o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Kartu Kibica přivál zákon, čeká to i nás?

rozhovory pondělí, 28.07.2014 - přejít do komentářů
V Polsku zavedli Kartu Kibica v roce 2009, kdy začala platit novela zákona...
/titleImg/kartu-kibica-prival-zakon-ceka-to-i-nas-/1/6202.jpg?width=570

Stále častěji se mluví o kartě fanouška, která by na českých stadionech měla „vyřešit problémy” a zvýšit návštěvnost. Zatím co u nás se o adresném tiketingu víceméně mluví (když pomineme situaci kolem Baníku – přečíst zde), tak v Polsku se bez karty fanouška na stadiony nedostanete. Důvodem je novela zákona z roku 2009.

Níže vám přinášíme menší rozhovor s českým občanem dlouhodobě žijícím ve Varšavě, který se aktivně zajímá o fanouškovskou scénu v Polsku.

Kdy a kde se poprvé objevila karta fanouška?
V roce 2009 začala platit novelizace zákona o sportovních akcích, která klubům 1. a 2.ligy nakazovala sběr informací o každém účastníkovi sportovního klání.

Jak ji fanoušci přijali (protestovali proti ní nějak?)
Nebyl prostor na nějaké protesty. Bylo to dáno zákonem. Prostě buďto si KK vyrobíš, nebo se na fotbal nedostaneš. Samozřejmě, že se to lidem moc nelíbilo, ale upřímně řečeno – všechny tyhle karty jsou jenom zástěrka represivních složek. Zástěrka, která jenom ukazuje, jak populisticky může fungovat Policie, a vedení jednotlivých klubů.  Co si budem povídat - i tak každý, kdo chodí na fotbal a není „pouze divákem”, ví, že Policie má dokonalé informace o tom, jestli někdo něco na stadionu provedl nebo ne (nedělejme si iluze).

Je karta kibica potřeba u všech klubů?
Ano, je to požadavek, který je však v současnosti hojně obcházen. Před EURO 2012 vyrostly v Polsku nové stadiony, na které si však lidé v Polsku nenacházejí cestu, jak si papaláši představovali (mýtické tisíce rodin z dětmi). Na spoustě stadionů je pro vstup potřeba pouze občanka. 

Jak je to s nižšími soutěžemi? Taky mají karty fanoušků?
Záleží jak kde. Hlavně pokud je Policií jakýkoli zápas (v jakékoli lize) označen jako rizikový, bez poskytnutí údajů se na fotbal nedostaneš. Prostě Ti skenujou občanku a pouze takhle si můžeš koupit lístek.

Jaké údaje jsou na KK potřeba a jaká je její cena a doba platnosti?
Byly plány PZPN (Fotbalová asociace) na zavedení jedné karty pro všechny. Samozřejmě se tohle nepovedlo. Většinou však kluby, jehož fanoušci mají družbu, pouští na své stadiony fanoušky těch druhých. Zrovna teď uplynulo 5 let, co první KK vešly v platnost a ty úplně první je tedy třeba vyměnit.
Kluby je většinou vyměňují zadarmo. Jestli se jedná o cenu – tak byla v plné kompetenci klubů (většinou byla cena okolo 5-10 PLN, což je cca 30-60 KČ). 
Údaje jsou potřebné všechny jako jsou v občance. 
Ještě zajímavost – kluby se většinou domluvily s jinými institucemi a většinu KK lze použít i jinde (slevové akce, karta hromadné dopravy, vstupy do knihoven apod.)

Jak probíhaly protesty proti kartě fanouška?
Protesty pokud nějaké byly, tak jen mírné (nějaký transparent atd.). Protesty, pokud je něco uzákoněno, nic nedají. 
OVŠEM – pokud je tohle iniciativa klubu (jako FCB), rozhodně stojí za to protestovat!

Všechno je jenom mlžení a dělání něčeho na oko, aby při jakémkoli bordelu pak kluby mohly do médií prohlásit – „my jsme splnili, co jsme mohli, ať se stará Policie”.
Tímhe způsobem si chtějí akorát tak umýt svoje levé ruce.

Nejhoší je, že takovou kartu může zablokovat sám klub a dát tak nějakému delikventovi „klubový zákaz”. Bohužel soud v Polsku potvrdil, že je tohle legální a že klub, jakožto organizator, má právo komukoli odepřít vstup (i bez udání důvodu).

Autor: Mara

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Retro výjezd Tribuny Sever s... 19.04.2024

Retro výjezd Tribuny Sever s...


Britská nemoc – díl čtvrtý (... 18.01.2012

Britská nemoc – díl čtvrtý (...


Britská nemoc – díl druhý (N... 07.01.2012

Britská nemoc – díl druhý (N...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace