o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Na špionáži: Bayern Mnichov - Borussia M'gladbach

středa, 19.12.2012 - přejít do komentářů
Návštěva zápasu německé Bundesligy - nápisy proti DFB, vlajky, dvojruče...
/titleImg/na-spionazi-bayern-mnichov-borussia-m-039-gladbach/1/4676.jpg?width=570

Rubrika Blog fanoušků & Groundhopping je určena všem, kteří se chtějí podělit s ostatními návštěvníky našeho portálu o své zážitky z cest za svým klubem, groundhoppingem, a nebo o své názory na dění ve světě fanoušků. Text a fotografie posílejte na info@supporters.cz (Blog fanoušků & Groundhopping).

Protože nám zde v České kotlině skončila sezóna kopané (myšleno první fotbalové ligy) rozhodli jsme se navštívit utkání 1.Bundesligy Bayern Mnichov proti Borrusii Mönchengladbach. O stejném víkendu navíc svedl do nové Allianz arény i týmy Mnichova 1860 a Dynama Drážďany, takže nebylo co řešit.

Z Česka vyrážíme s obavou jak to bude vlastně na stadiónu obou mnichovských týmů vypadat, přeci jen v týdnu schválili nová pravidla DFB a tak je velkou otázkou jestli bude vůbec na stadiónu co sledovat.

V tomto naše chmury naštěstí za nedlouho po příjezdu do Mnichova rozhání skupinky fanoušků Borussie kteří se promenádují po centru Mnichova jako by byly doma. Ono vůbec je zajímavé být v centru města v den zápasu. Snad na každém kroku narazíte na jednotlivce i skupiny oblečené v barvách svého klubu. Častokrát od hlavy až k patě. Jaká to změna oproti Česku kde se snad většina národa stydí za svůj tým, za svoje město za svůj kraj. A musíme říct, že je to opravdu skvělé a není se co divit, že je v Německu fotbal tak populární.

Ale zpět k samotnému utkání. K cestě ku stadiónu využíváme metra a nyní poprvé zažíváme mírný závan Česka. Na každém rohu je spousta policistů stejně jako u nás. Velkým rozdílem však je, že neprovokují a jen čistě kontrolují situaci. To však nikoho nijak neobtěžuje a tak se celým, narvaným po strop , vlakem nesou popěvky a pokřiky jednotlivých klubů. Ty ještě zesílí poté co zastavujeme u stánku mnichovského klubu a je už vidět rudý stadión. Cesta k němu od metra má nějaké dva kilometry takže dává příležitost k dalším popěvkům. Pro některé i k nutným vypouštěcím pracem.

Co je pro nás zvláštností, že na stadión není oddělený vstup pro domácí a hosty. Jednoduše se prochází společnou branou kde dochází k prohlídce, která rozhodně není příliš ostrá a prakticky by se dal propašovat i tank.

Nacházíme své místo které je za brankou, naproti sektoru Schickerie a nad sektorem oficiálních fanoušků Bayernu (co to přesně má znamenat jsem se nedozvěděli) a především hned vedle sektoru hostí. Ten máme po pravé ruce a velmi solidně se plní, odhadujeme na takových 4 až 6 tisícovek. Je také ověšen vlajkami a slibuje dobrou atmosféru. Naproti tomu kotel Schickerie (ultras Bayernu) se zaplňuje velmi pozvolna. Před utkání je však již plně obsazen do posledního místečka a tak slibuje také zajímavou podívanou.

Sektor Schickerie po úvodním hvizdu jen tiše stojí za transparentem Ohne stimme 12:12 Keine stimmung. Naproti tomu fanoušci Borrusie fandí z plných plic a tvoří dobrou atmosféru. Není-li to v tomto případě špatně ponecháme na uvážení každého z Vás.

Domácí se po celé utkání prezentují vlajkami na tyčích které neúnavně víří vzduch, nezastavili se snad ani na vteřinu. Po celé utkání před nimi také visí pozdravení do chládku které je na konci utkání doplněno ještě o dvojručky zaťaté pěsti spolu se jmény vězněných fanoušků. Jinak se Schickeria prezentuje několika nápisy které směřují na DFB a nebo na Gazprom který by se zřejmě chtěl stát sponzorem medvědů.

Hosté ve svém sektoru ve kterém visí nespočet vlajek na plot se také prezentují mávacími vlajkami, ale ty na rozdíl od Bayernu vlají "jen" asi 3/4 zápasu. Borussia se také prezentuje roztaženými šálami a na závěr si připravili z triček nápis proti DFL (nějaká souvislost s novými pravidli, ale nevím přesně).

Pokud mám ohodnotit oba tábory tak musím hodnotit jednoznačně kladně, ale přesto se nemohu ubránit názoru, že s plným stadiónem by dokázal nejeden klub v ČR vytvořit stejnou né-li lepší atmosféru u nás než v bavorské aréně. Ptoto jezděme do zahraničí za zkušenou, ale především zlepšujme atmosféru na našich stadiónech a tahejme další lidi na stadión. Protože v množství je síla a budete-li v 1000 lidech zpívat Skákal pes...., bude to úchvatné.

Ale nyní již pojďme dát prostor fotkám které Vám napoví něco málo víc o tomto utkání.

A těšte se, zanedlouho teil 2 - München 1860 vs. Dynamo Drážďany

Autor: Maxx

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...


Za Opavu! Klenot Česka v srd... 05.04.2024

Za Opavu! Klenot Česka v srd...


FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna... 08.04.2024

FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace