o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Blog fanúšikov: Pelta, který štěká, nekouše...

blog fanoušků pondělí, 24.03.2014 - přejít do komentářů
Médii se opět prohánějí krvelačné články s ještě hrůzostrašnějími popisky...
/titleImg/pelta-ktery-steka-nekouse/1/5833.jpg?width=570

Rubrika Blog fanoušků & Groundhopping je určena všem, kteří se chtějí podělit s ostatními návštěvníky našeho portálu o své zážitky z cest za svým klubem, groundhoppingem, a nebo o své názory na dění ve světě fanoušků. Text a fotografie posílejte na info@supporters.cz (Blog fanoušků & Groundhopping).

Médii se opět prohánějí krvelačné články s ještě hrůzostrašnějími popisky, které varují před hrozbou fotbalového chuligánství v České republice.
Předseda Pelta se pak nechal slyšet, že je třeba přijmou taková bezpečnostní opatření, které zabrání vstup fotbalovým chuligánům na fotbalové stadiony. Jsou opravdu tyhle obavy opodstatněné , nebo je to jen opět mnoho povyku pro nic ?

Ráno jsem v dopoledním vysílání vesměs seriozního Impulsu zaslechl, jak se moderátor vyjádřil ve smyslu, že takhle to v Česku dál nejde a je třeba zavést anglický model fandění, kdy si žádný fanoušek výtržnost nedovolí. Pan X však asi neví, že Anglie je země , která se soustavně potýká s fotbalovým chuligánstvím, střety na ulici jsou běžný jev, a strkanice s pořadateli , nebo pyrotechniku můžeme vidět i na takových stadionech jako je Old Trafford, nebo Chelsea. Tohle se samozřejmě už moderátorům do své anglické ideologie nehodí.
O sobotním incidentu v Ostravě bylo napsáno až až , každý si prohlídl videa a názor , nechť si na to udělá jedinec sám.

Je však opravdu nutné strašit společnost na základě jednoho rozsáhlejšího konfliktu mezi fotbalovými fanoušky a policií? Takhle prý slavné a tolik oblíbené rodiny s dětmi nikdy chodit nebudou. Myslíte, že nebudou? Na každém zápasu Baníku vidím desítky rodin s malými ratolestmi, kteří v pohodě a uvolněně sledují zápas, fandí a mají se fajn a netraví sobotní odpoledne v Nové Karolině , nebo sledováním TV, která je od návštěvy fotbalu zaručeně odradí. Já jsem přesvědčen, že ty rodiny s dětmi příjdou za tři týdny na Bazaly znovu a sobotní výtržnosti je od lásky ke svému fotbalovému klubu neodradí. Mnoho samotných fanoušků se však ohání tím, že při konfliktu sami utržili nějaké rány a jejich potomci tomu přihlíželi. Nechci se pouštět do komentování zásahu PČR, ale tito fanoušci měli myslím dostatek času s dětmi ,,bojový prostor,, opustit a jít o několik desítek metrů pryč , kde byl klid a žádné nebezpečí jim nehrozilo. Takhle to udělalo nemálo rodinných skupinek, a žádného slzáku , nebo bouchajících péček se ,,nenadýchali,,. Ale aby v tom čeští chuligání nebyli sami, tak prý jim mohutně napomáhají invaze polských fanoušků na naše stadiony. Jediná invaze, která by společnosti prospěla by byla na studio Televize Nova a do klínu Lucky Borhyové , aby příště nemlela podobné pičoviny. V tomhle si však fanoušci Baníku mírně naběhli, protože se zde objevil menší nešvar v podobě maskování se symboly GKS. Poté to možná opravdu vypadá, že za incidenty stojí pouze fandové z Polska.

Zavzpomínal jsem, kdy se podobný incident ,,balkánských,,parametrů odehrál v lize naposled. Rovněž v Ostravě při utkání Baník - Sparta v prosinci roku 2007 a pak na starém stadionu Slavie v roce 2008 při derby se Spartou. Když nepočítáme drobnější výtržnosti spojené s rizikovými výjezdu Baníkovců do Olomouce, nebo Brna  apod, nebo Spartanů po republice, tak jsme byli svědky podobné ,,show,, téměř po šesti letech.
Je proto opravdu nutné se předhánět ve smrtivyzývajících článcích , které fanoušky od fotbalových návštěv odradí? Je tolik potřebné dělat z incidentu, který se odehraje zhruba dvakrát za pět let dělat katastrofu nedozírných následků?

Stejně tak sklidili Chachaři kritiku za své chování během výjezdu do Brna. Nenapadlo taky někoho z TN.CZ, novinek a podobných pseudomediálních zvráceností, že za incidenty můžou nemalou mírou agresivní členové Security firem, kteří za dvě stovky si zvyšují své sebevědomí v Everlast teplákovce a jsou to právě oni , kteří s lopatou v ruce ohrožujou fotbalovou fans obec zejména na výjezdech.
Některé kluby by se měly zamyslet především nad součinností s pořadatelskými službami a možná vědět, koho taky zaměstnávají. Ono poslat třeba vyhazovače z opavských diskoték ,,hlídat,, utkání Sigmy a Baníku je opravdu myšlenka atakující Nobelovu cenu za Mír. Není také vyjímkou sledovat mezi pořadateli bývalé chuligány místních klubů, což na klidu v sektoru hostí taky zrovna moc nepřipadá. Dvakrát jsem zaslal na FAČR email s několika dotazy na postupy a chování některých bezpečnostních složek , nikoho snad nepřekvapí , že jsem odpověď čekal marně.


Fanoušci, a otcové rodin. Věřím, že máte svůj rozum, scifi scénářím o mrtvých fanoušcích na českých fotbalových stadionech se jen usmíváte, a ojedinělé výtržnosti Vás od návštěvy zápasů neodradí. Jediné čeho se máte obávat jsou opravdu bezmozky převlečené do reflexní vesty.

(to)

Autor: TomášO

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Pražské derby nabídlo zeleno... 16.04.2024

Pražské derby nabídlo zeleno...


Svatostánek na obláčcích pos... 16.04.2024

Svatostánek na obláčcích pos...


Britská nemoc – díl druhý (N... 07.01.2012

Britská nemoc – díl druhý (N...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace