o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Rozhovor s členem skupiny B12 z Budějovic

rozhovory středa, 04.02.2015 - přejít do komentářů
Obsáhlý rozhovor z hokejových Českých Budějovic...
/titleImg/rozhovor-s-clenem-skupiny-b12-z-budejovic/1/6694.jpg?width=570

Můžeš se představit a říct něco o skupině, kterou zastupuješ? Případně jaká je tvá úloha v kotli?
Budu mluvit za skupinu Ultras Motor jako celek, čerstvě teď z pozice spíkra. Jsem členem skupiny B12, ale UM se skládá z více skupin, naše názory jsou jednotné a není důvod se vyčleňovat.

Jak a kdy se byla vaše skupina založena?
Začátek tohohle směru byl na hokeji s příchodem B12 v roce 2009, to byl takový první impulz. Samozřejmě, že na skupinu složenou z mladýh kluků kteří si to „dělají po svém“ se často a rádo šlapalo, takže začátky nebyly lehké. Postupem času se přidávalo víc lidí a ultras se tady o něco rozrostli, vybudovali jsme jméno, dostali tvář. Uběhl nějaký čas a z části vznikli Southernboys a někdy brzy potom je asi i začátek společného označení Ultras Motor. 

Působíte čistě jako ultras skupina či se účastníte i domluvených střetů? Kolik čítá skupina osob?
Domluvených střetů se neúčastníme. Skupina má na 60 členů, v sektoru se nás najednou může sejít takových 30-40. Tím myslím čistě nás. Kotel jako takový je samozřejmě větší.

Jak často děláte chorea a kolik se na nich podílí lidí?
Snažíme se tvořit na každý velký zápas, co nejčastěji to jde, vloni jsme v tomhle směru trochu zaostávali, letos už je to o dost lepší,  ale na každý zápas to nejde, na to nemáme čas, ani prostředky. Nápady jsou,ale kasa není bezedná, kdo s tím má zkušenost, umí si dobře představit, jak jsou chorea finančně náročná. Těžko říct, jak by reagovali lidi, když bychom každé 3 měsíce vybírali do kasy, tak se jí snažíme čerpat s rozumem, přesto už v ní skoro nic nemáme. Dá se říct že na výrobu se schází stabilně tak 6 nebo 7 lidí. Někdy se nás sejde 20, někdy taky děláme ve čtyrech.

Kde berete prostředky na výrobu chorea ?
Ze začátku sezony jsme dělali sbírku a vybrali jsme 16 000,-. Parádní částka, většina lidí co jsme oslovili nám dala alespoň nějakou tu korunu, právě proto říkám, že si nedokážu představit, že bychom je po třech měsících otravovali znovu. Na lidi se musí opatrně, obvzlášť, když to vybíráme zrovna my :) Taky máme transparentní účet, na který může kdokoliv přispět. Občas někdo věnuje materiál. A pořád z vlastních kapes, přeci jen je to čistě naše iniciativa. (před pár dny proběhla další sbírka před Playoff která vynesla téměř 20 000 ,- )

Které vaše prezentace byly podle tebe nejlepší?
Na webu jsme zrovna nedávno měli anketu, kterou vyhrálo „Okřídlené M, navždy v srdci mém“. Tam si ale myslím, že spíš než prezentace to vyhrál slogan. Nejlepší podle mě byl „Klenot jihu Čech“ a plachta "Jih znovu povstal", tu se nám ale nepovedlo odprezentovat úplně ideálně.

České Budějovice nyní žijí hokejem. Bylo to tak vždy, nebo je nyní jihočeský klub na vlně Euforie?
Hokej tady vždycky táhnul, někdy víc, někdy míň, ale vždycky. Když jsme postoupili do extraligy, byla ta euforie taky hodně velká. Několikrát za sebou jsme vyprodali halu v základní části. Ty poslední sezony za Mountfieldu to zase hodně opadlo a tolik lidí už nechodilo. Teď hokej zase hodně táhne a je ná té zmíněné vlně euforie. Lidi si tu ale cestu na zimák našli vždycky, mají k Motoru vztah.

Kdy ta vlna euforie v Budějovicích začala nabírat na obrátkách?
V momentě, kdy se tady podařilo hokej zachránit, propuklo nadšení. Všechno bylo hodně narychlo a tenkrát už několikátý, ale první oslavný pochod a přátelák s Kladnem naznačil, jak to tady bude vypadat po fanouškovské stránce, první ligový zápas to jenom potvrdil a dodnes je to tu stejné. Letos se sice tým pohybuje na úplně opačném konci tabulky, než loni, ale pro nás je to jen takový bonus.

Klub hrál roky extraligu, ale po odchodu Mountfieldu do Hradce klub začínal v podstatě od nuly a na stadionu s top parametry se najednou hrála jen 1. liga, jak jste toto období vnímali a dá se říct, že to klubu třeba i pomohlo?
Nerad bych tu rozebíral jak to bylo, nebo nebylo a ty věci ze „zákulisí“. Koho zajímá pravda, určitě si jí dohledá. Já tomu do poslední chvíle nechtěl vůbec uvěřit. Nechtěl jsem si připustit, že se takové svinstvo děje zrovna u nás. Nejsem naivní, jen jsem prostě nevěřil, že něco, na čem jsme vyrostli a čím žijeme má najednou skončit. Je to bezmoc. V tu chvíli ztrácíte všechny iluze a dojde vám, že sport už je jen zasraný byznys. Kdo tohle nezažil, nemůže nikdy pochopit, co se člověku honí hlavou. Je to bezmoc. Když se nad tím ale zpětně zamyslím, všechno k tomu spělo. Není to tak, že se na stadionu hrála najednou první liga. Trvalo dlouho, než bylo jisté, že se tu vůbec nějaká liga hrát bude. A právě tohle období mezi sezónami v roce 2013 nás všechny hrozně semklo. Dnes i předtím se tu každý distancuje od každého. V tu chvíli ale bylo jedno, jestli jste fanklubák, ultras, nebo bůhvíco. Je zázrak že tu můžeme společně chodit na 1. ligu a na klub, který je zdravý, zbavený sraček. Takže jo, klubu to podle mě hodně pomohlo a fanouškům taky. Prošli jsme si takovouhle zkušeností a to nám nikdo nevezme. Když teď přijdu na staďák, tak je to jiné než předtím. Je tu cítit obrovská hrdost. Lidi tady žijou hokejem. Vesměs se ztratilo i takové to pískání a odcházení před koncem, když se prohrávalo, to nás vždycky strašně vytáčelo. Mentalita se tu po tom všem hodně změnila. Fanoušci už nejsou tak nenažraní, jako bývali v extralize, naopak vděční za to, co máme. A to všechno korunuje návrat k tradičnímu názvu a k symbolu, který můžete hrdě nosit a ne se za něj stydět, jako tomu bývalo.

Chováte díky tomu k fanouškům Hradce zášť?
Chováme zášť k Mountfieldu. Nad tím prostě nejde mávnout rukou a dívat se dopředu. Něco jsme si tady sportovní cestou vybojovali a oni to nesportovní cestou ukradli. Na tu druhou otázku se odpovídá lehce. Hradec má svoje fanoušky, jakože opravdové fanoušky Hradce, kteří tam fandili za 1. ligy. Potom jsou tam lidi, co chodí na extraligu, fajn no, o těch si myslím svoje, ale taková je prostě česká mentalita. Před nějakou dobou jsem četl rozhovor s jejich spíkrem. Přišla extraliga a on se po třech letech vrací na stupínek. Co jiného je fanoušek úspěchu, než tohle? Takový člověk by v kotli podle mě neměl dirigovat ostatní, zkoušet něco takového tady a v mnoha ostatních táborech, asi by se těžko setkal s pozitivním ohlasem. Určitě je tam spoustu lidí kteří by to dělali stejně, ne-li lépe. Takových fanoušků jako on tam teď bude spoustu. Když jsme hráli s Kladnem, tak jsme proti nim udělali menší plachtu, netajím že to bylo cíleně při utkání, které jsme hráli v tv. To pak jenom čekáš, až se pisálci na fórech začnou hádat mezi sebou. Chtěli jsme takové rádoby fanoušky co nejvíc popíchnout,ale ve skutečnosti jsou nám celkem ukradení. To je jejich volba, že chtějí podporovat něco takového. Jen nechápu, jak se furt (někteří, nejspíš ti "věrní") zastávají vedení v každé sračce kterou udělá, jako by byli úplně slepí. Nedavno přijeli Komeťáci do Hradce a dostali dýchnout, někdo se vůbec nedostal na stadion. My sami dobře víme, že i takhle dementní to může v extralize být. Nemusíme chodit od Hradce daleko. Potom jdeš na jejich fórum a dočteš se, že si za to můžou sami a že to je dobře.. No to si děláte prdel, ne? Ale to je jedna z mnoha věcí. Záleží na tom odkud čerpáš, číst Hradečáky na jejich fóru a tady na supporters je rozdíl. Můžu jen doufat, že tam stejně nepřemýšlí lidi, co dělají prezentace, které jsou na extraligu hodně dobré. Teď bych v tom nijakou zášť neviděl, tedy co se týče fanoušků, ale až jednou přijdou vzájemné zápasy, tak tam vznikne, tím jsem si skoro jistý.  

Jaké jsou vůbec vztahy v kotli, je tam více frakcí, nebo všichni táhnete jak se říká za jeden provaz, případně jak moc se frakce vzájemně respektují, případně nesnáčejí?
V našem kotli je to složitější. Je tu sektor D3 a vedle D4. Fanklub a UM (I UM je z více skupin, je tam B12, Southernboys, nově Budweiser Division a ostatní). Vloni jsme stáli všichni na D3, ale ke konci sezóny jsme odešli z důvodů, které už bych nerad rozmazával. Letos jsme na D4 a fandíme společně. Samozřejmě že z obou stran jsou tendence prosadit si ten „svůj“ styl fandění, ale většinou si do toho v zájmu atmosféry neskáčeme, ale jak říkám, většinou. Jasně, jsou tu věci, které my s Fanklubem nikdy křičet nebudeme a naopak oni s námi ne. Na spoustu věcí máme jiný názor a proto se někdy, no, vlastně docela často dostáváme do rozporů. Obě skupiny si žijí svým vlastním životem, ale jedno máme společné a to stavíme nad všechno ostatní, proto spolu dokážeme fungovat.



Prezentujete se nějak po městě? (streetart, samolepky)
Streetart je u nás bohužel na nule. V tomhle hodně zaostáváme a ani jsme o tom nikdy moc nemluvili. Krom toho, že někdo počmárá zastávku liháčem, což je sice street, ale určitě ne art, nevím o ničem. Zato samolepek máme spoustu, navíc velkou sortu a lepíme všude, kde se dá.

Čím si vysvětlujete v Budějovicích úroveň hokeje oproti fotbalu? Chodíte i na fotbal? Proč případně ne?
Někteří naši kluci chodí fandit pravidelně na hokej i na fotbal. O B12 a Southernboys jsou někteří experti stále ještě schopni napsat, že jsou naplavenina z fotbalu. To je lež, kterou si pisálci jen ospravedlňují neustálé házení špíny na nás, jako že nemáme s Motorem nic společného. Obě skupiny jsou čistě hokejové. Budweiser Division je hokejovo-fotbalová skupina a nijak se s tím netají. A proč by taky měli?! To jen pár dementů si myslí, že fandit Dynamu a chodit na hokej je něco špatného. A krom těch, co chodí pravidelně, občas i ostatní někdy zajdou na fotbal a i hoši z Dynama přijdou občas na Motor. Těžko říct, proč Dynamo tolik netáhne, nejvíc je to asi tím, že dlouho nepřišel nějaký ten větší úspěch, který by lidi trochu kopnul.

Jaké máte vztahy s fotbalovými fanoušky?
Jak už jsem říkal, někteří z nás chodí pravidelně na fotbal i na hokej. Není to žádné obrovské přátelství, ale vztahy jsou dobré. Na konci loňské sezóny vyjela část z nás s Dynamem na zápas s Táborskem. Letos zas jeli oni s námi do Jihlavy. Takhle nějak to funguje. Nic velkého.

Chodíte i na jiné týmu nebo se zajímáte jen o “A“ tým ?
Jo, chodíme i na juniorku a dorost. Chceme chodit co nejčastěji, ty týmy nejsou o nic méně důležité a taky se musejí podpořit. Je to budoucnost. Navíc si tam můžeme natrénovat chorály a odzkoušet různé věci, na Áčku není prostor.

Máte nějaké vztahy s klubem či jste na něm zcela nezávislí?
Nijak nám nebrání v tom co děláme. Ale krom toho, že máme v hale místnost, kam si můžeme dát věci, asi ani ne. Klub má vztah spíš s FK. Výjímkou jsou chorea, ty klub často vyzdvihuje na fb stránkách, to nás těší. Ale jinak se námi nijak nechlubí, což mě nepřekvapuje.

Jaký máte vztach k pyrotechnice všeobecně a v uzavřeních halách ?
Má to parádní efekt, odpalujeme kde to jde, když nebudu počítat nějakých pár světlic, tak jsme měli větší pyroshow v Berouně, doma a v Benátkách, to byly ty organizované věci. Ale naše ohně už hořely na mnoha místech, ať už na stadionech, na benzínách, nádražích, pyrotechnika nás baví a rozumíme si s ní. Navíc v 1. lize je pro její používání přecijen víc prostoru. V uzavřených halách je to samozřejmě jiné, tam to nemá moc kam uniknout. v průběhu zápasu se snažíme odpalovat co nejmíň, abychom nenarušovali hokej, odpalujeme na konci. Už se při našich zápasech stalo, že skončilo pyro na ledě, to je věc, která se prostě stane. Ale na led to pyro nikdy neletělo z rukou UM.

Máte nějakou družbu a naopak nenávidíte někoho?
Žádnou družbu nemáme ani náznakem. A nenávist?  Kdybychom byli v elh, řekl bych Plzeň. S Plzní to bylo vždycky pikantní. Teď ale říkám Dukla, je to náš odvěký rival a zápasy s nimi pro nás mají ten největší náboj. Vůbec se nebojím říct, že zápasy Motoru s Duklou jsou v první lize top, pokud shrnu všechny faktory. Nechci hrát takovou tu pózu jako že Dukla pro nás není soupeřem  a není důvod jí nenávidět, to jsou kecy. Oba tábory se na tyhle zápasy připravují a dávají do nich co nejvíc. Navíc témeř vždycky probíhá nějaká ta bližší výměna názorů.  Někdo zase bude říkat že to jsou jen věci mezi ultras. Ale když vám řve 2000 lidí, i s různými slušňáky a moralisty, že je Dukla zajebaná, tak už to o něčem svědčí. Kdybychom se objímali a podávali si ruce, nikdy ty zápasy takové nebudou.

V extraligových vodách jste se pohybovali dlouho, jaká je tamní fanouškovská scéna? Které tábory jsou nejlepší?
Tamní scéna? Prostě extraligová. Extra kosmonauti, extra sekuritka, extra opatření, extra zákazy, extra komerční sračky. Fanouškům se bere prostor. Ani se nedivím že až na pár vyjímek je extraliga tak špatná, co se týče fandění. Na vrcholu je samozřejmě Kometa. Ta nemá konkurenci. Potom je dlouho nic a pak možná Plzeň, Hradec, Zlín atd... Přiznám se že už to tolik nesleduju.

Jaká je 1. liga oproti extralize?
Pro fanoušky je tu mnohem víc prostoru, i když poslední dobou se věci hýbou k horšímu. První liga už dávno není prales. Jsou tu tábory Prostějova a Havířova, kterým se vyjíma Komety extraliga nemůže rovnat, stejně tak se spostu táborů nerovná ani Dukle, Třebíči, nebo i Šumperku atd...Nás jsem záměrně nezařadil. Takže celkově je tahle liga fanouškovsky lepší a hlavně úplně jiná.

Jak se nejčastěji vypravujete na výjezdy a kolik Vás zhruba jezdí?
Buď busy, nebo taky auty, ale to málokdy. Většinou busy. Nejlepší je samozřejmě vlak, ale v tom nám osud bohužel moc nepřeje. Naráz vypravíme maxiálně tak dvě auta, ale busem nás jezdí víc, možná kolem 20, občas naplníme bus, což je bezmála celá skupina.

Nedávno byl solidní počet z Budějovic v Jihlavě. Jde vůbec toto číslo na výjezdu překonat?
Jo, pár nás tam bylo. Těžko říct, jestli ten počet ještě překonáme, věřím že jednou snad. Určitě ale vím, že nás tam mohlo být ještě mnohem víc. Měli jsme plány jak propagovat ten výjezd a vymýšleli jsme to už dlouho dopředu. Připravovali jsme hodně masivní propagaci nejen na stadionu, ale i po městě. Když jsme ale viděli, jaký je o výjezd zájem, od všeho jsme upustili. Bůh ví, kolik lidí by přijelo, kdybychom realizovali to, co jsme měli v plánu.  Až jednou lidi zjistí, že Motor nejezdí jen do Jihlavy, můžeme mít alespoň částečně takové počty ve více městech.

 

Co Motor a jižní Čechy? Jedná se spíš o městský klub, nebo se jedná o regionální klub?
Pro náš region je Motor to klub č. 1, fandí se mu ve spoustě měst napříč Jihočeským krajem, v některých má oficiální a aktivní fanouškovské tábory. Po tom s Mountfieldem si myslím že se ta pozice ještě víc upevnila, jihočeši se teď k Motoru začali hlásit ještě o něco víc. Není to žádná Torcida ale regionálním klubem rozhodně Motor je.

Chtěl bys něco vzkázat ostatním fanouškům?
Přestaňte už obdivovat ostatní tábory a fandit kvůli nim jejich týmům. Měli byste být hrdí na město, ve kterém jste se narodili, vyrostli a ke kterému máte vztah. Neměli byste brát za vlastní hodnoty jiných, ve vašem městě je váš klub a potřebuje vás. Nesnažte se být součástí táborů, které jsou lepší, víc, než těch svých. Vemte si z nich příklad a buďte lepší vy. Budujte, tvořte, přestaňte nadávat, že u vás není atmosféra, běžte a udělejte ji!

Autor: DD & LukášJ

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Za Opavu! Klenot Česka v srd... 05.04.2024

Za Opavu! Klenot Česka v srd...


FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna... 08.04.2024

FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna...


Baník si užíval Velikonoční ... 03.04.2024

Baník si užíval Velikonoční ...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace