o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Historie polských chuligánů - díl 6 - krvavý závěr

neděle, 27.01.2013 - přejít do komentářů
Ani Poznaňský pakt nedonutil skupiny v Krakově nepoužívat zbraně
/titleImg/historie-polskych-chuliganu-dil-6-krvavy-zaver/1/4736.jpg?width=570

V posledním díle historie polských chuligánů se podíváme na používání zbraní při bitkách, na specifickou situaci v Lodži či Krakově a zaměříme se na Poznaňský pakt z roku 2004.

Situace v Lodži

Třetí největší polské město je chuligánům zaslíbené. Ve městě existují dva velké kluby: LKS a Widzew. Pouze v začátcích novodobé chuligánské scény v roce 1999 se střetly oba tábory férově v bitce v jednom z místních parků. Tento velký střet vyhráli chuligáni LKS.

Od té doby se uskutečnila spousta bitek a udála spousta incidentů, ovšem nikdy už se nestřetly obě bandy mezi sebou. Tyto bitky už byly hodně spontánní a neočekávané. Výhry putovaly tu na jednu, tu na druhou stranu.

Proto je velmi těžké určit, která z chuligánských ekip je momentálně tou lepší v Lodži.

V roce 2011 se odehrál v Lodži incident, při kterém napadli chuligáni Widzewu chuligány LKS, kteří cestovali na furalový turnaj. Výsledkem byla smrt jednoho z útočníků z Widzewu.

Při bitce nebyly použity žádné zbraně, v Lodži stále ještě platí, že střety se odehrávají bez nich.

Najdeme však i města, kde se zbraně běžně používají. Nejhorší pověst v tomto směru má Krakow.

Krakow – město nožů

Bývalé hlavní město Polska, centrum kultury a spousty památek – to je Krakow. V posledních letech však platí zcela jiné spojení: Krakow-město nožů. V druhém největším městě Polska není nouze o hodně tvrdé vyřizování účtů mezi chuligány Wisly a Cracovie. Vyřizování účtů se však už většinou netýká samotného fotbalu a fanouškovství, nýbrž událostí na poli organizovaného zločinu.

V 70. a 80. letech byla Cracovia hodně ve stínu konkurentů z Wisly. Poměry se začaly měnit v letech devadesátých. Na začátku této dekády se kolem Cracovie vytváří agresivní a velmi dobře organizovaná skupina chuligánů. Členská základna se rekrutuje z řad místních skinheadů, kteří dělají chuligánům Wisly problémy po celém městě.

Byly to právě hooligans Cracovie, kteří jako první začali používat při bitkách nože a sekery, později také mačety.

Chuligáni Wisly přistoupili na tento tvrdý styl boje, neboť neviděli jinou cestu, jak zastavit expanzi jejich největšího rivala.

V druhé polovině 90.let dominovala Krakowu Cracovia. Gangy z „Anti Wisly“ a „Jude Gangu“ byly silnější než „Sharks“ z Wisly.

Na konci 90. let a na prahu nového tisíciletí se situace vyrovnávat a momentálně je jen těžko definovatelné, která skupina chuligánů je lepší, jelikož se těžko dá zorganizovat jeden velký střet obou ekip.

Přesto je v Krakowě téměř na denním pořádku napadání menších skupinek chuligány nepřítele. Vše se odehrává s noži a sekerami v rukou!

Někdy se také chuligáni zaměří a vytipují si i jednotlivce ze znepřáteleného tábora. Každý rok tak v Krakowě dojde k jedné až dvou vraždám, které mají za lubem chuligáni Wisly či Cracovie.

Na začátku těchto bojů v 90. letech stáli za vraždami výhradně chuligány Cracovie, v posledních letech se situace „vyrovnává“ i v tomto ohledu.

Příkladem může být případ z poslední doby. V roce 2011 zavraždili chuligáni Wisly jednoho z hlavních představitelů Cracovie s přezdívkou „Člověk“. Skupinka několika desítek lidí si na „Člověka“ počkala blízko jeho bytu a ubodala ho přímo na ulici za bílého dne! O incidentu jsme vydali samostatný článek, který si můžete přečíst zde

Chuligáni Wisly stojí také za smrtí jednoho z fanoušků Korony Kielce.

V globálu se dá říci, že v Krakowě nalézáme více fanoušků Wisly, ovšem chuligánský potenciál obou největších skupin je takřka totožný.

V druhém největším polském městě existuje ještě jeden větší klub – Hutnik Krakow, který sídlí ve čtvrti Nowa Huta, v dělnické a průmyslové části Krakowa.

Chuligáni Hutniku odmítli způsob boje jejich silnějších rivalů a do chuligánských aktivit se tak příliš nezapojují.

Obecně platí, že zbraně v Polsku před rokem 2004 byly při střetech používány. Šlo však většinou o pásky z kalhot, skleněné láhve, dřevěné násady apod.

Poznaňský pakt

V prosinci 2004 svolali lídři nejrespektovanějšího chuligánského tábora v Polsku Lechu Poznaň setkání lídrů dalších skupin s cílem učinit přítrž s používáním zbraní při střetech.

Do malebné hospůdky blízko stadionu v Poznani nakonec přijalo pozvání 70 lídrů ze všech koutů Polska. Výsledkem byl tzv. Poznaňský pakt, kde se podepsané skupiny zavázaly, že nebudou při bitkách používat žádné zbraně!

Na archu však nalezneme jen 68 podpisů, chuligáni Wisly i Cracovie odmítli pakt podepsat! S nesouhlasnými názory vystoupili i zástupci Ruchu Chorzow a Gornika Zabrze, nakonec však svůj podpis pod pakt připojili.

V současné době Poznaňský pakt stále platí, ovšem i tak se najdou místa, kde je porušován. Většinou se jedná o města či regiony, kde o svůj vliv bojují dva lokální rivalové.

Časté jsou napadání chuligánů v hospodách, ale třeba i v práci, škole či v místě bydliště.

Některé chuligánské ekipy dokonce mají databázi jejich rivalů, ve které mají fotky, adresy či telefony znepřátelených chuligánů soupeře!

Proto ve městech, kde spolu soupeří dva rivalové, nezáleží na tom, zda jste chuligán, ultrasák či obyčejný fanoušek, nošení jakéhokoliv klubového symbolu či jakákoli sympatie k onomu mužstvu znamená, že můžete být napadeni ekipou soupeře. Každý tak musí být připraven bojovat a rvát se za klubové propriety.

Tímto článkem končí náš šestidílný seriál, ve kterém jsme se Vám pokusili přiblížit chuligánské dění v Polsku od svého prvopočátku. Doufáme, že jste jej četli se stejným nadšením jako já, když jsem články psal. 

Všechny díly:

1. díl: Krev a víra

2. díl: Války

3. díl: Mocné koalice

4. díl: Ligové řežby

5. díl: Nová doba

Autor: RadekN

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...


Za Opavu! Klenot Česka v srd... 05.04.2024

Za Opavu! Klenot Česka v srd...


FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna... 08.04.2024

FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace