o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

FotoReport: SG Dynamo Dresden - FC Erzgebirge Aue

Foto report čtvrtek, 07.12.2017 - přejít do komentářů
saské derby a rozlučka se speakerem SGD
/titleImg/fotoreport-sg-dynamo-dresden-fc-erzgebirge-aue/1/8227.jpg?width=570

V neděli se nedaleko hranic uskutečnilo saské derby, narazily na sebe týmy SG Dynamo Dresden a FC Erzgebirge Aue. O tento zápas je každoročně velký zájem, tento rok tomu byl přidán ještě větší význam tím, že to byl poslední zápas pro domácího speakera "Lehmiho" na speakerském stupínku. Před zápasem byla atmosféra v obou táborech podobná, Dynamo doma neporazilo poslední Kaiserslautern, kdy o body přišlo v posledních minutách a prohrálo, v dalším kole však vezlo všechny body z Düsseldorfu (2.místo), Aue nedokázalo vyhrát v posledních 4 zápasech. Díky vyrovnanosti bodů v tabulce by vítězství toho či onoho týmu přišlo vhod.

Lehmi na začátku zápasu nastoupil na plochu, byl mu předán památečný plakát s nápisem Capo Lehmi: Bylo nám ctí a také figurka s megafonem a fialovým prasetem (vzpomínka na vzájemný zápas z dřívějška, kdy SGD vypustilo ve svém sektoru fialové nafukovací prase a skandovalo Aue Schweine).

Poté už tradičně roztleskal skoro 30.500 fanoušků ze středového kruhu se svým nástupcem ("Supp") skandovaným potleskem DY-NA-MO.



Pak se urychleně přesunuli na speakerský stupínek a hecovali fans v K-Blocku k pořádnému doppingu

.

 

Ale pojďme se podívat na počátky, kdy to vše začalo...

Stefan Lehmann je  součástí Dynama od konce roku 1990. Tenkrát se tým jmenoval 1. FC Dynamo Dresden. V roce 2007 se přejmenoval na SG. S Dynamem šel Lehmi v dobrém i ve zlém. Zažil, kdy Drážďany spadly na konci sezony 1999/2000 z Regionalliga Nord do NOFV-Oberliga Süd. Domácí návštěvy byly tenkrát v průměru kolem 3800 fans. Dynamo hrálo proti týmům jako VfB Zittau, Anhalt Dessau, Dresden-Nord, ale také třeba proti 1.FC Magdeburg, VfB Leipzig nebo Hallesche FC, takže to mělo také něco do sebe. Po sestupu z Regionalligy byly "povoláni" "Ultras Dynamo", Lehmi byl jedním z prvních členů.

V roce 2002 postoupilo Dynamo do Regionalligy Nord, památečný byl postupový zápas na Hertha BSC II, 2 roky později bylo Dynamo opět druholigové. Průměrná návštěva stoupla na 16.000. V letech 2006 až 2008 spadlo sice Dynamo opět do Regionalligy, ale od roku 2008 se v Drážďanech hrála pravidelně 3. liga a 2.Bundesliga. Největším "dárkem" pro Ultras Dynamo a Lehmiho bylo jistě otevření nového stadionu začátkem roku 2009. Místo nekryté tribuny se zde vytvořila krytá tribuna na stání. Lehmi se stal jedním ze speakerů, jehož jméno bylo známo v celé zemi.

Nyní předal Lehmi své žezlo svému nástupci. Chce mít více času na svou rodinu a také na step up v práci. Pro některé bylo video z konce října, kdy promluvil o svém posledním zápase v roli speakera SGD, překapením, ale jak sám Lehmi řekl, je čas věnovat se rodině, dětem, nechce je v 18ti letech vidět vyrůst bez něj, protože víkendy trávil na výjezdech nebo doma na fotbale. Tehdy natočil několikaminutové video přímo z K-Blocku, kde se rozpovídal, co ho vedlo k tomu skončit jako speaker a věnovat se jiným věcem, na které neměl během těch dlouhých let tolik času (video je i zde pod fotkou). Kromě zmíněné rodiny a práce bylo důvodem i zjištění, že tomu nedává 100% - alespoň takový měl údajně pocit po zápasech ve Stuttartu a ve Fürthu a dávat tomu 90% je pro něj prostě málo. V proslovu poděkoval klubu, fanklubům, své ženě, kterou častokrát svým rozhodnutím zklamal, fans skupinám Horde Zla ze Sarajeva a přátelům ze Zwickau a samozřejmě i skupině Ultras Dynamo.Na závěr svého proslovu řekl, že mu bylo velkou ctí vést jednu z největších skupin (poté následuje sestřih jeho začátků a zajímavých utkání).

Utkání samotné mělo jednoznačný průběh, Dynamo se ujalo po 3 velkých šancích vedení a do poločasu zvýšilo náskok na 2:0. Po poločase přidalo další 2 kousky a Aue odjíždělo s debaklem 4:0. Po celé utkání se v různých částech stadionu objevovaly děkovné nápisy Danke Lehmi a podobně.

 

Po utkání šel Lehmi za hráči, sešli se v klubku, kde je vyhecoval na poslední 2 venkovní utkání. Řekl, že pokud budou držet spolu, že může přijet klidně Real Madrid a že je před nima ještě 180min hry, takže do toho musí dát všechno a dovézt z venku 6 bodů. Poté si s hráči a fanoušky užil naposled UFTU a sledoval 18 ohňů a nápis DANKE LEMHI v K-Blocku.

Odchází speaker, který strávil více jak polovinu svého života na stupínku, který dal dohromady dobrou partu fanoušků, měl blízko k vedení klubu a výraznou měrou se podílel na fans scéně Dynama Dresden. Hodně štěstí Lehmi a díky za vše!

 

Autor: dn

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...


Za Opavu! Klenot Česka v srd... 05.04.2024

Za Opavu! Klenot Česka v srd...


FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna... 08.04.2024

FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace