o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Jak ovlivňuje politika španělský fotbal?

ze světa neděle, 08.10.2017 - přejít do komentářů
Co se momentálně děje ve Španělsku...
/titleImg/jak-ovlivnuje-politika-spanelsky-fotbal/1/8147.jpg?width=570

Téměř každý jistě ví, co se nyní odehrává v Katalánsku, i v celém Španělsku. Desetisícové demonstrace ve většině Katalánských měst, stávky, střety s policíí, slovní potyčky. Jak se k situaci v Katalánsku staví tamní fotbalové kluby a tábory? Jak vlastně ovlivňuje politika španělský fotbal?

Situace na východě Španělska, konkrétně v Katalánsku, není úplně růžová. Je složitá a relativně nepřehledná. Katalánci (podobně jako Baskové) jsou již dlouhou dobu známí svýma separatistickýma choutkama. V posledních letech, a nyní i dnech, jsou tyto požadavky silnější než kdy jindy. Do roku 1714 bylo Katalánsko dokonce nezávislé, od té doby patří pod španělskou nadvládu. V roce 2010 navíc ústavní soud zrušil status Katalánců jako národa. Od té doby je situace čím dál víc napjatější.

Katalánsko má asi 7,5 milionů obyvatel, katalánsky hovoří asi 10 milionů lidí (mimo Katalánsko hlavně ve Francii a Andoře). Už teď se jedná svým způsobem o „stát ve státě“, Katalánsko má vlastní parlament, svátky atd., navíc patří mezi nejbohatší autonomie ve Španělsku, odhaduje se, že asi 20 % ekonomiky je v rukou Katalánců, ti mají pocit, že odvádí daleko víc, než přijímají. To se většině logicky nelíbí. V neděli (1.10. 2017) bylo uspořádané referendum s jasnou otázkou, zda se Katalánci chtějí odtrhnout, toto referendum Španělská vláda samozřejmě neuznala. Hlasování skončilo poměrně jasným vítězstvím příznivců samostatnosti, je však důležité podotknout, že účast byla ani ne 50 %. Odpůrci totiž zůstali logicky doma, účastí by nejspíš uznali legitimitu referenda. Zjistit reálné číslo separatistů, odpůrců a také lidí, kteří jsou nerozhodní, nebo se považují za Katalánce, ale nepřejí si přímo odtržení, je velmi těžké a každá strana uvádí jiné cifry. Zajímavé pak byly scény, kdy proti sobě stáli katalánští policisté s hasiči a španělská policie. Veliteli katalánské policie, který se rozhodl neplnit rozkazy „z vrchu“ teď hrozí za vlastizradu až 15 let za mřížemi. Referendum bylo provázeno násilným vyklízením volebních místností, následně potyčkami s policií. Asi 1 000 lidí bylo ošetřováno v nemocnici. Policie hlásí 400 raněných ve svých řadách. Demonstrují i příznivci vlády a státu. Jak bylo zmíněno, situace je složitá. Referenda se mimo jiné zúčastnili i obránci FC Barcelony - Gerard Piqué, známý svými prokatalánskými vyjádřeními a Sergi Roberto. Jak se tahle situace odráží ve fotbale? A co na to fanouškovské tábory?


Prošpanělští demonstranti v Barceloně


Katalánská policie odmítla plnit rozkazy z Madridu


Katalánští hasiči brání demonstranty proti těžkooděncům

Začněme největším katalánským klubem, kterým není nikdo jiný než FC Barcelona. FC Barcelona je dlouhá léta symbol Katalánska (podobně jako Bilbao v Baskicku, to dokonce zašlo tak daleko, že dlouhá léta hráli pouze s hráči Baskického původu), ve znaku má katalánskou vlajku, klub má své webové stránky v katalánštině, pravidelně „provokuje“ separatistickými hesly na zápasech, a hlavně - její fanoušci z Katalánie jsou téměř za jedno. Klub se navíc připojil k úterní generální stávce a jeho zástupci jednohlasně odsuzovali zásah policie proti demonstrantům. Na zápasech Barcy byste španělské vlajky v hledišti hledali marně, naproti tomu „Estalady“ (katalánské vlajky) jsou k vidění vždy. V 17. minutě a 14. vteřině (odkaz na 1714) se navíc pravidelně symbolicky sborově vyvolává heslo „INDEPENDENCIA“ (Nezávislost). Síla prokatalánské přítomnosti navíc narůstá s každým El Clasicem, či aspoň důležitým utkáním. Barcelona navíc v posledních letech často hrála finále královského poháru proti Baskickému soupeři (od roku 2009 čtyřikrát), pokaždé byla z obou stran vypískána španělská hymna. Jistě, ne všichni fanoušci Barcelony (zvláště ti mimokatalánští) s odtržením souhlasí, ovšem ti nejsou ani vidět, ani slyšet. 

Španělské fotbalová federace i UEFA navíc Barcelonu trestá za katalánské vlajky na utkáních, o to více se jich však objevuje. V neděli (1.10.) byl navíc vlivem okolností odehrán zápas Barcy s Las Palmas (ti mimo jiné odehráli utkání se španělskou vlajkou na dresech) bez diváků. Oficiální důvod byl, že by mohlo dojít ke střetu příznivců Katalánska a Španělska. Přesto se však jeden příznivec Independencie na stadion dostal. Barcelona nastoupila symbolicky v dresech odkazující na Katalánskou vlajku.


Je krajně nepravděpodobné, že klub i fanoušci nebudou v propagaci Katalánska i odtržení pokračovat.


Boixos Nois ještě na Nou Campu – Old School

Předminulý týden navíc hrála Barcelona v dalším Katalánské městě – Gironě. Nováček La ligy překvapil (zatím) sympatickými výkony. Co je však pro tento článek podstatné, klub Girona taktéž podporuje nezávislost Katalánska a před utkáním vyvěsil na stadion velký banner „Welcome to the Catalan Republic“. Během zápasu pak společně domácí i hostující fanoušci skandovali prokatalánská a protimadridská hesla. V úterý zastihla Katalánsko řada stávek a dalších demonstrací, Barcelonské mládežnické týmy, Béčko a Áčko netrénovaly vůbec, zaměstnanci klubu se zapojili symbolicky, na 15 minut po poledni přerušili práci. Za zavřenými dveřmi trénovala i Girona a možná trochu překvapivě Espanyol.

Stanovisko Girony a FCB se zdá býti jasné, a co méně známý Barcelonský tým, RCD Espanyol? Ačkoliv klub již svým napovídá, že bude spíše prošpanělský, i on se zapojil do stávky, byť spíše symbolicky. Všechny týmy Espanyolu trénovaly za zavřenými dveřmi. Rozdíl oproti Barce se zdá býti především ve stanovisku fanoušků. I zde najdete sem tam pár katalánských zástav, ovšem jsou v drtivé menšině oproti španělským. Už jen název „Real“ a koruna ve znaku by mohl napovědět, že tento klub „problémy dělat nebude“. Jak se zdá, každý fanoušek má vlastní názor, ale zvláště ti radikální se pokládají za Španěly, aspoň na venek to tak působí, posuďte sami.


Hráči Barcelony slaví gól před fanoušky Espanyolu

Samo sebou tahle otázka se netýká pouze katalánských klubů, ale i španělských. Španělská ultras scéna není nejznámější a není ani tak bohatá, jako ta polská, německá nebo jiná. Navenek na mě však působí dost politicky. Najdou se krajně pravicové, krajně levicové i separatistické tábory, nebo i skupiny uvnitř táborů. Na rozdíl od našich soutěží, často můžeme vidět na zápasech La ligy v kotlech národní vlajky, ale jinde naopak vlajky autonomií (Baskicko, Katalánsko, Galicie). Zvláště baskické tábory (Bilbao, Real Sociedad, Osasuna, Alavés) se zápas co zápas prezentují baskickými vlajkami (tzv. Ikurriňa). Tábory jako Real Madrid, Valencia a další se o víkendu vyjádřily poměrně jasně - byly vytáhnuty stovky španělských vlajek. Většina táborů je prošpanělsky zaměřených a jistě budou proti odtržení Katalánska. Ale najdou se i tábory, které Katalánce podpořily, o víkendu to byl tábor baskického Alavésu, nebo galícíjská La Coruňa. Alavés v kotli vytáhl pro změnu desítky Estalad. Riazor Blues (Deportivo) zas vytáhli nápis „Všechnu moc pro lidi“, doplněný o vlajku Baskicka, Galicie a Katalánska. Podpory se navíc Katalánci dočkali i ze zahraničí, podpůrné choreo jim připravili fans Olympique Marseille.


Fanoušci Realu Madrid v posledním domácím utkání s Espanyolem Barcelona


Fanoušci Valencie v posledním domácím utkání 


Riazor Blues (Deportivo La Coruňa) vyjadřuje podporu Kataláncům a Baskům


Baskický Alavés s Estaladami – Katalánskými vlajkami


Fanoušci Olympique Marseille vyjadřují podporu do Katalánska


Kapitán Barcelony Carles Puyol a Xavi s vlajkami Katalánska a Baskicka před fanoušky Bilbaa, finále poháru 2012


Známá fotografie z roku 1976, kapitáni Realu Sociedad a Athleticu Bilbao nastupují k utkání a společně drží vlajku Baskicka (a jeji novější verze)

Kauza zasahuje samozřejmě i do reprezentace. Je zajímavostí, že v Baskicku, ani Katalánsku se fotbalové reprezentaci Španělska příliš nefandí. Obě země mají dokonce vlastní reprezentace, byť hrají pouze tréninková utkání. V roce 2010, když Španělsko vyhrálo MS, část Basků a Katalánců fandila Nizozemsku. Např. V Barceloně se zápas reprezentace jako v jednom z mála velkých měst nevysílal na velkoplošné obrazovce. Po zápase, kdy Španělsko slavilo, tu byly španělské vlajky v oknech spíše výjimkou. Někteří však Španělsku fandili, spíše však proto, že hned 7 hráčů v základní sestavě „La Roja“ byli hráči Barcelony. V posledních dnech se velká kritika snáší na stopera Barcelony Gerarda Piquého, který veřejně hlasoval PRO odtržení, dále pak prohlašoval, že je Katalánec. Při příjezdu na reprezentační trénink byl místními fanoušky vypískán, a to samé se dělo přímo v zápase. U spoluhráčů a realizačního týmu našel zastání, bude však zajímavé sledovat, kam až tahle „kauza Piqué“ dojde.

Co říkáte na situaci ve Španělsku, nebo chcete-li Katalánsku a Baskicku? Patří politika na stadiony? Bude jistě zajímavé sledovat další vývoj událostí...

Autor: Piotr

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
V Hradci se hasila nejen žíz... 10.03.2024

V Hradci se hasila nejen žíz...


Ono to jde, a ne že ne! Mobi... 13.03.2024

Ono to jde, a ne že ne! Mobi...


Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace