o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Britská nemoc – díl pátý (Rusko) + VIDEO

úterý, 24.01.2012 - přejít do komentářů
/titleImg/britska-nemoc-dil-paty-rusko-video/1/3833.jpg?width=570

Výtržnosti spojené s fotbalovými zápasy mají kořeny již v tehdejším Sovětském svazu. Již během sedmdesátých let dvacátého století docházelo k prvním bitkám na stadionech, především v moskevské oblasti, Kyjevě, Minsku či Leningradě. Nejednalo se však o organizované chuligánské gangy, nýbrž o nahodilé nepokoje.

K prvním opravdu závažným výtržnostem došlo v sezoně 1980/1981. Za nepokoji a bitkami stáli příznivci moskevského Spartaku. Komunistický režim se rozhodl řádně zakročit, jelikož nemohl tolerovat výstřelky přicházející z imperialistického prostředí Velké Británie. Ze dne na den tak bylo na stadionech zakázáno nošení klubových symbolů, především šál a dresů, sektory pro hostující fanoušky byly uzavřeny, nesmělo se hlasitě povzbuzovat. Diváci tak mohli při vstřeleném gólu svého týmu pouze vstát a decentně zatleskat. Režim se snažil také zabránit výjezdům fanoušků na venkovní utkání. Aktivita chuligánů tak byla významně utlumena, neboť málokdo chtěl riskovat problémy s tuhým komunistickým aparátem.

Přesto ani tato opatření nezabránila největší tragédii v historii sovětského sportu. V říjnu 1982 přijel na půdu Spartaku Moskva nizozemský FC Haarlem. Obě mužstva se utkala v rámci zápasu Poháru UEFA. V nastaveném čase zvýšil vedení Spartaku na 2:0 Sergei Shvetsov, který vyvolal na přeplněném stadionu v Lužnikách šílenství. Bohužel v následné tlačenici bylo ušlapáno několik desítek fanoušků. Oficiální čísla hovoří o 66 obětech, neoficiální prameny však udávají stovky mrtvých. Zatímco mnohým dalším tragédiím na fotbalových stadionech byla v médiích věnována značná pozornost, vedení Komunistické strany sovětského svazu vydalo striktní nařízení o této události nijak neinformovat! Za následek to mělo pouze další utužení tvrdých represí ze strany sovětské policie.

K většímu uvolnění poměrů v Sovětském svazu dochází za Michaila Gorbačova a jeho programu perestrojky a glasnosti (politické otevřenosti). Vůbec první výjezd ruských fanoušků za hranice země se odehrál v roce 1990. Shodou okolností cestovali příznivci Spartaku Moskva na pražskou Letnou k utkání Poháru mistrů evropských zemí proti Spartě Praha. Výprava hostujícího týmu čítala 144 fanoušků, ke kterým se v Praze připojili také dislokovaní sovětští vojáci. Utkání provázely značné nepokoje, stejně jako při dalších třech setkáních obou týmů v Praze.

První čistě chuligánská skupina vzniká zcela logicky při Spartaku Moskva. Oficiální název skupiny zní Flint´s crew. Později vzniká kolem Spartaku velké množství menších skupin a momentálně je Spartak považován za ruskou chuligánskou jedničku. Největší nepokoje se odehrávají právě mezi spartakovci a armádním CSKA Moskva, jehož chuligánský gang Jaroslawka má v Rusku také velké jméno. Dalšími rizikovými zápasy jsou střetnutí mezi Spartakem a Dynamem Moskva a všechna utkání moskevských klubů se Zenitem Petrohrad.

Současné Rusko navíc řeší problémy s ultrapravicovou orientací chuligánů. Na rozdíl od dalších evropských chuligánských táborů jsou ruští hooligans výhradně pravicově orientovaní. V Moskvě a dalších městech často dochází k přepadávání a bití přistěhovalců kvůli barvě jejich pleti nebo náboženské orientaci. Některé případy končí tragicky, někdy i smrtí. Stále sice platí, že domluvené bitky mezi rowdies ruských klubů probíhají beze zbraní a v předem dohodnutém počtu lidí. Udržet tato pravidla ale začíná být čím dál těžší, a to zejména v zápasech proti klubům z jiných zemí – především těch muslimských (ruské fotbalové soutěže totiž hrají i některé týmy z okolních států). Tady se už běžně používají řetězy od motorových pil nebo rozbité láhve.

Jak to vypadá, když na sebe na houbách narazí Spartak s Dynamem 

 BRITSKÁ NEMOC
- Díl první (Anglie)
- Díl druhý (Německo)
- Díl třetí (Itálie a Nizozemsko)
Díl čtvrtý (Balkán)

Autor: redakce

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Za Opavu! Klenot Česka v srd... 05.04.2024

Za Opavu! Klenot Česka v srd...


FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna... 08.04.2024

FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna...


Baník si užíval Velikonoční ... 03.04.2024

Baník si užíval Velikonoční ...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace