o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Komu fandili diktátoři? Schalke, Arsenalu...

čtvrtek, 10.05.2012 - přejít do komentářů
Za vlády Adolfa Hitlera získalo Schalke šest ze svých sedmi titulů. Byla to náhoda?
/titleImg/komu-fandili-diktatori-schalke-arsenalu/1/4074.jpg?width=570

8. května jsme slavili Den osvobození od fašismu. My si dnes připomene válečná období ve formě fotbalu. I někdejší diktátoři a diktátorské režimy mnohdy propadly hře s kulatým míčem a podporovaly fotbalové kluby ve své zemi.

Adolf Hitler

Nacistický diktátor ve svém životopisu nikdy neměl vepsánu lásku k fotbalovému klubu. Podle některých historiků však Adolf Hitler obdivoval a fandil německému Schalke 04. Historická platnost této teorie však nikdy nebyla potvrzena. Naopak. V zimě 2008 vydal tehdejší PR manažer Schalke Bernd Voss prohlášení, ve kterém se ohrazuje proti tvrzení, že Schalke skutečně patřilo k oblíbeným klubům Adolfa Hitlera. Argumentuje tím, že diktátor nikdy nenavštívil žádný zápas Schalke, nikdy nebyl s klubem v jakémkoli kontaktu a v neposlední řadě, že v letech 1933 až 1945, kdy byl Adolf Hitler faktickým vůdcem tehdejšího Německa, hrálo v Schalke šest hráčů tmavé pleti. Naopak fakt, že Schalke vyhrálo 6 svých titulů (celkově Schalke vyhrálo ligu 7x) právě v letech 1933-1945 nahrává určité spojitosti mezi klubem a diktátorem.

Benito Mussolini

Zatímco u Hitlera fakticky nejde doložit spojitost s fanděním jednomu klubu, u jeho italského „kolegy“ je historická platnost faktu, že jako lokální patriot fandil klubu FC Bologna, zcela zřejmá. Mussolini se narodil v malém městečku Predappio na severu Itálie, a tak to měl do Bologni co by kamenem dohodil. Mussolini fotbal skutečně miloval, ovšem také ho dokázal umně využívat, stejně jako další diktátoři, ke své vlastní propagandě. Nikoho asi nepřekvapí, že FC Bologna byla za dob vlády Mussoliniho výrazně „dotlačena“ k čtyřem mistrovským titulům.

Josif Vissarionovič Džugašvili – Stalin

A nesmíme zapomenout ani na posledního z velké trojice válečných diktátorů. Stalin ovšem nebyl sportovním nadšencem, avšak jako jeho poradce a vykonavatel jeho příkazů a pozdější ministr vnitra Stalinova Ruska, působil po jeho boku Lavrentij Pavlovič Berija. Berija měl na starosti i sportovní oblast a na rozdíl od Stalina byl fotbalový nadšenec. V Moskvě v té době existovaly slavné kluby, kterými byly Lokomotiv, jak název napovídá, patřil pod správu ruských železnic. Dalším významným klubem bylo Torpedo, které vlastnila státní automobilka ZIL, dále zde působil nejznámější armádní klub, CSKA Moskva. Samotný Berija, který také na amatérské úrovni fotbal hrál, fandil zcela jinému klubu, a sice Dynamu Moskva, které ovládalo právě MVD (Berijovo ministerstvo vnitra). Ve válečném období získalo Dynamo celkem 4x sovětský titul.

Usáma bin Ládin

Nedávno „asi zesnulý“ vůdce teroristické sítě Al-kajdá taktéž patřil k velkým fanouškům fotbalu. Zamiloval se do slavného londýnského Arsenalu. Proslýchá se, že ve svém úkrytu v Pákistánu sledoval na televizní obrazovce takřka všechny zápasy Arsenalu a hru jako takovou velice prožíval. K lásce k Arsenalu přišel v letech 1993-94, kdy pobýval v Londýně, kde řídil své finanční operace. Na stadionu Arsenalu se objevil pravděpodobně na čtyřech zápasech. Bin Ládin musel z Londýna utéct, neboť mu hrozilo trestní stíhání a vydání do Saudské Arábie. Jako památku na londýnské časy přivezl svému synovi Abdullahovi dres Iana Wrighta.

autor: rn

Autor: redakce

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Britská nemoc – díl čtvrtý (... 18.01.2012

Britská nemoc – díl čtvrtý (...


Britská nemoc – díl první (A... 05.01.2012

Britská nemoc – díl první (A...


Britská nemoc – díl druhý (N... 07.01.2012

Britská nemoc – díl druhý (N...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace