o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Fanoušci Portsmouthu dřeli zadarmo. Teď slaví

středa, 17.04.2013 - přejít do komentářů
Pompey mají nového vlastníka. Jsou jím fanoušci klubu
/titleImg/fanousci-portsmouthu-dreli-zadarmo-ted-slavi/1/4884.jpg?width=570

Uplynulý víkend v Anglii byl ve znamení potyček fanoušků s pořadateli a policií. Nejvíce se při této příležitosti skloňuje tým Millwalu a jeho příznivci.

Také v League One se odehrál menší incident, pro který však měli pochopení všichni na stadionu. Na hřiště Brentfordu přijelo v sobotu 13.4. mužstvo Portsmouthu a s ním i několik stovek jeho fans.

Ti po skončení zápasu vběhli na hrací plochu, kde se střetli se security i policií. Za počínání svých příznivců se postavilo celé mužstvo Portsmouthu i manažer Guy Whittingham.

„Nikdo nic takového vidět nechce, ale nechtěli žádné násilnosti. Stalo se, protože slavili. Doufám, že to takhle lidé pochopí, protože v Portsmouthu se v současné době dějí věci plné euforie. V posledních 13 nebo 14 měsících to nebylo dobré. Bohužel se staly ty nešťastnosti na hřišti,“ řekl po prohře 2:3 manažer Pompey.

Proč se objevili fanoušci Portsmouthu na hřišti? Důvod je jednoduchý. Příznivci Pompey slavili historický úspěch v boji s majiteli klubu, se kterými vedli spor o vlastnictví klubu. Soud totiž rozhodl, že novými vlastníky Portsmouthu budou fanoušci, respektive skupina Pompey Supporter Trust (PST).

Klub byl dlouhou dobu v kritické situaci. Vlastníci z Hong Kongu, Balram Chainrai (tehdejší vlastník) i někteří další chtěli vyplatit peníze, které klubu půjčily, šlo o několik milionů liber. Fanoušci ovšem nabízeli jen 3 miliony liber. Tedy cenu, kterou ocenili Fratton Park, domovský stánek Portsmouthu.

PST od října 2011 zcela zadarmo pracovali na tom, aby sehnali potřebné peníze díky fanouškovským příspěvkům, ale i investicím od bohatých místních obchodníků. Když předložili 3milionovou nabídku, vložil se bohužel pro ně do boje také Keith Harris, jenž nabízel o 3,3m liber více.

Football League ale tuto nabídku ze zámoří nepodpořila. Soud se tedy nakonec zabýval jen zájmem ze strany PST. Výsledek dopadl tedy pro fanoušky nejlépe, jak mohl – stali se třetími vlastníky klubu po Exeteru a AFC Wimbledonu.

Soud nakonec rozhodl, že klub bude za tři miliony prodán. Fanoušci bouřlivě slavili, mnozí plakali. „Myslím, že se mnohé kluby po zemi podívají na to, co jsme udělali, a řeknou si: Tak tohle je ta cesta vpřed. Pro mě to je větší den, než když v roce 2008 získal Portsmouth FA Cup. To byl jeden den. Tohle je ovšem budoucnost,“ řekl předseda PST Mark Trapani.

„Je to historický den pro klub i pro všechny fanoušky Pompey,“ pokračuje předseda klubu Ashley Brown. „Nakonec je tvrdá práce na konci a můžeme začít klub přebudovávat. Prozatím bychom chtěli srdečně poděkovat fanouškům Pompey po celém světě, kteří klub zachránili od likvidace svými penězi. Teď začíná další kapitola obtížné práce."

Fanoušci Portsmouthu slaví na hrací ploše v Brentfordu triumf nad bývalými vlastníky klubu:

Autor: RadekN

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Retro výjezd Tribuny Sever s... 19.04.2024

Retro výjezd Tribuny Sever s...


Britská nemoc – díl čtvrtý (... 18.01.2012

Britská nemoc – díl čtvrtý (...


Britská nemoc – díl druhý (N... 07.01.2012

Britská nemoc – díl druhý (N...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace