o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Report z náštěvy moskevského derby...

ze světa pondělí, 27.04.2015 - přejít do komentářů
Lokomotiv Moskva – Torpedo Moskva
/titleImg/report-z-nastevy-ruskeho-derby/1/6893.jpg?width=570

Momentálně je v Moskvě pět klubů hrajících nejvyšší soutěž. Zápasů mezi moskevskými kluby je v průběhu sezóny dost, z hlediska vzájemné rivality je po největším derby Spartaku CSKA zajímavý zápas právě Lokomotivu s Torpedem. Pro oba tábory je to nejprestižnější zápas.

Nenávist mezi oběma kluby sahá do roku 1988, kdy při výjezdu fanoušků Torpeda do Vilniusu banda Lokomotivu čekala na moskevském nádraží a vyzvala fanoušky Torpeda k odevzdání všech suvenýrů nebo bitce. Torpedovci si vybrali první možnost a vše odevzdali. Za 14 dní se karta obrátila, jen s tím rozdílem, že fanoušci Lokomotivu si vybrali druhou variantu a nastala solidní mela. Důvodem vzniku nenávisti byl i fakt, že v té době se početně, jak banda Lokomotivu, tak Torpeda (počty aktivních se pohybovaly v desítkách), nemohly měřit s početnějšími skupinami fanoušků Spartaku, CSKA a Dynama.

V roce 2006 Torpedo sestoupilo z nejvyšší soutěže a plácalo se postupně v první a druhé divizi celých osm let. Vzájemné antipatii tak chyběly vzájemné zápasy. Až minulou sezónu se překvapivě přes baráž jako první tým v historii z nižší soutěže probojovalo Torpedo do nejvyšší ligy. Po dlouhých osmi letech se na podzim roku 2014 konečně oba kluby střetly. Bohužel díky nezpůsobilému stadionu hraje Torpedo své domácí zápasy v 50 km vzdáleném Ramenskoe. Už od rána hledala 300 členná skupina Lokomotivu v zastoupení všech hlavních skupin soupeře na každé vlakové zastávce i poté v Ramenskoe, ale vše bez úspěchu.

K samotné jarní odvetě je třeba napsat několik vět o situaci mezi fanoušky Lokomotivu a vedením klubu. Od nástupu nového vedení v roce 2010 v čele s prezidentkou klubu Olgou Smorodskou s krátkými přestávkami aktivní část fanoušků Lokomotivu různými způsoby protestuje proti situaci a politice vedení klubu. Dvě poslední sezóny bez hlasové podpory, bez vlajek, choreografií. Čas od času napříč fanouškovským spektrem Lokomotivu na prestižní a důležité zápasy dojde k dohodě o výjimce o podpoře během zápasu. Stejně tak se stalo i před tímto zápasem. Některá část fanoušků, která je „více“ nakloněna vedení, se s tichým souhlasem dohodla s klubem i na závěrečné pyroshow během zápasu, s čímž ovšem část fanoušků Lokomotivu nesouhlasila a některé skupiny proto odmítly jít při zápase na jižní tribunu a usídlili se na východě.

Několik dní před zápasem slídí každý večer několik chuligánů Torpeda v okolí stadionu Lokomotivu s cílem najít fans Lokomotivu připravující choreografii nebo tvořících graffiti. Den před zápasem si početnější skupina Loka na výletníky počíhá a dává jim razítka do turistických deníků. Potom trestná skupina vyzdobuje malbou podchod nedaleko stadionu Čerkizovo, tak jako před každým velkým domácím zápasem.

Před zápasem nabíhá u kas za jižní tribunou padesátka Torpeda na domácí fanoušky, lítají ohně, bitku ukončují záhy OMONci.(speciální jednotky)

Na nástup hráčů si domácí ultras připravili stříkanou plachtu s několika fanoušky Lokomotivu s nápisem „Na světlo ze stínu“. V sektoru je na 3000 domácích fans, kteří solidně podporují hráče na hřišti po celý zápas. Visí jediná vlajka v Čechách známé skupiny Vikings. Na druhé straně je tisícovka Torpedovců, jejichž úroveň supportu není bůhvíjaká. Spousta pokřiků z obou stran je věnována nenáviděnému soupeři, někdy je toho až přespříliš. Torpedo vytahuje několik ukořistěných šál a jednu menší vlajku, poté vše podpálí. Těsně před koncem zápasu, kdy je stav 2:0 pro Lokomotiv, odchází téměř polovina domácího sektoru na protest proti pyroshow domluvenou s klubem. V 90. minutě je odpálena slušná porce ohňů a barevných dýmovnic. Po zápase se poděkovat k domácímu sektoru za podporu obtěžuje jen pětice hráčů, zbytek odchází rovnou do útrob stadionu, což vystihuje dlouhodobý vztah fanoušků s klubem.       

Autor: ChemikSKS

Autor: redakce

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Pražské derby nabídlo zeleno... 16.04.2024

Pražské derby nabídlo zeleno...


Svatostánek na obláčcích pos... 16.04.2024

Svatostánek na obláčcích pos...


Britská nemoc – díl druhý (N... 07.01.2012

Britská nemoc – díl druhý (N...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace