o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Blog fanoušků: FC Zlín – Lokomotiv Moskva

blog fanoušků pátek, 08.12.2017 - přejít do komentářů
Ruská vyšší třída s téměř vojenskou disciplínou
/titleImg/blog-fanousku-fc-zlin-lokomotiv-moskva/1/8229.jpg?width=570

Rubrika Blog fanoušků & Groundhopping je určena všem, kteří se chtějí podělit s ostatními návštěvníky našeho portálu o své zážitky z cest za svým klubem, groundhoppingem, a nebo o své názory na dění ve světě fanoušků. Text a fotografie posílejte na info@supporters.cz (Blog fanoušků & Groundhopping).

Fanoušci Lokomotivu Moskva byli pro mne, stejně tak jako všichni další ruští, velkou neznámou. Tamější scénu příliš nesleduji, žádný ruský tábor jsem na živo ještě neviděl, a proto jsem netušil, co vlastně od delegace z veliké Moskvy čekat. Už teď vám můžu prozradit, že jsem v žádném případě nelitoval.

Na Hanou dorážím něco po druhé, tedy necelých pět hodin před startem posledního zápasu Zlína v Evropské lize. Už po cestě od hlavního vlakového nádraží do centra města jsou co pár metrů na sloupech a dopravních značkách vidět pěkné nálepky Lokomotivu Moskva. Lokomotiv je klub stoprocentně vlastněný statní železniční společností Rossijskije železnyje dorogi. Tato tématika se také promítá jak na nálepkách, tak na oblečení ruských fanoušků, ke kterému se ještě v textu dostaneme.
Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.

Střízlivost základ úspěchu
Během celého odpoledne se po centru Olomouce pohybují menší skupinky dvou, tří až šesti, maximálně sedmi Rusů vesměs s klubovými symboly Lokomotivu. Kdo by čekal bujaré předzápasové fandění a halekání před restauracemi, byl by na velkém omylu. Všechny ruské skupinky se v naprosté tichosti toulají v ulicích předvánoční a působivé Olomouce a kromě zmiňovaných klubových symbolů v podobě čepic nebo šál o sobě nedávají jakkoliv vědět. Další zajímavostí může být skutečnost, že za celý den nepotkáváme jediného opilého fanouška Lokomotivu. Stejně tak jsme nezaznamenali sebemenší konflikt Rusů s policií.
Fotka uživatele Dalibor Durčák.

ACAB tak trošku jinak
Vztah fanoušků v Rusku k policii není údajně tak nenávistný jako ve zbytku Evropy. Ruští fotbaloví fanoušci jsou stejně jako policisté nebo vojáci zapřisáhlí nacionalisté a podporovatelé režimu Vladimira Putina a nacházejí se s nimi na jakési společné ideologické lodi. Proto například ruští chuligáni zveřejňovali pravidelně své střety bez zamaskovaných obličejů. Nebáli se. Policie je za to nevyšetřovala. Vzhledem k blížícímu světovému šampionátu jsou však údajně v posledních měsících hooligans pod větším dohledem represivních složek.


Bez peněz na výjezd nelez
Hned s několika cizinci se dáváme do řeči. Informují nás, jich je v Olomouci kolem 700, z čehož asi 500 přiletělo přímo z Moskvy a několik desítek dalších fanoušků přicestovalo z různých částí České republiky. Zvláštní kapitolu pak tvoří oblečení Rusů. Značky jako Stone Island nebo New Balance jsou samozřejmostí. Ještě, aby ne. Do Olomouce dnes opravdu nepřijela žádná pošetilá výprava. Mezi fanoušky jsou například vysoce postavení lidé z moskevských bank, ropných společností nebo marketingoví experti.

Moskevská mládež s doprovodem
Zhruba před pátou hodinou potkáváme skupinku chuligánů Lokomotivu, které převážně doprovází neuvěřitelně roztomilé dívky. Také jsem si všiml věkového složení Rusů. Jen ztěžka byste v ulicích narazili na fanouška staršího třiceti let. Příznivců Zlína si nevšímají. Ignorují je. Své síly si zřejmě šetří na rovnocennějšího soupeře. Právě na pátou hodinu mají fanoušci Lokomotivu naplánovaný sraz a společný pochod na Andrův stadion. My však míříme přímo tam si obstarat lístky na samotný zápas. Podle dostupných materiálů proběhnul pochod Rusů v poklidu a nedošlo během něj k ničemu mimořádnému.

Slovenská expedice
Několik minut před začátkem utkání se vyhrazený sektor hostů plní do posledního místa. Částečný problém mají s věšením několika vlajek, které buď mění svá místa, nebo jsou odstraněny úplně a nahrazeny jinými. Jako například ta MŠK Žiliny, která původně visela mezi vyvolenými na plotě a byla rychle přemístěna nahoru do méně viditelných míst.

Absence megafonu nebyla znát
S úvodním hvizdem rozjíždí Rusové skvělý support. Paradoxem je, že Lokomotiv fandí bez klasického speakera s megafonem. Fandění pouze částečně koriguje fanoušek v dolních řadách sektoru, jinak se celý kotel sborově přidává k chorálu, který zrovna začala zpívat jedna ze skupinek. Rusové jsou zřejmě na takový typ fandění zvyklí a speakera s megafonem k tomu asi nepotřebují. Proč ne.
Fotka uživatele Dalibor Durčák.

Méně chorálů, zato naplno
Jednotlivé chorály možná nejsou tolik úderné a ani jejich pestrost není příliš rozmanitá, ale tento, možná částečný handicap, nahrazují opravdu povedeným supportem. Nechybí ani odpovídačka s fanoušky Lokomotivu sedící na hlavní tribuně. Ještě před poločasovou pauzou hosté odpalují první pyrotechniku, po které mezi nimi vzniká drobnější potyčka. To když dělobuch dopadá do spodních řad mezi další fanoušky Lokomotivu, mezi kterými se pak ozve ohlušující exploze.

Nesmyslný exhibicionismus
Přestávku pak zpestřuje jedinec, který v kukle vbíhá pod kotel Lokomotivu, ale následně je zpacifikován ochrankou. Jedná se o českého fanouška, a jaký měla tato akce smysl, mi doteď zůstává záhadou. Snad bych ještě chápal, pokud by se jednalo o zlínského fanatika toužícím po ukořistění nějaké ruské vlajky, ale o ty během několikavteřinové akce zájem nejevil, tudíž nevím.

Bezpečné pyro
Na hřišti Lokomotiv nepředvádí nic světoborného, což se možná po půli odráží na částečném útlumu supportu Rusů, který se však proměňuje ve fanatismus po úvodní brance hostů. Během několika vteřin je odpálena spousta pyrotechniky, při které se fanoušci nijak nemaskují, ale vesele s ní mávají i na objektivy kriminální policie, které bylo v ulicích a na fotbalu samotném opravdu požehnaně.
Fotka uživatele Dalibor Durčák.

Hvězdné manýry
Lokomotiv vítězí 2:0 a zajišťuje si postup do jarních bojů. Mírné zklamání u mne nastává z přístupů ruských hráčů, kteří pouze z nějakých patnácti metrů krátce svým věrným zatleskají a míří do šaten. Žádná vítězná děkovačka se nekoná. Škoda. Takové manýry, které jsou k vidění na PSG, Citizens, nebo Realu a dalších, kde hráči odbydou fanoušky pouhým mávnutím, bych třeba u Rusů nečekal.

Rusové příjemně překvapili, Ševci nezklamali
Jsem spokojený. Fanoušci Lokomotivu mne příjemně překvapili jak svým chováním ve městě, tak fanděním na stadionu a celkovou, řekněme zvláštní, ale stoprocentní disciplínou. Přijel jsem zde právě kvůli nim. Ty zlínské už znám a pří vší úctě k nim jsem od nich čekal zhruba to, co během utkání předvedli. V rámci možností obstojné fandění, hezky ovlajkovaný sektor a trošku pyrotechniky. Ostudu v Evropě rozhodně neudělali. V hezkém počtu vyjeli do Moskvy a zvlášť do Kodaně, leč by to z jejich strany vypadalo zřejmě mnohem líp, kdyby své zápasy mohli hrát doma ve Zlíně. 

AUTOR: PUSTÁ POLOM

Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.Fotka uživatele Dalibor Durčák.

 

Autor: Blog

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Pražské derby nabídlo zeleno... 16.04.2024

Pražské derby nabídlo zeleno...


Svatostánek na obláčcích pos... 16.04.2024

Svatostánek na obláčcích pos...


Britská nemoc – díl čtvrtý (... 18.01.2012

Britská nemoc – díl čtvrtý (...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace