o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Na špionáži: Ferencvárosi TC - Újpest FC

pondělí, 30.09.2013 - přejít do komentářů
Návštěva budapešťského derby pohledem špiona...
/titleImg/na-spionazi-ferencvarosi-tc-ujpest-fc/1/5347.jpg?width=570

Rubrika Blog fanoušků & Groundhopping je určena všem, kteří se chtějí podělit s ostatními návštěvníky našeho portálu o své zážitky z cest za svým klubem, groundhoppingem, a nebo o své názory na dění ve světě fanoušků. Text a fotografie posílejte na info@supporters.cz (Blog fanoušků & Groundhopping).

Naše návštěva Budapešti se měla původně odehrát jako klasický poznávací zájezd, ale v okamžiku, kdy jsme se dohodli na termínu, bylo jasné, že by byla škoda skončit jen u prohlídky pamětihodností a cachtání se v termálních lázních. V neděli 22. září (oproti původně deklarovanému 21. září) se totiž konalo derby mezi Ferencvárosi TC a Újpest FC.

Fotoreport z předminulého derby, které se ještě hrálo na aktuálně rekonstruovaném domácím stadionu “Fradi” jsem si dobře pamatoval a i když dalšími účastnicemi zájezdu byly dvě ženy, říkal jsem si, že si ten fotbal prostě musím prosadit (copyright Homolka).

Vzhledem k výše uvedené rekonstrukci domácího stadionu Alberta Flóriána jsou Fradi nuceni hrát v exilu na monumentálním a značně zubem času poznamenaném stánku Ference Puskáse. Tam jsem se zastavil již den před zápasem rekognoskovat terén, resp. jsem si chtěl zařídit kartu fanouška a koupit lístek, protože jsem očekával komplikace. Úspěšný jsem nebyl a na dotazy ohledně registrace a lístků na mě ostraha koukala jak na blázna. Zápas je až zítra, tak co blázním...

V den zápasu jsem vyrazil zhruba hodinu a třičtvrtě před výkopem a už v tramvaji bylo jasné, že antipatie fanoušků Fradi k fanouškům Újpesti jsou na podobné úrovni jako při derby pražských “S” ovšem okořeněné přece jen větší horkokrevností místních. Jeden mladík (evidentně spíše fanoušek basketbalu než fotbalu) ve fialovém tričku byl vypoklonkován z tramvaje. Všude jsou k vidění skupiny těžkooděnců, a to vč. stanic metra. Fanoušci procvičují hlasivky a odhadem je tak polovina pokřiků namířena proti rivalům. Zejména jsou přirovnáváni k jednomu i u nás “populárnímu” etniku. K vidění jsou i šály “anti-viola”.

U stadionu jsou už hodinu a čtvrt před výkopem davy fanoušků Fradi. Velké množství fanoušků je zřejmě z jiných měst/vesnic, protože před stadionem stojí dlouhá řada autobusů. Mně se podařilo se u vstupu prodrat k unimo buňce, kde jsem vyplnil formulář s osobními údaji, slečna u notebooku si mě vyfotila a během deseti minut jsem měl v ruce kartu fanouška. Pak jsem si šel koupit lístek (2700 forintů hlavní tribuna a 1400 forintů ostatní; 10 HUF je zhruba 0,9 CZC), ale postihla mě nějaká mozková dysfunkce či co a od nějakého páprdy jsem koupil lístek. U vstupu jsem pak hořce litoval. Lístky jsou prodávány na jméno, což dává v kombinaci s kartou fanouška smysl. Jejich existence pak nikoli. Naštěstí jsem narazil na solidního člověka kontrolujícího lístky a po vysvětlení situace mě pustil dovnitř. U tribun pak ještě ultras dávali lístečky s pokyny k choreu. Po zápase jsem z reportu zjistil, že jsem držel část “B” nápisu “B-KÖZEP“ (imho se snad jedná o něco jako označení vlajkonošů, supporters, kotle).

Návštěvu jsem tipoval přes 25 000, oficíální čísla hovoří o 22 094 kusů. Kotel domácích byl na naše poměry opravdu, ale opravdu velký a do fandění se zapojovala i většina ostatních fanoušků. Čekal jsem nějaké složitější chorály, ale jednalo se spíše o jednodušší pokřiky. Opět je často zmiňováno jméno soupeře. Po úvodním hvizdu se Fradi prezentují výše zmíněným choreem. V průběhu zápasu pak vlajkami a pyrem. Na začátku druhého poločasu se v domácích sektorech objevují dýmovnice, světlice a transparenty. Skupina “EEE” se ještě prezentuje dalším choreem. Support pak kulminuje po třetím gólu.

Hosté zaplnili celý svůj sektor, z druhé strany ale nebyli defacto slyšet. Prezentovali se vlajkami, choreem nikoli.

Domácí hools, zdržující se za protější brankou (ob tři prázdné sektory od hostů), se pokusili hned na začátku zápasu dostat k sektoru hostů, ale security je zastavila. Útok se opakoval ještě ke konci druhého poločasu, kdy se domácím podařilo vylomit plot a dočkali jsme se i nástupu těžkooděnců, kteří byli vypískáni.

Zápas skončil výhrou Fradi 3:1 a domácí fanoušci vtrhli na hřiště slavit. Vzhledem k tomu, že i přes vítězství došlo po zápase k potyčkám s policií bylo by v případě výhry Újpesti na stadionu i v ulicích zajisté ještě veseleji…


Další fotky ze zápasu

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
V Hradci se hasila nejen žíz... 10.03.2024

V Hradci se hasila nejen žíz...


Ono to jde, a ne že ne! Mobi... 13.03.2024

Ono to jde, a ne že ne! Mobi...


Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace