o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Derby della Capitale - víc, než jen zápas

neděle, 09.02.2014 - přejít do komentářů
Římské derby nabízí všechno, co si fanoušek dovede představit
/titleImg/derby-della-capitale-vic-nez-jen-zapas/1/5682.jpg?width=570

Římské derby mezi Laziem a AS Řím patří mezi ty nejvyhrocenější zápasy v Evropě. Derby della Capitale, jak je utkání označováno, nabízí všechno, co jen si dovede fanoušek představit. Vyprodaný stadion, vynikající atmosféra, výtržnosti fanoušků, ale také rasistické hesla.

Rivalita obou klubů je hluboce zakořeněna v italské historii. Lazio je klubem daleko starším než AS. Bylo založeno již roku 1900, speciální fotbalový oddíl pak o 10 let později.

Římské AS vzniká až roku 1927 na popud fašistického diktátora Benita Mussoliniho. Ten měl jediný cíl. Založit klub, který by byl silný a mohl konkurovat týmům ze severu, především Junvetusu, Interu a AC Milán.

Mussolini proto nařídil svému podřízenému Italu Foschimu, aby vytvořil takový klub sloučením všech ostatních římských. A tak dochází ke spojení tří menších římských klubů (Roman, Alba-Audace a Fortitudo) v jeden.

Díky vlivu fašistického generála Giorgio Vaccara zůstane této myšlence ušetřeno právě Lazio. A tak ve městě vznikají dva silné kluby. První derby mezi oběma týmy se odehraje 8. prosince 1929 a vyhrává ho AS Řím.

Lazio je založeno ve čtvrti Prati. Své domácí zápasy pak hrává na hřišti Rondinella ve čtvrti Parioli. Obě dvě čtvrti jsou na předměstí Říma, nikoli přímo ve městě. AS začíná hrát domácí utkání na Motovelodromo Apio. Velmi záhy je však postaven Olympijský stadion v Římě, kam se přesouvají oba dva kluby.

Zde si oba tábory fanoušků rozdělily svá místa následovně: příznivci Lazia okupují severní část (Curva Nord), zatímco fanoušci AS stojí v jižní části (Curva Sud).

Původ vzniku Lazia se také stává terčem fanoušků AS, kteří svého rivala považují za outsidery, neboť Lazio bylo založeno mimo samotné město Řím.

Příznivci Lazia naopak připomínají AS, že datum vzniku Lazia je o 27 let starší než AS.

Především regionalismus dělá z derby „něco víc.“ Derby je totiž vnímáno od počátku jako souboj o to, kdo bude moci zastupovat Řím v boji se zbytkem země, především pak proti silným severoitalským klubům.

Římské derby je také vnímáno výrazně politicky. Fanoušci Lazia používají svastiky a rasistické symboly, stejně jako popěvky, které uráží hráče tmavé pleti.
V sezóně 1998-1999 dokonce vytáhli příznivci Lazia 50metrový nápis, na němž stálo: „Osvětim je vaše město, pece jsou váš domov“

Hráči tmavé pleti jsou při každém derby častováni rasistickými pokřiky. Fanoušci Lazia také reagovali na nápis příznivců Říma, kteří vytáhli transparent: Tým ovcí, kteří následují svého pastýře, nápisem Tým černochů vedených Židy.

Příznivci AS tak občas také bývají označováni jako levicově orientovaní, ačkoliv jejich zaměření je také čistě pravicové. Čas od času se i u nich objeví rasistické transparenty.

Incidenty na derby

Rok 1979 je spojen s vůbec první velkou výtržností v Itálii. Při jednom z derby byl totiž fanoušek Lazia Vincenzo Paparelli zmlácen, bodnut do oka a popálen světlicí, když si spletl vchod pro fanoušky svého týmu a vešel mezi příznivce AS. Na následky zranění poté umírá.

V březnu 2004 pak dokonce musel být zápas přerušen v 51. minutě, když se oba tábory fanoušků dostali na plochu a došlo k bitkám.
Incidentů, které zasáhly derby, bylo nepočítaně, Derby della Capitale, které je na programu dnes od 15 hodin, patří k tomu nejsilnějšímu, co může fanoušek fotbalu zažít.

 

Autor: RadekN

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...


Za Opavu! Klenot Česka v srd... 05.04.2024

Za Opavu! Klenot Česka v srd...


FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna... 08.04.2024

FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace