o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Chorvatský fenomén Torcida zamíří do Prahy

ze světa čtvrtek, 12.06.2014 - přejít do komentářů
Proč je tolik populární i v Česku ?
/titleImg/chorvatsky-fenomen-torcida-zamiri-do-prahy/1/6122.jpg?width=570

Hajduk Split není klub, před kterým by se při rozlosování předkol evropských pohárů třásly kluby napříč nejstarším kontinentem. Hajduk Split ani není klub,který by nějak poutal pozornost fotbalových nadšenců. Hajduk Split rovněž ani není klub, který má na kontě nějaké viditelné úspěchy ve fotbalové Evropě.  Hajduk Split je však klub, který nesmazatelně proslavili jeho fanoušci. Chorvatskou Torcidu znají fanoušci po celém světě. Proč však zrovna tato organizace stále poutá takovou pozornost a zájem? 

Průměrná návštěvnost Hajduku se pohybuje kolem 9.000 fanoušků, což je srovnatelné s Plzní, Spartou, místy Baníkem, nebo Slávií. 
Torcida je však na vrcholu popularity již několik desítek let. Organizace , která vznikla v roce 1950, se denodenně těší mohutnému zájmu fanoušků po celém světě. Mnozí si řeknou, vždyť v Evropě jsou desítky jiných, početnějších táborů, kteří umí udělat i větší hukot a předvádí hezčí choreografie. To všechno je nejspíše pravda, statistiky však mluví jasně, Torcida je suveréně ,,nejlajkovanější a nejsdílenější tábor,, 

Na otázku, proč se zrovna Torcida těší takovému zájmu asi neexistuje jednoznačná odpověď. Tato organizace je neodmyslitelná součást dalmátského folkloru, její chorály zlidověly a zpívají je všechny věkové generace. Propagace Hajduku je v Dalmácii neskutečná. 

Již někde nad Zadarem můžete cestou na Jadran vidět desítky, nebo stovky graffitti s odkazem na místní fotbalový fenomén - Hajduk. Graffitti Torcidy zdobí dálniční odpočívadla, rodinné domky, zastávky MHD. Torcida je všude. V desítkách mě městeček, nebo vesnicích existují jednotlivé fankluby, které mají svého bosse a spadají pod hlavní, řídící splitskou Torcidu. Podmínkou je alespoň osm aktivních členů, kteří si po schválení vedení Torcidy ve Splitu, mohou vyrobit svojí vlajku, na které budou propagovat svojí vesnici, město. Neexistuje žádné jiné pojmenování , než Torcida + název místa, kde žijete. Proto fungují jen fankluby typu Torcida Omiš, Torcida Dubrovník, Torcida Baška Voda, Torcida Trogir , Torcida Zadar, Torcida Brela, Torcida Brač aj. Vyjímku mají jen radikálnější chuligánské frakce jménem Žuti Mravi, Nesvrstani, White Boys,kteří však také spadají pod Torcidu Split. 

Při namátkovém vyjmenování fanklubů Hajduku se dostáváme k turisticky známým destinacím, které ročně navštěvují stovky tisíc českých turistů. A mezi nimi samozřejmě i fotbaloví fanoušci, kteří s fanoušky Hajduku přicházejí každé léto do styku. Kdekdo z nás byl v Bašce, na Makarské, které platí za bašty Torcidy. Proto snad ani není divu, že Torcida je českým fans docela blízká a těší se u nás značnému zájmu. 

Torcida je také profesionálně fungující organizace, která má svého tiskového mluvčího, sekretáře, redaktora, své právníky. Na takové úrovni nefunguje ve světě fotbalových fanoušků nikdo. Zde se nabízí otázka, zda li se skutečně hlavní představitelé Torcidy živí klubovým fanatismem. 

Je to tak. Několik desítek fanoušků Hajduku se na plný úvazek věnuje zaměstnání v Torcidě, kdy jsou podle tabulek a hodnosti v organizaci placeni. Členství v Torcidě je také dlouhá léta v Dalmácii považováno za jakýsi společenský status, a kdo je v Torcidě, je lidově řečeno na vesnici něco víc. Několik fanoušků je i v samotném vedení Hajduku. 

Práce Torcidy nespočívá jen v organizaci výjezdů, tvorbě choreografií, nebo výrobě svých symbolů. Obnáší to také pořádání různých kulturních akcí, koncertů, dny měst a obcí a jiné. 

Ačkoliv je takové fungování fanoušků ve světě ojedinělé a nevídané, v Dalmácii to takhle opravdu funguje a můžeme jen odhadovat, jaké představení si fanoušci Hajduku přichystají v září do Prahy, kde by jich mělo dorazit kolem tří tisíc.

Autor: TomášO

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Pražské derby nabídlo zeleno... 16.04.2024

Pražské derby nabídlo zeleno...


Retro výjezd Tribuny Sever s... 19.04.2024

Retro výjezd Tribuny Sever s...


Britská nemoc – díl čtvrtý (... 18.01.2012

Britská nemoc – díl čtvrtý (...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace