o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Rozhovor s fanouškem Baníku Most (Ultras 1909)

pátek, 20.04.2012 - přejít do komentářů
/titleImg/rozhovor-s-fanouskem-baniku-most-ultras-1909/1/4029.jpg?width=570

V minulém týdnu jsme vám přinesli rozhovor s fanouškem druholigové Jihlavy. Ve stejných vodách zůstaneme i nyní. Níže si můžete přečíst rozhovor s fanouškem Mostu, který byť hraje ve druhé lize o přežití, tak se může spolehnout na kvalitní podporu svých ultras.

Můžeš se čtenářům v krátkosti představit a říct jestli mluvíš za nějakou skupinu, či pouze za sebe?
Takže opravdu v krátkosti. Mé jméno je Denis (žádnou speciální přezdívku nemám) Na fotbal v Mostě chodím zhruba sedm let a aktivně fandím prakticky od začátku, co jsem na fotbal začal chodit jako prcek. Poslední tři roky se naplno ještě s několika lidmi věnujeme samotnému chodu naší skupiny. Mé odpovědi budou sice psát sám za sebe, ale ve většině případů budu mluvit za celou skupinu.

Můžeš nám přiblížit fanouškovskou scénu v Mostě? Kolik se vás schází v kotli, kolik vás jezdí ven a jak to bylo s fans scénou v Mostě v minulosti?
O atmosféru na zápasech se staráme výhradně my, Ultras 1909, kteří budeme slavit příští měsíc dva roky fungování. V minulosti (v dobách 1.ligy a ještě před ní) se o atmosféru starali naopak zejména ti radikálnější fanoušci, pod názvem Brüx Vandals. Ovšem právě v průběhu účinkování Baníku v nejvyšší soutěži se tato skupina postupně rozpadala a o atmosféru se začali starat fanoušci v tzv. sektoru "B". Po sestupu však i tato skupinka začala upadat a po jedné sezóně, kdy to bylo s fandění v Mostě opravdu špatné jsme přišli na řadu my. Co se týče počtu, začínalo to na cca 15 lidech, nyní nás chodí v průměru kolem 60, v některých zápasech počet dosahoval i stovky.

Kdo je váš největší rival a proč a naopak máte nějaké spřátelené tábory?
Tak mimo klasické rivaly, jako je Sparta, Slávie, Ostrava, jsou pro nás rivalem nedaleké Teplice, Ústí nad Labem. Naopak dobré vztahy udržujeme především s fanoušky Jablonce a Slovácka, kde pokud je to možné funguje i v menších počtech podpora na našich zápasech.

Co Most a aktivity ultras? Kolik se schází fanoušků na tvorbu chorea a jak často chorea děláte?
Chorea pochopitelně děláme a pokud to nevyjde na každý zápas, snažíme se alespoň na ty "důležitější" zápasy mít vždy něco připravené. S účastní na tvorbě chorea to je bída. Většinou děláme/malujeme ve dvou - ve třech lidech, jen výjimečně se někdo přidá.

V poslední době to šlo v Mostě nahoru, co zatím stojí a jaké máte cíle?
Stojí za tím především to, že se dala do hromady skupinka zhruba 6-8 lidí, kteří jsou ochotni této vášni obětovat opravdu hodně úsilí, času, peněz a nervů. Na těchto lidech to stojí a dělají pro "to" hodně. Od samotných nápadů, jak dostat lidi do kotle, vymýšlení chorálů, chorea, komunikace se vedením, tvorba webových stránek, tvorby videa a všech těchto podstatných věcí, které slouží k určité kvalitě a prezentaci. Cíle si stanovujeme neustále. Ať už co se týče počtu nebo tvorby všelijakých produktů. Ale především nám jde o jedno - udržet stávající počet a naučit lidi to, že na fotbal se nemá chodit dle výsledků a soutěže, kterou jejich klub hraje.

Nemáš strach, že pokud se klubu nezačne dařit, tak to nadšení může vyprchat?
To se stát pochopitelně může, ale za dobu našeho fungování je to však paradoxně tak, že pokud se "o nic nehrálo", záchrana ve 2.lize byla zajištěná, nebylo to takové, jako teď, kdy jde o vše a i přes prakticky celou sezónu předposlední místo v tabulce lidé přibývají.

Jak jste na tom s propagací? Existují nějaké grafity ve vašem městě?
Grafity jsou jeden z našich nejbližších cílů, které chceme naplnit. Momentálně tedy ve městě není nic v tomto smyslu.

Jak je na tom Most s jinými sporty, dá se chodit fandit někam jinam?
V Mostě je na profesionální úrovni kromě fotbalu ještě hokej (2.nejvyšší soutěž) a ženská Interliga házené. Ani na jeden sport však fandit nechodíme. Na hokeji fandí zhruba desítka nadšenců, která je zaujatá proti fotbalu, tudíž ani my nikdy neměli potřebu na hokej chodit, o házené netřeba mluvit. Tam je to pouze módní záležitostí, která lidi zase brzy přejde.


Jak je na tom vlastně Most s ambicemi co se týká fotbalu. Bude zase jednou prvoligový? A jak je to se stadionem? Plánuje se rekonstrukce?
Velice těžká otázka. Samozřejmě my doufáme, že se první liga zase jednou kopat bude. Ale to záleží na finanční situaci, která není momentálně růžová a je v nedohlednu, kdy by zase růžová být mohla. S tím by se pak dala řešit i rekonstrukce stadionu, který pomalu, ale jistě chátrá, co se týče ochozů.

Jak je na tom jinak 2. liga co se týká fanoušků a ultras? Které tábory jsou podle vás nejlepší a naopak kde je úplně mrtvo?
Bohužel je to ve většině případů špatné. Mezi ty nejlepší určitě patří Opava, zapomínat se nesmí na Brno. Pokud to nebude znít moc namyšleně, dovolím si tvrdit, že i my jsme jedni z těch lepších. Pak se najdou tábory, kde se nedá upřít snaha, ale taková Čáslav, Táborsko, Vlašim, to je veliká bída.

Kam jsou nejlepší výjezdy a proč?
Těžko rozlišit, kam jsou výjezdy nejlepší. Já osobně jsem zažil skvělý výjezd vlakem do Třince, což je opravdu daleko, stejně tak pár kilometrů vlakem do Ústí. Stejně tak výjezd autobusem do Čáslavi nebo kamkoliv jinam, kde nás bylo poměrně dost. Takhle to nejde rozlišovat. Jde o samotný výjezd, složení výjezdové posádky, výsledku na hřišti.

Jak nejčastěji na zápasy cestujete? Vlak, autobus, nebo auta?
Za dobu fungování Ultras 1909 jsme největší počet výjezdů měli tranzitem. Zapojujeme také vlak i autobusy. Auta skoro vůbec. Jde o to, kam se jede, jaké je tam spojení a jaký je samozřejmě zájem lidí.

Jaké máte vztahy s vedením klubu? Je něco v čem se neshodujete? Museli jste někdy řešit nějaké problémy s vedením?
Momentálně máme výborný vztahy s vedením. Před sezónou jsme se dohodli na určité spolupráci, domluvili jsme se na Ultras permanentkách, výpomoci na stadionu. Oni nám finančně pomáhají při výjezdech, což velice oceňujeme a vážíme si toho, že si uvědomují, že bez fanoušků a dobrých vztahů s nimi to funguje velice špatně. Problémy byly v době, kdy se nahlas mluvili o samotném zániku klubu, že se možná nedohraje ani soutěž a podobné poplašné zprávy, které nás nenechávali v klidu a my požadovali vysvětlení.

Používáte při zápasech pyrotechniku a co si o jejím užívání myslíte?
Pyrotechniku používáme velice málo, což nás všechny štve, ale víme, že za to v některých případech hrozí klubu pokuta a už jsme to taky zažili. Ovšem sem tam nějaký dým, bengály či stroboskopy se prostě hodit musí Na samotné pyro se nechci moc rozepisovat. Názor na to mám(e) takový, že jednoduše "Pyro není zločin".

Jste spokojeni s návštěvností? Jak by se návštěvnost změnila v případě postupu?
Návštěvnost je v Mostě žalostná. Na zápasy chodí v průměru 600-1000 lidí. Samozřejmě v případě postupu by opět návštěvnost mnohonásobně stoupla, jako tomu bylo v dobách první ligy, kdy jsme měli jeden z lepších průměrů návštěvnosti. V téhle zemi se chodí prostě na výsledky a na soupeře. A na týmy jako je Čáslav opravdu nejsou lidi zvědaví, bohužel.

Sledujete českou fanouškovskou scénu? Kdo patří v lize ke špičce a naopak, kdo podle vás nemá v lize co dělat?
Sledujeme neustále, probíráme to velice často. Mezi ty nejlepší jednoznačně Slovácko, Slávie, Ostrava, Liberec, naopak k pláči je to v Příbrami, v Budějovicích, na Dukle.

Jak je na tom Most se zlobením? V minulosti měl Most aktivní chuligánku jak je to nyní? A jak spolu vycházíte?
Jak už jsem psal, v Mostě fungovala skupina chuligánů Brüx Vandals, kteří patřili k tomu lepšímu u nás. Stále však někteří z této skupiny na fotbal chodí, jezdí na výjezdy. Jde ale opravdu jen o poslední jedince, kteří si mimo vášně k rvačkám našli cestu k Baníku i fotbalově a jeho osud jim není lhostejný. I přes menší počet jsou stále aktivní, co se týče jejich "třetích poločasů", přesné počty nevím. Přestože v minulé sezóně byl několikrát pří společném výjezdu menší problém kvůli organizaci fandění, vycházíme s nimi naprosto v pohodě.

Autor: mr

Autor: redakce

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...


Za Opavu! Klenot Česka v srd... 05.04.2024

Za Opavu! Klenot Česka v srd...


FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna... 08.04.2024

FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace