a v kotli bylo několik nenávistných transparentů. Jak se později ukázalo, německá fotbalová asociace uzavřela Dortmundu kotel, hned po tomto zápase.

Stadionem se nese Dortmundská hymna a potom následuje Never Walk Alone, mnohým z nás naskakuje husina. Kotel celý zápas fandi, ale nevím, jestli je to ovlivněno tím posledním incidentem, ale fandí ani ne polovina. Ostatní jen stojí v kotli jako, že tam jsou, ale aktivní moc nejsou.

Na druhé straně tribuny je Berlíňanů několik tisíc a celý zápas také neúnavně povzbuzují. Ano je středa 20:45 a na venkovní zápas Herthy přijelo opravdu několik tisícovek fans.

Během utkání pořadatelé oznamují návštěvu 80.500. Škoda, že se zatím moc okolní tribuny ke kotli nepřidávají. Po základní hrací době je to 1:1, následuje prodloužení a následně penalty. To už se valná část stadionu zelektrizovala a fandí s kotlem, skáčou, krepčí, vzdychají a prožívají. Postup na penalty urve Borussie a na stadionu propuká ohromná radost a aplaus celému týmu.
Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.

No jak jsem předvídal při příjezdu ke stadionu, že to zpátky bude očistec, tak jsem samozřejmě předpovídal správně.

V ranních hodinách se vracíme domů a já jsme rád, že jsme si tenhle zážitek mohli splnit.  
Tohle se nezažije každý den.

 

Autor: DanielU

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...


Za Opavu! Klenot Česka v srd... 05.04.2024

Za Opavu! Klenot Česka v srd...


FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna... 08.04.2024

FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace