o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Ohlédnutí za 2017/18 1. - Pokuta za málo fanoušků

úterý, 31.07.2018 - přejít do komentářů
Celta Vigo potrestána za nedostatek fanoušků na stadionu...
/titleImg/ohlednuti-za-201718-1-pokuta-za-malo-fanousku/1/8479.jpg?width=570

Nejvyšší fotbalová soutěž u nás již odstartovala, stejně jako např. ta polská, slovenská, maďarská či srbská. Naopak na mnoha místech Evropy se ještě nějakou dobu o body válčit nebude. A než se všude stadiony naplno proberou z letní dřímoty, nabízíme vám v tomto krátkém seriálu ohlédnutí za některými událostmi uplynulé sezony, jenž vzbudily náš zájem, ale nezvládli jsme se jim detailně věnovat. Pokud máte tip na podobná témata, napište nám je do diskuze pod článkem či do komentářů na facebookové stránce.

Španělská fotbalová asociace potrestala hned na úvod uplynulé sezony Celtu Vigo pokutou za nízkou návštěvnost. V utkáních prvního a třetího kola nedokázal klub z Galicie dostatečně naplnit kapacitu tribuny, která je umístěna naproti kamerám přenášejícím zápas, čímž – jakkoliv to může znít bláznivě –, porušil oficiální regule.

Pravidlo – představeno před začátkem ročníku 2016/17 –, nebylo z počátku vymáháno, možná i díky kritice, které po jeho zavedení španělský svaz (RFEF) čelil. Na úvod poslední sezony již ale funkcionáři vyslali jasný vzkaz, aby kluby učinily plné ochozy jednou z hlavních priorit. Celta Vigo byla v září potrestána blíže neurčenou pokutou, když v úvodních dvou domácích zápasech nedokázala zaplnit sektory umístěné naproti televizním kamerám. Ty mají dle regulí být obsazené minimálně ze 70% kapacity, aby při přenosech nevznikal dojem, že o španělský fotbal není mezi fanoušky příliš veliký zájem. Tím by totiž mohla trpět image La Ligy, kterou se RFEF snaží v posledních letech učinit atraktivnější a přístupnější především pro asijský trh. Důraz na marketingový potenciál sice nese ovoce v podobě čím dál vyšších částek za televizní práva, jak ale ukazuje příklad Celty, nepůjde vše řešit direktivně.

Celta Vigo hraje domácí zápasy na stadionu Balaídos s kapacitou 29 000 míst. Po návratu mezi prvoligovou elitu v roce 2012 se sice průměrná návštěva v následujících dvou sezonách pohybovala kolem 20 tisíc, poté ale přišel postupný úpadek. V sezoně 2016/2017 sledovalo domácí zápasy v průměru již „jen“ necelých 17 tisíc diváků. S ohledem na tuto statistiku nevypadá návštěva prvních dvou domácích utkání sezony 2017/2018 až tak tristně. Prohru s Realem Sociedad sledovalo 16 961 diváků, ve třetím kole proti Deportivu Alavés dokonce číslo vzrostlo na 17 384. Vzhledem k nikterak veliké atraktivitě soupeřů a špatné formě Celty na úvod soutěže – dva zápasy, dvě prohry –, nebyla návštěva proti Alavésu přinejmenším ničím neočekávaným.

Svaz přesto sáhl k potrestání galicijského klubu, protože v záběrech televizních kamer bylo k vidění příliš mnoho prázdných sedaček. To však souvisí nejen s návštěvností, ale i s dispozicemi stadionu a cenami lístků. Větší část fanoušků dává přednost o desítky eur levnějším lístkům za brankami, ti na podélných tribunách se zas koncentrují v jejich středu, logicky tak některé krajní sektory podélných tribun téměř zejí prázdnotou, jev poměrně běžný na mnoha stadionech.

Změna cenové politiky by mohla nalákat do ochozů více příznivců, jenže ve chvíli, kdy přijdou sankce shora, nemusí pomoci ani levnější lístky. Na třetí domácí zápas proti Getafe Celta s obavami z další pokuty zlevnila lístky až o čtvrtinu ceny, respektive pro děti až o polovinu. Přesto se hrálo před 14 700 diváky. Zde se můžeme pouze dohadovat, zda za to mohla předváděná hra bleděmodrých, či zda sehrála roli i reakce svazu na „nedostačující“ návštěvnost. Nicméně daleko od pravdy nebude předpoklad, že zvýšenou snahu nalákat fanouška na stadion – ať už zlevněním lístků či jakoukoliv jinou pozitivní kampaní –, pouze sráží, pokud se jedná primárně o reakci na sankce ze strany svazu. Ty jsou obecně vnímány fanoušky negativně, o to více v podobném případě, kdy pokuta vyvolala údiv široké fanouškovské veřejnosti, a nakonec sama obrazu soutěže spíše uškodila.

Celta se potýká s poklesem zájmu fanoušků, nicméně je chybou k tomu ještě přispívat podobnými kroky a klub za to trestat. Lze si jen těžko představit, že vedení klubu pozvolný úpadek návštěvnosti nevnímá, nebo že by s aktuálním stavem bylo plně spokojeno. Pokud mají plné stadiony být opravdu prioritou svazu, měl by ten spíše nabízet řešení a pomoc při zlepšování image samotných klubů, nebo např. s nastavením ideální cenové politiky. Zde Celta určitě rezervy má, jinak si snad ani nelze vysvětlit, že na čtvrtý domácí zápas uplynulé sezony – přestřelka 3:3 s Gironou –, přišlo 16 126 diváků a o čtrnáct dní později na „dražší“ Atlético Madrid (!) pouze 13 031.

Pozitivem je, že si pravděpodobně nesmyslnost svého počíání uvědomili i španělští svazoví funkcionáři, neboť krom Celty v úvodu sezony se již zprávy o dalším podobném trestu neobjevily.

Autor: ds

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...


Za Opavu! Klenot Česka v srd... 05.04.2024

Za Opavu! Klenot Česka v srd...


FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna... 08.04.2024

FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace