o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

BLOG FANOUŠKŮ: Hradecké choreo na Jižní Tribuně

blog fanoušků pondělí, 06.02.2017 - přejít do komentářů
Partizánská akce fans Hradce, kteří vytáhli choreo v sektoru Pardubic...
/titleImg/blog-fanousku-choreo-na-jih!/1/7852.jpg?width=570

Rubrika Blog fanoušků & Groundhopping je určena všem, kteří se chtějí podělit s ostatními návštěvníky našeho portálu o své zážitky z cest za svým klubem, groundhoppingem, a nebo o své názory na dění ve světě fanoušků. Text a fotografie posílejte na info@supporters.cz (Blog fanoušků & Groundhopping).

Já ani nevim, kde začít. Tolik podnětů pro to, udělat tuhle „párty“ zánštinu, jsme si ani nemohli přát. 

Tak začneme asi tím snížením kapacity pro hostující sektor (z 250 na 200). Domlouváme se, že takhle si na hlavu srát nenecháme. Musíme reagovat. Návštěva jihu je řešením. Pro nás. O choreu tam ještě nepadá ani slovo. :-) Absolutně neopodstatněný krok, ze strany vedení pardubického klubu a místní policie, nám dává dostatek energie. Poslední derby již sklouzávaly do takových až lehce nudných zápasů, hlavně v hledišti. Nikde se nic moc nedělo, pár výkřiků sem, pár výkřiků tam, a borci, co sedí na prdeli v kanclu, vymyslí takovou volovinu. Holt museli vykázat aktivitu - asi. 

Po prvních osloveních všichni reagují velmi pozitivně a našim cílem je dostat co nejvíce hradeckého lidu na jižní tribunu. Kupujeme lístky pro jistotu z IP adres mimo HK. Je třeba zmínit, že nás k tomu dohnala (a to je druhý důvod naší jižní návštěvy) překážková dráha k lístkům ze strany pardubického klubu. Do online předprodeje dávají sektory po pár sedačkách. Na pokladnách v Pce fotí každýho, kdo vypadá podezřele. Chybí skutečně snad už jen prodej na OP. Jediný sektor v online předprodeji, který má stále dostatek lístků, je právě sektor 115. Tedy jižní tribuna. Po tom našem prvním nadšení se ale dostavuje vyměknutí spousty lidí. Najednou se energie vytrácela a drželi jí skutečně jen borci, co vydrželi až do konce a na jih skutečně dorazili. S odstupem času, dámy a pánové, není se čeho bát. Je nakoupen dostatek lístků, ale není je komu udat. A to i z důvodu informačního embarga na tuto akci. 

Akce dřímá, moc se neposouvá, jsme furt tak na rozhraní zda jdeme či nejdeme. Objevuje se sdělení, že se hledá speaker na jižní tribunu. Ve výzvě se vyloženě píše „Ahoj, hledá se speaker. Pokud máte odvahu (máme), kladnej vztah k hokeji (máme), rádi fandíte (ano) a máte chuť změnit fandění na Jižní tribuně (máme), tak.......“ Když zjišťujeme, že splňujeme veškeré body pro to zúčastnit se „výběrového řízení“, no, tak asi není co řešit. :-)  Energie se vrací. Objevují se i  první náznaky na pronesení chorea či jen nápisu. Jedeme na „přípravný“ zápas, kdy hraje místní Dynamo s Plzní. Zde je krásně vidět absolutní rozklad jihu. Tolik negativní energie po kupě jsem mockrát neviděl. Nefandí se, speaker chodí jak bez duše a mumlá si něco pro sebe. Jako kdyby tam byl za trest. Podle všeho, ta akce musí proběhnout v klidu. :-) 

Čas se krátí. Padá definitivní rozhodnutí. JDEME v jakémkoli počtu. 
Moc lidí se už do akce nedohlašuje, pár jich ještě odpadne, ale už je rozhodnuto.
Ne každý z našeho okolí ale tento krok sdílí s námi, objevují se i obavy o budoucí vyjednávací pozici při dalších derby zápasech. Riskujeme relativně dobré jméno či případné násilí přímo na jižní  tribuně mezi rodiči s dětmi. Někdo má prostě ještě chuť spíš vyjednávat, my spíš jednat. Nechceme ustoupit a mně to osobně spíš dodává energii. Díky i Vám, bejci. 

Na jih se tedy chystáme oproti plánu ve značně omezené sestavě. Říkám, když nejsou lidi, tak bude aspoň choreo. :-) Prostě, když už tam budeme, tak se vší parádou.
Text na choreo se ani dlouho nevymýšlel. Reagujeme na výzvu. MĚNÍME FANDĚNÍ NA JIŽNÍ TRIBUNĚ. NIC NEŽ HRADEC. To má smysl, i pozadí, o které se můžeme opřít, právě v tomto reportu. To vše se děje ve čtvrtek, ruku v ruce s nešťastně napsanýma bezpečnostníma opatřeníma. Ve všech z nás to vře. Co vše si k nám, jako fanouškům, kteří poslední dva roky v derby nedělali téměř žádné problémy, dovolí (pivo jen první pauzu, stále osvětlený sektor). Na základě svých domněnek, a tady musím naspat, že to už nebude náhoda, ale cílené vykazování agresivních aktivit ze strany MP či PČR na hradeckém lidu. Kluci v mundurech, vezměte rozum do hrsti, spousta věcí se děje jen a jen kvůli Vám. No nic.

Ale zpátky k akci. Tvoříme choreo v hradecké trikoloře, kde bude napsaný výše zmíněný text. Choreo není úplně malé. :-) Všem, co jsem to ukázal, tak jen nevěřícně kroutili hlavou, zda jsme normální. Igelit je ovšem igelit. Palec těm, kdo ho vynalezli. :-) Choreo záměrně tvoříme tak, aby ze spodu vypadalo jako pardubické. Tedy, červený a bílý igelit, na němž je přilepen žlutě vybarvený papír. Písmena jsou taky shora černá, ze spodu bílá. Nesmíme nechat nic náhodě. Choreo je připraveno. Následně proběhne právnické školení. Ano, i mezi fanoušky jsou právníci, světe div se.
Shodli jsme se, že všichni půjdou na zápas zcela střízliví. Mně se to teda nepovedlo. Prej se mám dát na modlení, zní po zjištění odpověď právníka. Tvl, tak já nevim, co studoval. :-) Ale nepředbíhejme.

Dosud jsem nezmiňoval to nejdůležitější, a to, jak choreo dostat na tribunu. Zde Vás všechny zklamu, protože nechci nikoho „posrat“, to asi každej, trochu sečtělej fanoušek pochopí. Choreo sbalíme do co nejmenšího tvaru, zatížíme těžkým předmětem, aby se z něj skutečně dostal veškerý vzduch, a jdeme pít. Složené choreo má velmi malé rozměry. V hospodě ve čtvrtek probíráme poslední detaily. Birkow má mezitím sraz z HoHem, kvůli zmírnění bezpečnostních opatření. Ty se ale celé akce, co se týče realizace, vůbec netýkají. Obsahem a vyšším smyslem akce však určitě ano. Všichni, co se chystají na jih, vědí jen místo, kam mají dorazit. Dohodli jsme se, že žádný sraz před jihem dávat nebudeme. Nikdo o nikom nic neví. Odkud přijde, jak přijde, s kým přijde, v kolik přijde. NIC.

Je pátek, den derby, a já jdu na zimák, dát ten malý chumel igelitu do batohu. A tady nastává problém.
Kurva, vono to není zase tak malý. :-D No, trochu u toho vyteču s nervama, a jdu shánět větší batoh.
U „vietví“ se vždycky dobře nakupovalo, tak to zkouším hlavně tam. Na výběr toho moc neměli, ale jeden batoh jsem nakonec vybral. Není na něm cena, ale na ostatních je 550kč. Říkám si „Hele, na jih půjdeme asi jen jednou.“ Jdu tedy ke kase a ptám se prodavačky, kolik že ten batoh stojí, a ona říká: „250Kč.“ Zaraduju se a beru ho hned. Ona nesmyslně vytahuje kalkulačku, odečítá 20% a povídá: „Tak  nakonec soto devadesát devět.“ Dobrý vietnamci ještě nevymřeli. Zdravím a děkuju, „šikmoočko“.
Jdu zpět k choreu a opět se snažím dostat choreo do batohu. Teču s nervama podruhé. Vedle rozcvičující se hokejová mládež nevěřícně kouká, když kopu do plechové boudy. Zcela rozčilen odhazuji bundu a kulicha - „Tak ty tam nepůjdeš?“, volám na choreo. Asi se leklo a hula hop, bylo v batohu. No............ sláva. 

Jdu se na Hrad najíst, tam se již vesele bumbá a čerpají se síly na večer. Ani mě tohle bumbání nemíjí, a zde tedy porušuji to, na čem jsme se dohodli mezi sebou i s panem právníkem.
Snažím se ale krotit. Ne každému se ale moje jednání líbí a tak mně, furt cpou něco před rypák. Hovada. Uteču v půl čtvrté a jdu k zimáku na sraz odjezdu naší mini buňky. Zdravím všechny Hrochy. V klidu nasedáme do vozidla a míříme do Perníkova...

Ocitám se v sektoru mezi prvními návštěvníky a v klidu vyčkávám, kdy dorazí zbytek grupy. Naše skupina, s krycím názvem „choceňáci“, se deset co deset minut rozrůstá, až se nás sejde konečných 25. Nevyměkli, právem jsem na choceňáky hrdý. Podle plánu ale úplně nejedeme. Chtěl jsem si choreo rozmotat a připravit již před začátkem utkání, ale všechny vhodné chvíle jsme jaksi propásli. No nic. Všichni stojíme, jeden z nás fandí s jižní tribunou, protože byl úplně na káry, ale my jsme mu to odpustili. Je to postarší pán, co si lístek vyprosil až v den zápasu. Zbytek maximálně tleská do rytmu. PCE dávají gól a my se radostně neradujeme. To muselo vypadat hrozně. :-) Choreo mělo jít nahoru o první komerčce. Zde ale měknu já. Nebudu ze sebe dělat hrdinu, prostě jsem se trochu po..... Ostatní tak na mě koukají a v jejich očích vidím trochu strachu - „To jsme tady byli zbytečně, nebo co?“ Uklidňuju je, že podruhé už se to nestane. :-) Hra plyne dále a Hradec vyrovnává. Snažíme se udržet kamenné výrazy. Starší „choceňák“ ale nervy neudrží a začne se radovat. S pěstí až u stropu si zavčas uvědomí, co provedl, a řve „Vy kurvy z Hradce.“ Ano, to jsme my. Uklidňuje se.

Připravuji choreo a prosím vedle stojící pardubické fanoušky, zda mi s choreem nepomohou. Ochotně ho chtěli tahat až ke středu jižní tribuny, to jsem jim ale zatrhnul. Hovada fakt. My jako „choceňáci“, jsme na vše připravení a čekáme na červené světýlko, které dá pokyn k akci. Už. Pouštíme choreo nad sebe a musím teda říct, že takhle rychle a pěkně roztáhnout choreo neumíme ani v Hradci. Zprava se na mě valí obrovská vlna ohromujícího hluku. Je zřejmé, že se vše daří. Hradecký kotel oceňuje naši snahu a my odhazujeme všechny „choceňáky“, co v nás zbyli, a stáváme se opět hradečáky. Fandíme s našima a děláme, jako že to je úplně normální. Vedle nás probíhají nějaké potyčky, ale moc jsem si jich ani nevšímal. Bylo mi v tu chvíli úplně všechno jedno. My jsme úkol splnili. Přeci jen pak pocítím dvě takové postrčení davové vlny. Zanedlouho přicházejí borci z PČR, a s hlavním pořadatelem nás vyvádějí pryč z jihu. Jdeme, nepereme se. My máme splněno. Nejsme ani moc napadáni. Ještě nám udělali špalír a my se tak na chvíli cítili jako hradečtí fotbalisté, když na Malšáku vstupují na hřiště tzv. Bránou Borců. V klidu se dostaneme do útrob stadionu a já opouštím zimák. Jdu se někam trochu uklidnit. Místní hospody jsou relativně klidným místem, a tak si dávám tři pivka zcela sám. Hokej nesleduji, jelikož se mi vybil mobil a tak čekám, až se mi lehce nabije a těším se na fotečky, co mi kdo pošle či nasdílí přímo na fb. Akce dopadla úspěšně. Naše „párty”zánka nakopla náš kotel do pořádných otáček. Po odchodu ze sektoru byl support do konce první třetiny parádní. Snad jeden z nejlepších, jaký si pamatuji.

Den po té se objevují na sociálních sítích a DF informace, jak je možné, že jsme se tam vůbec dostali, jak se tam dostalo choreo, a jak je možné, že část lidí, kteří byli na jihu, byli dále na stadionu? Jak jsme se tam dostali, bylo popsáno výše. Jak se tam dostalo choreo? To choreo, které bylo u nás v sektoru, to jsme měli schválené od HoHa. HoH nám to choreo, co bylo na jihu, nepomohl dostat na zimák, to opravdu ne. To, že bude něco dalšího, tak o tom samozřejmě nevěděl. Jen jsme chtěli dostat na zimák v pohodě schválené papíráky, aby nebyly poničené. Kdyby to klub PCE zamítl, tak jsme měli připravenou i verzi, jak bychom dostali i toto choreo k nám do sektoru. A jak je možné, že část lidí, kteří byli na jihu, byli dále na zimáku? Protože jsme pro ně nakoupili lístky na jih, k nám do sektoru, i mimo hostující a domácí sektor. Měli platnou vstupenku, proto tam byli. Po vyvedení z jihu se část měla připojit do hostujícího sektoru, ale za podmínky, že si PČR opíše OP. Se slušným poděkováním “na to vám sereme”, se rozhodli jít do hospody. Na křižovatce přibrzdil anton, vyskákaly želvy a proběhla legitimace. Po opsání OP se vrací zpět na zimák, a s námi si užívají vítězství na hřišti i v hledišti.

Řada pardubických fanoušků se následně na sociálních sítích ohání malým respektem a neslušným vychováním na náš účet. Na to však musím reagovat. Jestli my jsme nevychovaný a nemáme respekt, co máte teda Vy? Jak můžete dovolit svému vedení, aby se takto choval k fanouškům hostujícího celku? Kde Vy máte ten respekt? Jak se psalo na začátku. Tohle vše jste si udělali Vy sami. Nesmyslný opatření, které akorát dělají zlou krev. Zařiďte v Pardubicích podmínky, jako máme my v Hradci, a pak se budeme bavit. Bavit se hokejem a fanděním. Máte na to...

Zdar

Bilbooo

Fotka uživatele Marek Mára.

zdroj: ULTRAS MECHOV

Autor: Blog

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
V Hradci se hasila nejen žíz... 10.03.2024

V Hradci se hasila nejen žíz...


Ono to jde, a ne že ne! Mobi... 13.03.2024

Ono to jde, a ne že ne! Mobi...


Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace