o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Rozhovor s chuligánem Lechu Poznaň

rozhovory úterý, 23.12.2014 - přejít do komentářů
Exkluzivní rozhovor s chuligánem, který strávil 4 roky ve vězení
/titleImg/rozhovor-s-chuliganem-lechu-poznan/1/6616.jpg?width=570

Dnes Vám díky osobním kontaktům přinášíme exkluzivní rozhovor s chuligánem Lechu Poznaň, který je teprv pár týdnů na svobodě. 

Ahoj, mohl by ses nám představit?
Ahoj, vzhledem k mé minulosti řeknu jen, že teď je mi 36 let a byl jsem chuligánem Lechu Poznaň. Teď už jsem jen fanouškem :-)

Říkal jsi něco o své minulosti. Můžeš nám k tomu říct něco víc?
Celý můj příběh je hodně dlouhý. Fandím Lechu odmalička, už v postýlce jsem měl symboly klubu, které si otec sám šil. Sám hrál fotbal a chtěl ze mě mít fotbalistu. Já však hned od 8-9 let začal inklinovat spíš k fandění. To mě bavilo. Postupem času jsem se dostal do struktur fanoušků Lechu a seznámil se s mnoha důležitými lidmi. V 14-15 jsem se dostal k bitkám, chtěl jsem se bít za klub, je to klub mého srdce a já byl prudší povahy.

Mohl bych mluvit dlouho. Ale v Polsku se člověk mezi chuligány dostane k věcem, které by těžko jinak dělal. Byli jsme neporazitelnou chuligánkou, každý z nás měl strach, každý nás respektoval. Ale respekt byl vzájemný, my respektovali naše soupeře.
Celé to dospělo hodně daleko a já za své činy bručel v base. V roce 2010 jsem byl ještě s dalšími 10-15 lidmi obviněn na základě "ustawek", prodeje drog a obchodu s bílým masem, já dostal 6 let. Za 4,5 mě pustili

Situace se tedy udála před EUREM v Polsku. Myslíš, že akce na chuligány byly naplánovány?
Určitě ano. Takhle neskončil jen Lech, ale i ostatní fanoušci z jiných klubů. My o tom věděli, ale nečekali jsme tu intenzitu zásahu. 

Jak jste se o zásazích, které se chystají dozvěděli?
Není to problém, všechno je o penězích, my je měli, tak jsme ledacos zjistili.

Byl jsi 4 roky ve vězení, jak to člověka poznamená?
Hodně moc. Bude to znít jako klišé, ale opravdu, kdo nezažije, ten to nikdy nepochopí. Nejhorší je to na psychiku. Ve vězení máš spoustu času a tak logicky přemýšlíš, a to je nejhorší. Já samozřejmě taky přemýšlel. O tom, proč tady jsem, co tu dělám a proč jsem se sem dostal. No a odpověď na otázky byla pořád stejná: peníze. Člověk se logicky snaží usnadnit si život, peníze ti pomůžou a já zjistil, že vydělat je není tak těžké, když znáš správné lidi a zorientuješ se v prostředí. Samozřejmě mi bylo jasné, že cesta, kterou peníze vydělávám není správná, jenže, jak do toho spadneš, nejde přestat z mnoha důvodů. Tím hlavním jsou peníze :-)

Jaké to je se spoluvězni a dozorci?
Jak kde. Já první ani nevěděl, kde sedím. Odvezli mě a řekli: tady budeš. Samozřejmě člověk to zjistí, ale místo si nechám pro sebe. Já neměl nikdy žádný problém (asi to bude tím, jak vypadám :-), přece jenom Lech Poznaň má jméno i ve vězení a moje kérky mě prozradily :-)

Jak dlouho už si na svobodě? Před akcí na chuligány byl Lech jedničkou na chuligánské scéně, je tomu tak i teď? Jaké má vlastně člověk informace ve vězení a jaké to je dostat se zpět do života?
Momentálně jsem na svobodě asi 3 měsíce. Pustili mě za dobré chování, já neměl důvod se chovat jinak :-) Ve vězení máš jen takové informace, které si sám seženeš. Já seděl daleko od domova, takže jsem byl v obraze jen pomocí dopisů s přáteli či rodinou. Lech Poznaň je jasná jednička a dlouho ještě bude. Ani ta akce nás nepřipravila o sílu, kterou mají naši chuligáni, já se však už žádných takových akcí nezúčastním. S mojim trestním rejstříkem bych pak seděl 20 let :-) Do normálního života se dostáváš hodně těžce. Nevíš, co se děje ve společnosti, neznáš změny, které proběhly, musíš mít lidi kolem sebe, co ti pomohou, ty já zatím mám. Spousta lidí mě odepsala, ale spousta se mnou zůstala!

Máš kontakt na svoje tehdejší přátele v chuligánce?
Musím říct, že vůbec. Nevím, kde seděli a momentálně nemám čas to ještě řešit. Uvidíme, do budoucna bych je chtěl najít, nevím, jak jsou na tom, kdo ještě bručí a kdo je na svobodě.

Pojďme k polským fanouškům. Pro mnohé patří mezi to nejlepší, co se v Evropě nachází. Jakéhosi názoru ty?
To je otázka... Když to zobecníme, tak určitě Poláci jsou výborní fanoušci. Podivej se, v jakých počtech chodí na reprezentaci ve všech sportech. Pokud se ptáš čistě na fotbal, tak určitě patří do nadprůměru. Ovšem absolutní TOP kvalitu má ale pár klubů, Lech, Legia, Wisla. Jenže takto je to všude v Evropě. Zažil jsem spoustu výjezdů a v každé zemi je to o pár klubech co se týče ultras aktivit.

Jak si na tom s výjezdy? Která země tě nejvíc zaujala co se týká ultras?
Na výjezdech jsem byl všude. Peníze u mě nebyly problémem. Nebude moc zápasů Lechu, na kterých jsem nebyl (samozřejmě, až na dobu, co jsem byl ve vězení). Lech dlouhou dobu nehrál špici ligy, proto po Evropě nemám tolik procestováno, ale můj vůbec poslední výjezd před vězením byl do Manchesteru na City. Musím říct, že to mě uchvátilo. Atmosféra žádná, tu jsme tam dělali my, ale skvělí lidi. Byli jsme tam doslova za atrakci, spousta místních nám říkala, že tohle nikdy neviděla, kupovali nám pivo, policajti se s námi bavili na každé křižovatce. Ač jsem nesnášel všecky ostatní kluby, tady to ani nešlo, nešlo je zbít, obrat o šály, vlajky.

Jakožto chuligán si zažil i 90.léta, která jsou považována za zlatou éru polského chuligánství, jak je hodnotíš?
To jsem byl mladý ještě, zažil jsem aktivně spíš až konec 90. let. Celkově to byl obrovský chaos v ulicích a na stadionech. Polští policajti navíc byli hrozně blbí a jejich velitelé taky :-) Tohle už se změnilo. Chuligánů tehdy bylo velké množství a bylo těžké nás držet na uzdě. Policajtům se denodenně vymykala situace z rukou, pak z toho byli i mrtví. 90. léta určitě byla zlatým věkem celého polského chuligánství. Teď už tohle provozovat nejde a taky možná proto se celé chuligánství v Polsku pomalu vytrácí a z chuligánů se stávají spíš bojovníci MMA.

Kolik tzv. ustawek (domluvených bitek) si absolvoval?
Bude jich dost, nepočítám to, ale nikdy jsme neodešli poraženi! Neměli jsme ve svojich řadách žádné sráče, bili se všichni stejně, nikdo necouvl. Navíc jsme se jednoduše uměli bít a soupeři z nás měli přehnaný respekt, toho všeho Lech vždy využil. Ale na jednu ustawku nemám dobré vzpomínky, já se jí neúčastnil osobně, ale vím o ní samozřejmě dost. Bohužel se stalo ,že při ní umřel chuligán Widzewa. Kluka, co ho takto nešťastně trefil, znám osobně. Byl z toho hodně špatný a doted mu chodí na hrob dávat svíčky. To mě mrzí, do bitky nejdeš s tím, že jdeš někoho zabít, jdeš bojovat za svůj klub.

Kdo měl a nebo má podle tebe nejlepší chuligány v Evropě?
Poláci a Rusové, pokud bys to bral čistě na ruce :-)

Víš něco o české nebo slovenské scéně?
Nic moc o ní nevím, mě až tak nezajímala, ale vím, že Lech hrál v Praze a ovládl celý stadion, to ale není žádná ostuda, Lech vládl na většině stadionů :-) 

Měls za ty tři měsíce možnost nějak zhodnodit současnou polskou scénu?
Některé kluby šly hodně nahoru, jiné dolů. Widzew, LKS, tradiční kluby a kde jsou. Naopak musím uznat, že Legia je absolutní špička.

Pojďme ještě k tvému návratu do života. Co teď budeš dělat, máš nějaké plány, jak se budeš živit?
No bít se chodit už nebudu :-) Mám svůj byt stále, který mně kamarádi platili celé 4 roky. Seženu si práci, nějaké kontakty mám, jinak by to bylo velmi těžké s mojí imidží. Zkusím žít jako normální člověk, když to půjde, snad to vydržím.

Děkujeme za rozhovor a ať se ti daří překonat všechna úskalí.

 

Autor: RadekN

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Za Opavu! Klenot Česka v srd... 05.04.2024

Za Opavu! Klenot Česka v srd...


FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna... 08.04.2024

FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna...


Baník si užíval Velikonoční ... 03.04.2024

Baník si užíval Velikonoční ...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace