o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Mezi Torcidou Split a Delije to vře...

ze světa pátek, 30.08.2019 - přejít do komentářů
Ožívají na Balkáně váleční démoni?
/titleImg/mezi-torcidou-split-a-delije-to-vre/1/8994.jpg?width=570

Na Balkáně znovu sílí napětí. V hlavních rolích jsou zejména příznivci Hajduku Split a CZ Bělehrad. Události z posledních měsíců tak dávají opět vzpomínat na brutální občanskou válku z devadesátých let, kdy za svoji vlast položily život tisíce fotbalových fanoušků, krvavý rozpad Jugoslávie a také vzájemné křivdy z historie.


Pomyslný plamen nenávisti byl po období relativního klidu znovu zažehnut zřejmě v prosinci 2017, kdy rezonoval boj o nadvládu na tribunách mezi jednotlivými frakcemi příznivců Partizanu Bělehrad. Během předvánočního puče na jedné z tribun stadionu Partizanu se muselo z vřavy evakuovat skokem na hrací plochu několik chuligánů.

Na obrázku může být: 2 lidé

Jejich identita však vzbudila na Balkáně poprask. Jednalo se totiž o najaté žoldáky a známé postavy ze splitského podsvětí, kteří měli za pomoc jedné ze skupin Grobarů inkasovat zhruba deset tisíc eur na hlavu. Výtržnosti tak dostaly zcela jiný, politický rozměr a chorvatská diplomacie požadovala okamžité propuštění svých občanů zpět do vlasti. Jeden z aktérů se do Chorvatska údajně kvůli brutálnímu zacházení ze strany bachařů a spoluvězňů vrátil s trvale poškozeným mozkem a za několik měsíců spáchal sebevraždu.

Na obrázku může být: jeden člověk nebo víc lidí, stojící lidé a venku

Vztahům mezi Chorvaty a Srby neprospěly ani pozápasové oslavy hráčů Chorvatska během světového šampionátu v Rusku, kam to „vatreni“ dotáhli až do finále. Světová fotbalová federace FIFA se totiž musela zabývat pozápasovými oslavami chorvatských reprezentantů po jejich úspěšném čtvrtfinálovém utkání proti Rusku.

Hráči své jásání doprovázeli oslavnými nacionalistickými písněmi, které se v některých pasážích odkazují na fašistický ustašovský režim v Chorvatsku z období druhé světové války. Například v hráči zpívané písni "Bojna Čavoglave" od chorvatského zpěváka Marka Perkoviče Thompsona se nachází pasáž, která obsahuje výhrůžku srbskému národu, jež údajně dostihne chorvatská ruka spravedlnosti i v jejich vlasti. Nechyběly ani pasáže o tom, kterak Bělehrad sežehnou pekelné plameny. Srbská metropole je tradičně Chorvaty vnímána jako epicentrum srbského nacionalismu a protichorvatských nálad.

Na obrázku může být: 3 lidé, stojící lidé a venku

Jedna z písní také začíná kontroverzním pozdravem "Za dom spremni", který se za druhé světové války používal jako oficiální pozdrav ve fašistickém Nezávislém státu Chorvatsko. Bělehrad loni označil oslavy chorvatských fotbalistů jako nedůstojné a skandální. Chování reprezentantů údajně podkoplo vzájemné snahy o důvěře a uklidnění mezinárodních vztahů. Chorvatský fotbalový svaz byl v minulosti za projevy hráčů a zejména fanoušků s fašistickým podtextem opakovaně potrestán vysokými pokutami.

O další vlnu emocí se o několik týdnů později postarali chuligáni Hajduku Split. Ti cestou z pohárového utkání v Sofii zamířili do okolí Bělehradu, kde poničili nenávistnými vzkazy několik benzinových pump. Srbská policie v jejich vozech následně našla zbraně, drogy a barvy. Podle tamějšího tisku chtěli příznivci Hajduku v noci znehodnotit stadiony Partizanu a CZ Bělehrad.

Není k dispozici žádný popis fotky.

Fanoušci Hajduku se však letos postarali i o další poprask, kdy nejprve na ostrově Brač napadli dva sezonní pracovníky v turistickém ruchu. Postižený muž a dívka byli totiž ze Srbska. Chorvatské úřady zareagovaly nekompromisně a organizaci Torcida Brač zakázaly uspořádání tradičního letního turnaje v malé kopané, kterého se na ostrově účastní zejména jednotlivé fankluby Hajduku z dalmatského pobřeží. Před fanoušky Hajduku se ale museli bránit i vodní pólisté CZ Bělehrad, které Chorvati napadli před utkáním při jejich procházce po Splitské rivě. Gólman CZ dokonce z obav o vlastní zdraví skočil do moře.

Byla to opět Torcida Split, která odstartovala vlnu chorvatsko-srbské nevraživosti naposled. Během ligového utkání ve východochorvatské Koprivnici prezentovala nápis, ve kterém prorokovala brzké obsazení srbského města Novi Sad. Reakce na sebe nenechala dlouho čekat a bělehradští Delije Torcidě věnovali vzkazy o chuligánech od moře, kteří v přesile napadají sezonní pracovníky, útočí na benzinové pumpy a utíkají před početně menšími tábory. Delije se v tomto případě ukázali jako dobří proroci, neboť chuligáni Hajduku si minimálně poslední střet za rámeček opravdu dát nemohou. To když ve stočlenné sestavě neustáli střet s dvojnásobně menším počtem protivníků z Rijeky a z místa boje utekli.

Na obrázku může být: jeden člověk nebo víc lidí a dav

Pozdravit své sousedy, Chorvaty, nezapomněli Delije ani při bouřlivých oslavách srpnového postupu do Ligy mistrů, kdy ulice nočního Bělehradu brázdili na obrněném transportéru. Nechyběly ani výhružky, že stroj bude jednou brázdit ulice Splitu.

Na obrázku může být: jeden člověk nebo víc lidí a venku

V reakci na to zveřejnili záhřebští Bad Blue Boys posměšnou fotografii se zastaralým traktorem, čímž chtěli poukázat na hospodářskou zaostalost Srbska. Ani tato akce se však neobešla bez srbské protireakce. Teprve před několika hodinami se totiž ve Splitu objevil traktor, za kterým se vyjímalo poničené graffiti Torcidy oslavující chorvatské válečné veterány. Je tak stupňující se napětí mezi Chorvaty a Srby předzvěstí dalších děsivých událostí nebo zůstane jen u podobných provokací na dálku?

Zdroje: balkanski navijaci, index.hr, slobodna dalmacija...

Autor: TomášO

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Za Opavu! Klenot Česka v srd... 05.04.2024

Za Opavu! Klenot Česka v srd...


FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna... 08.04.2024

FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna...


Baník si užíval Velikonoční ... 03.04.2024

Baník si užíval Velikonoční ...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace