o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Kdo jsou vrahové a kdo oběti?

z tisku pondělí, 24.09.2012 - přejít do komentářů
V Liverpoolu zněly urážlivé songy United, kdo je vyprovokoval? + VIDEO
/titleImg/kdo-jsou-vrahove-a-kdo-obeti-/1/4385.jpg?width=570

Na Anfield Road se odehrál jeden ze šlágrů celé anglické ligy. FC Liverpool přivítal Manchester United. Na hřišti skončil zápas 2:1 pro hosty. V hledišti se však děly také zajímavé a ne moc příjemné věci.

Po zápase, kdy byl ještě plný sektor pro hostující fanoušky, se právě z těchto míst začal ozývat popěvek, který zachytil z protilehlé tribuny jeden z mála přítomných fanoušků domácích.

Fanoušci United nejprve spustili sborově „It’s never your fault… always the victims“ – v překladu "nikdy to není vaše vina…vždycky jste pouze oběti“

Druhý popěvek byl jednodušší, ovšem o to horší, zněl jednoduše „murderers, murderers" – čili "vrazi, vrazi."

Všechno odkazovalo ke dvěma tragédiím, které jsou spojeny s fanoušky Liverpoolu. První se stala na stadionu v Hilsborough v roce 1989, kde bylo ušlapáno 96 fanoušků, především z řad soupeře liverpoolských v zápase FA Cupu Nottinghamu Forrest. Celá událost byla dávána za vinu právě fanouškům Reds. Podle nedávno zveřejněných důkazů však patrně mohlo být všechno jinak. K tomu se také vázalo úvodní monstrózní choreo domácích.

T!P - Policie lhala. K propagandě využila i tisk...

Druhá tragédie se pak odehrála v Bruselu v roce 1985, kdy liverpoolští fandové zaútočili při finále PMEZ na fanoušky Juventusu, v nastalé panice pak zemřelo 39 lidí, z toho 34 Italů. Celkově bylo odsouzeno 14 Angličanů a anglické kluby nemohly po dobu pěti let startovat v evropských pohárech.

T!P - Vzpomínka na 39 mrtvých v Bruselu 1985

Fanoušci Manchesteru se brání, že pokřiky, které směřovaly na adresu Liverpoolu, byly odvetou za provokaci domácích příznivců, kteří na ně dělali gesta padajícího letadla, kterými jim připomínali obrovskou tragédii, jenž se stala hráčům Manchesteru United 6. února 1958, kdy měl tým, který letěl z pohárového zápasu proti CZ Bělehrad, mezipřistání v Mnichově. Za velice špatných povětrnostních podmínek se pak nepodařilo pilotům ani na třetí pokus odstartovat a došlo k nehodě. Zahynulo 23 lidí, z toho 8 hráčů prvního týmu Manchesteru United. Jedenadvacet mělo obrovské štěstí, nehodu přežili a poté se stali jednou z nejúspěšnějších generací United v celé jeho historii.

Dostupné verze o dnešním incidentu se v mediální sféře značně rozcházejí. Stejně tak se rozcházejí verze obou táborů. Jedna z nich mluví o tom, že fanoušci Liverpoolu provokovali fanoušky Manchesteru ještě před zápasem, a to právě výše zmíněnými gesty s padajícím letadlem. Po druhé brance Manchesteru, která také znamenala výhru svěřenců Sira Alexe Fergusona, měli hostující příznivci spustit popěvek: Where´s your famous Munich song? (kde je ten váš slavný song o Mnichovu?) a po skončení zápasu pak popěvky o vrazích a obětech.

Další verze hovoří o tom, že vše probíhalo zcela v klidu a po vedoucí brance United spustili jejich fanoušci právě jako provokaci píseň Where´s your famous Munich song? Na tu neměli domácí příznivci reagovat žádnou větší odvetou. Po zápase však mělo pár fanoušků Liverpoolu předvádět na hosty z Manchesteru, kteří čekali ve svém sektoru, gesta padajícího letadla, což mělo naštvat hosty, kteří spustili chorál o vrazích a obětech...

Jinde se zase mluví o otm, že to byli fanoušci United, kteří vše vyprovokovali bez jakéhokoliv přičinění domácích fanoušků.

Pravdu se tak dozvíme jen velmi těžko, jak to tak bývá, každý má svou verzi a té se bude zarytě držet.

Chorea a provokativní popěvky

Autor: RadekN

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...


Za Opavu! Klenot Česka v srd... 05.04.2024

Za Opavu! Klenot Česka v srd...


FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna... 08.04.2024

FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace