o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Jak se vyvíjeli ultras Barcelony

pátek, 02.05.2014 - přejít do komentářů
Barcelona nejsou jen turisté z Japonska s foťáky
/titleImg/jak-se-vyvijeli-ultras-barcelony/1/5985.jpg?width=570

SKUPINY: BOIXOS NOIS (Boixos Leon, Boixos Rioja, Boixos Valencia, Boixos Arago, Boixos Girona, Boixos Illes, Youth Firm), ALMOGAVERS, SANG CULÉ, I.C.C., KOMANDO FLIPPER, SUPPORTERS PUYOL, RASAKKA CULÉ, EMPORIOS, GRUP FIDEL, TOXICOS FCB, DRACS FCB (podporují Barcu v halových sportech)

POČET ČLENŮ: Boixos – 500 (dříve přes 2000), Almogavers –200 (dříve přes 500), ostatní kolem 100

POLITICKÉ ZAMĚŘENÍ: Boixos - liší se podle křídel, existují jak levicovější tak převážně ultrapravicové, téměř všechny křídla jsou za nezávislost Katalánska

DOBRÉ VZTAHY: Genoa 1893, Werder Brémy (spíše chuligánská), Tenerife, Cádiz, Osasuna, Olympiakos Pireus, Atletico de Madrid

NEPŘÁTELÉ: Real Madrid, Espanyol Barcelona, Zaragoza, Valencia, Panathinaikos Atény

Počátky
První aktivně fandící skupina se začíná formovat začátkem 80. let. Prvních několik desítek členů pojmenovává skupinu „Boixos Nois“ (Blázniví chlapci) a začíná se scházet na Jížní tribuně Nou Campu a to v roce 1981. Od začátku byli převážně levicoví. Skupina byla známá svým radikálním katalánským separatismem. Hlavním cílem byl nezávislý stát Katalánsko. Velká zášť tak panovala proti typickým pravicovým španělským klubům (Real Madrid, Betis, Zaragoza). Naopak podporu našli ve skupině „Indaz Gorri“, což byli fanoušci Osasuny Pamplony. I ti měli hlavní cíl odtržení od Španělska. Postupem času si Boixos Nois získávají stále větší popularitu nejen v Barceloně, ale také v celém Katalánsku. Přidává se k ním stále více lidí. Skupina objíždí s Barcou téměř všechny zápasy a způsobuje první „problémy“. Čím dál více se objevují ve rvačkách. Napadá také příznivce Espanyolu. Dá se říci, že skupina si vybudovala velký respekt nejen na Nou Campu a  v Barceloně, ale také napříč celým Španělskem.

Stále více se objevují násilné scény kolem Boixos. Skupina používá (zakázanou) pyrotechniku téměř při každé možnosti.  Při zápase s Valencií je zapáleno přes 80 světlic, následuje pouliční bitva. Boixos zažívají “zlaté časy“. Při zápase Barcelona – Juventus udělali Boixos asi svou největší chybu v té době. Vytáhli transparent „Děkujeme Liverpoolu za mrtvé z Juve“, čímž naráželi na tragédii v Bruselu. Následuje obrovská vlna represí. UEFA tlačí na klub. Boixos jsou špiněni i v médiích. Přidávají se kriminalizace dalších skupin. Vše se vyvrbí tak, že Boixos Nois jsou rozpuštěni.

Většina členů se tak přidává do nově vzniklé skupiny Celulles Blaugranes, kde se spojili jak levicoví, tak pravicoví fanoušci. V roce 1986 Boixos znovu vznikají a vrací se na své staré místo. Někteří však odmítli návrat a zakládají novou skupinu I.C.C. (Inter City Culé), která  stojí na Jížní tribuně do teď. Ve stejném roce byl pobodán fanoušek Barcy od příznivců konkurenčního Espanyolu a válka začala naplno. Na denním pořádku byly boje a šarvátky. Tyhle bitvy si vyžádaly destky zraněných a pobodaných.

Roku 86 nastupují do Boixos neonacisti. Tvrdé jádro bylo tehdy levicové a antifašisticky zaměřené. V roce 1989 se Boixos Nois přesouvají na jinou tribunu. Malá část tohle však odmítla, a vytvořila skupinu Komando Flipper. Ti jsou zde také dodnes.

V roce 1991 zabili Boixos jednoho člena Ultras Espanyolu. Na následující zápas bylo povoláno přes 1 000 policistů. Represe již byly nastavené prakticky na maximum. Vzniká nová skupina Casuals (1992). Casuals byla čistě chuligánská skupina, kde byli ti největší násilníci. Jejich první akce začala hned po jejich vzniku. Desítky členů si koupily lístky co sektoru hostí (FCB – Zaragoza), kde rozpoutali velkou bitku přímo v sektoru během zápasu.

Čím dál více fašistů se k Boixos přidávalo, čím dál více anti-fašistů odcházelo. Ti, co odcházeli založili skupinu Sang Culé. Boixos se tak stalo čistě pravicovou skupinou (pravice převládá do dnes). V roce 1994 byl uzavřen smír a všechny skupiny se spojili. Na Jížní tribuně vytvořilo přes 3 000 lidí vynikající fanatickou atmosféru. Kvůli obavám UEFA však nařídila Barceloně upravit stadion podle nových směrnic, na tribunu za brankou se tak i přes protesty vlezlo pouze 1 000 lidí. Kotel se tak opět rozdělil.

Opět se vyvrcholila napětí mezi již pravicovými Boixos a jinými skupinami. Za vše mohl vzpomínkový transparent zemřelého člena Boixos. To způsobilo roztršku a 7 fanoušků skončilo v nemocnici.

V roce 2003 se stává prezidentem Laporta. Ten zahájil represe vůči Boixos opět na maximum. Stovky členů dostali zákaz, postupně byla kompletně zakázaná celá skupina, včetně vlajek a veškerých symbolů. Represe tzaké čekali ostatní skupiny, především Almogavers a Grup Fidel. A ti jsou pod neustálým dozorem a těžko přesáhnou 200 členů. Boixos tak od té doby jezdí pouze na výjezdy, především v Lize mistrů. Často také přívítají své soupeře v ulicích nebo před stadionem. Často také vyjedou na finále např. Španělského poháru, LM nebo Superpoháru. Před 14 dny se také Boixos (a i jiné zakázané skupiny) objevili na finále Španělského královského poháru ve Valencii. Konečně tak na zápase Barcelony panovala pořádná atmosféra i ze strany jejich fanoušků. Ještě před finále vyzývají starší chuligáni Barcy hools Realu (Ultras Sur) a ve střetu 20 na 20 si připisují vítězství. Hněv Boixos ale i ostatních jak zakázaných tak povolených narůstá a uvidíme, zda budeme svědky toho, že se Boixos Nois vrátí na své staré místo a vytvoří tomuto velkému klubu atmosféru jako dřív.

Monaco 2011

Monaco 2006

Monaco 2009

Výjezd na Chelsea, semifinále LM 2012

Výjezd na Chelsea, semifinále LM 2009

Symboly skupiny

Boixos a ostatní skupiny na finále Španělského poháru s Realem Madrid ve Valencii (16.4.2014)

Boixos Nois uctívají památku Tita Vilanovu, který podlehl rakovině (27.4.2014)

Atletico Madrid – Espanyol Barcelona, Frente Atletico vyjadřují podporu Boixos

Skupina Almogavers

Almgavers při derby s Espaňolem

Almogavers opouští kotel a bojkotují support, protestují proti vyhoštění Boixos Nois, 2013

DRACS FCB 1991

Zvláštní skupinou jsou „Dracs FCB“, nebo „Los Dracs“. Jedná se o  poměrně aktivní skupinu fanoušků Barcy, kteří ovšem nechodí na fotbalové zápasy, ale na halové sporty. Skupina má několik desítek členů, ale do kotle chodí i ostatní lidé (občas i z fotbalových skupin, zvlášť při zápasech s rivaly). Můžeme je spatřit v místní hale „Palau Blaugrana“. Dracs chodí nejvíce na basketbal, futsal a házenou a hráče Barcy v těchto sportech podporují i na výjezdech.

Výjezd Dracs do Madridu

Použité zdroje: www.boixosnois.com, www.ultras-tifo.net

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Za Opavu! Klenot Česka v srd... 05.04.2024

Za Opavu! Klenot Česka v srd...


FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna... 08.04.2024

FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna...


Baník si užíval Velikonoční ... 03.04.2024

Baník si užíval Velikonoční ...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace