o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Navštívili jsme: FK Pardubice - FC Hradec Králové

navštívili jsme pátek, 06.06.2014 - přejít do komentářů
Východočeské derby přineslo chorea, pyro a invazi na hrací plochu...
/titleImg/navstivili-jsme-fk-pardubice-fc-hradec-kralove/1/6109.jpg?width=570

V posledním kole 2. ligy se odehrálo i utkání mezi Pardubicemi a Hradcem Králové. O rivalitě mezi oběma tábory a městy nemá smysl hovořit a podle toho to taky vypadalo. Utkání bylo vyhodnoceno jako rizikové, a tak se vstupenky prodávají na jméno a policejní přítomnost byla na každém kroku.

Oba tábory se na bitvu připravují poctivě a kromě choreografií jsou fanoušci vyzbrojeni pyrem, které je však v drtivém množství zabaveno.

Hradečtí se v posledním zápase nacházeli na 3. místě tabulky, ale díky tomu, že se v posledním kole utkaly první dva celky mezi sebou, tak měli Votroci postup ve svých rukou a k návratu mezi elitu stačilo jediné – vyhrát.

Tomu odpovídala i účast hradeckých na tribunách. Utkání oficiálně sledovalo 2500 diváků, což je kapacita stadionu, nicméně v ochozech stadionu bylo určitě diváků více a nemalou část tvořili právě fanoušci hradeckého klubu. 

Votroci měli hlasovou převahu i v hledišti, nicméně domácí fanoušci, byť byli v početní menšině, tak se rozhodně prezentovali velmi sympaticky, jednotně a vytrvale. Vůbec utkání mělo velmi dobrou atmosféru, která se takovému zápasu sluší a patří včetně optických prezentací, mezi kterými byla i jedna společná, „Východní Čechy proti buzeraci fans“.

Hradec nakonec vítězí 1:0 a vrací se zpět do ligy. Po zápase fanoušci Hradce vběhli na hrací plochu, kam míří i policie v plném zbroji. Naštěstí žádný masakr nenásleduje a na hrací ploše probíhá oslava postupu.

Pohledem fanouška Hradce Králové:
Na zápase se nás schází v sektoru pro hosty celkem 400 votroků, další jsou na montované tribuně 250 votroků a potom skupinky po celém stadionu. Na výjezd jsme vyjeli všichni v černém. 

Již při nástupu rozbalujeme nápis "ČERNOBÍLÁ VLNA ZE SEVERU", kterou doplňují černobílé žížaly. V čase 13:12 obě strany vytahují společný nápis proti buzeraci fanoušků. Do konce poločasu vytahujeme ještě jeden nápis, který je věnován pisálkovi z pardubického deníku. 

Druhý poločas si připravujeme ještě jednu prezentaci. Po hodině hry roztahujeme černou plachtu se siluetami členů kapely Kiss se slovy KISS on tour. Tuto plachtu jsme dělali z důvodu, že jsme byli foceni a natáčeni fízlami, a tak jsme si namalovali obličeje na černo bílo. 

Při závěrečných oslavách se radujeme z postupu mezi elitu. Na hřišti ještě rozvíjíme nápis PŮL KOBYLY ZPĚNĚNÉ, NÁM UŽ LIGU NEVEME. Tento nápis prezentovali votroci již v 60. letech a v tento okamžik se náramně hodilo udělat ho znovu. 

Fandění mi přišlo solidní, sektor měl malý sklon, ani nemělo cenu věšet vlajky, jelikož by jsme viděli ještě větší hovno než normálně. Pyrotechniky bylo odpáleno celkem dost, ale hodně jí bylo bohužel zabaveno.

Pohledem fanouška Pardubic:
Poslední kolo druhé ligy, zamotaný postup do ligy a ještě k tomu derby mobilizuje v Pardubicích snad každýho, kdo se někdy mihnul kolem fotbalu. I přes slušně řečeno dementní termín, i přes události posledních kol a s tím spojenou všeobecnou hysterií a dokonce i přes opravdu nevídaně masivní nasazení represivních složek, derby nakonec naplnilo naše očekávání. 

Před zápasem byl až na mediálně dostatečně zvěčněný útok Hradce na Ex a pár dalších drobností víceméně klid, slibovaný Orwell u vchodu se taky nekonal, takže jsme mohli věnovat dostatek času na přípravu. Bohužel den před zápasem bylo policejními aktivisty na obou stranách odhaleno a zabaveno velké množství pyra, nicméně obě strany nakonec něco málo dovnitř dostaly. 

Schází se nás v sektoru zhruba 70, tak tři čtvrtiny aktivně fandí celých 90 minut, dokonce i po gólu, který nás zchladil asi víc než kdy jindy, ale udrželi jsme chorály až do konce. Výraznou nevýhodou je malá kapacita vyprodaného stadionu, na druhou stranu vzhledem k nechuti našich párkožroutů cokoliv zařvat, to vlastně zase tak klíčová ztráta není…

Hradec přijel v úctyhodném počtu, ale support místy dost skomíral, celkově počet okolo 600 lidí je rozhodně mimořádný a celková atmosféra by patřila k nadprůměru i v první lize. 

Jako první choreo vytahujeme při nástupu lehce podsvícenou plachtu s koněm a nápisem DO BOJE, kterou stahujeme s úvodním hvizdem, další je v čase 13:12 vzájemné choreo s HK – nápis Východní Čechy proti buzeraci fans a nakonec ve druhém poločase plachta s nápisem Pelta má rád pyro doprovozená malou ukázkou našich pyrotechnických možností, zde chci opět poděkovat některým našim ,,fanouškům“ a security za to jak se snažili lidem držícím plachtu jejich úkol zpříjemnit (vyližte si prdel). 

Na hostující straně byla kromě vzájemného chorea rovněž plachta Kiss On Tour a ještě po vběhnutí Hradce na plochu něco proti Pardubicím.

Pyrotechnika byla z obou stran, z naší bylo odpáleno zejména pár dýmovnic, Hradec se prezentoval taky poměrně pestrou škálou. 

Po zápase, kdy Hradec vbíhá na plochu našeho stadionu, kde nerušeně slaví postup do ligy, což se nám opravdu příliš nelíbí, dochází k ostřejší výměně názorů se security, která byla včera obzvlášť v náladě, vše končí strkanicí a nakonec solidní vatrou z chorea přímo v sektoru.

Po zápase dochází k několika menším konfrontacím, proběhne několik výměn suvenýrů, ale i vzhledem k počtu ACABů vše většinou velmi rychle končí. 

Po městě se pohybuje několik skupinek obou stran, které na sebe občas narážejí, vše končí na nádraží, kde se snažíme o rozloučení s hosty, ale vzhledem k počtu přítomné PČR se opravdu pouze loučíme a rozcházíme.

FK Pardubice:

FC Hradec Králové:

Autor: Mara

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...


Za Opavu! Klenot Česka v srd... 05.04.2024

Za Opavu! Klenot Česka v srd...


FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna... 08.04.2024

FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace