o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Rozhovor s fanouškem HC Dukla Jihlava

rozhovory čtvrtek, 02.02.2012 - přejít do komentářů
/titleImg/rozhovor-s-fanouskem-hc-dukla-jihlava/1/3854.jpg?width=570

O víkendu jsme navštívili bitvu o Vysočinu mezi Horáckou Slavií Třebíčí a HC Duklou Jihlava. Dnes vám přinášíme rozhovor s fanouškem hokejové Jihlavy ohledně fanouškovské scény HC Dukla Jihlava. Něco nám říká, že tento rozhovor může u ostatních táborů vzbudit docela emoce :-)

Můžeš se čtenářům v krátkosti představit a říci jestli mluvíš za nějakou skupinu lidí, nebo čistě za sebe?
V kotli mi říkají „Učitelskej“ a jsem klasický spíkr, takže rozeřvávám kotel a snažím se lidi v kotli různě burcovat a dávat fandění řád. Do kotle chodím dlouho, ale před časem jsme ztratili našeho vůdce a teď se dlouhodobě hledá jeho náhradník. V tuto chvíli to dělám já a uvidíme, jak to bude v budoucnu. Byl jsem zvolen, že na otázky mám odpovídat já, takže mluvím za sebe, ale mám zmocnění od dalších lidí z kotle, kteří jezdí ven a připravují chorea. Plus menší připomínky bude ještě dělat Čelsí z Chrudimi, ten má na starost organizaci vlakových výjezdů a popisů výjezdů do sekce ultras výjezdy.


Můžeš nám přiblížit fanouškovskou scénu v Jihlavě? Kolik se vás schází v kotli při domácích zápasech, kolik vás jezdí ven a jak to bylo s fans scénou Dukly v minulosti?
Za poslední roky to jde dolů. Před deseti lety, chodilo na stadion i do kotle mnohem více lidí, ale postupně to upadá. Minulá sezóna byla celkem dobrá, kotel šlapal. Chodilo do něj 500 – 600 lidí, ale postupně to upadá a v současné době se nás v kotli schází 200 až 250 těch nejvěrnějších. V nejbližší době ale doufejme proběhne sraz kotle, kde by se to snad mělo znova nastartovat.

Ven nás jezdí podle soupeře. Velký výjezd byl do Havlíčkova Brodu, kde nás dojelo 1600 skalních a Broďáci docela koukali. Oni si snad mysleli, že se nám můžou rovnat, ale tam pochopili, že to asi nejde. Na každý zápas vyjede určitě nějaký Duklák od Litoměřic po Šumperk. Snažíme se, aby nás kluci měli pořád v zádech.

Kdo je váš největší rival a proč a naopak máte nějaké spřátelené tábory?
Našim rivalem budou vždycky týmy, jako je Sparta Praha, Kometa Brno nebo Pardubice. Teď ať se na mě nikdo nezlobí, ale to, že teď přešlapujeme v první lize, kde máme jakési derby, ve kterých se nám snaží někteří rovnat, tak to prostě pro nás nejsou rivalové. Oni si myslí, že jo, ale pro mě ne. Já to beru tak, že teď ještě chvíli budeme muset v tom suterénu zůstat, ale jednou půjdeme nahoru a vrátíme se na své pozice. Takže našim rivalem jsou tradiční české kluby.

Po tom co jsem řekl asi chápeš, že moc spřátelených táborů nemáme. Jsme taková ta nóbl šlechta HC Dukla Jihlava. A o žádných spřátelených klubech nevím. Takové to, že Rebel se kamarádí s Okurkou a dělají z toho bůhví jaké přátelství to je komedie a to já prostě neberu. Takže spřátelené kluby nemáme žádné, je to nanejvýš jen na bázy osobních kontaktů pár lidí, že třeba lidi z Chrudimi co fandí Jihlavě, znají par hradečáků, ale to je tak všechno. Stejně jako jeden bubeník zná pár fans Šumperku, ale jak říkám, je to na bázi osobního přátelství, nic mezi kluby. Přátelský vztah máme jen s Třebíčí a Redebílkama :-)

Co Dukla a aktivity ultras? Kolik se schází fanoušků na tvorbu chorea, a jak často chorea děláte?
Máme pár lidí, kteří se o to starají. Máme tady šikovného kluka, který namaluje úplně všechno. Pak jsou tady lidi, kteří jsou schopní nacvičit nový chorál. Každé dva tři měsíce se kotel snaží přinést něco nového. Já osobně mám rád, takové ty předříkávané pokřiky, které kotel opakuje a lidi to baví.
Chorea děláme na důležité zápasy. Legendární choreo bylo v loňské sezóně jako odpověď na urážlivé samolepky těch chudáků z Brodu. Choreo bylo ve stylu pohřbu Broďáka zavěšeného na laně. Nejdřív byl přinesen v rakvi a pak vytažen za hlavu nahoru. A to si i hráči říkali, že jsme dobří magoři :-) Bylo to v televizi, takže asi víte:) O tom to je, udělat tu šou. Když mi někdo dá ránu, tak já ti dám ještě větší. Třeba do Znojma se nám podařilo propašovat živou slepici, ta tam pak pobíhala u manťáku a pořadatelé ji nemohli chytit, taky dobrá sranda:)


Jak je na tom jinak 1. ligy co se týká fanoušků a ultras? Které tábory jsou podle vás nejlepší a naopak kde je úplně mrtvo?

Já respektuji lidi z Ústí nad Labem. Tam se snaží, chodí jich hodně a má to hlavu a patu. Ale jinak všude jinde je mrtvo. Když Dukla někam přijede tady na Vysočinu, tak se všichni nahrnou aby se podívali, ale toto já neberu. Musí to žít celou sezonu a ne jenom, když přijede Jihlava. Kdyby tam Dukla nepřijela tak je tam mrtvo. Teď třeba Broďáci vyfotili svoje holky, to se mi docela líbí,že se podělí a takto je ukážou, klidně je někdy můžou poslat do našeho sektoru s pivem :-)

Ještě dobrej dojem zanechali při minulým play-off u nás opravdu dobře vypadající skupinka z Chomutova.Takže asi tak Ústi, Chomutov a v Šumperku to taky není zlý. Třeba dost sledujeme Havířov o soutěž níž, tam je to fakt na hokejový poměry super. Ale Beroun, Kadaň, Benátky, tam je to fakt špatný. Stejně v Rebílkově i Třebíči, tam je ticho, jen na Duklu to tam ožije.

Kam jsou nejlepší výjezdy a proč?
Dobré výjezdy byly do Hradce králové, do Chrudimi, do Tábora, do Znojma. Bylo hodně lidí a v těch autobusech se nálada ještě zlepšila:) A i Litoměřice díky místním klobásám jsou naší oblíbenou destinací. Ale ono je to nějak tak jedno, nám stejně chutná pivo všude, až na Beroun a jejich holbu. A samozřejmě rebel, protože to se nedá pít. Na zácpu je to ale vynikající:-D

A derby ne?
Nemyslím si, že nejlepší jsou derby. To jsou takové zápasy, ve kterých se oni, menší města a horší týmy bez fanoušků, titulů a úspěchů vždycky vyšponují, a i když celou sezonu hrají tužku, vlastně celé roky a celou jejich existenci, tak alespoň tu Duklu musejí porazit. Na derby se sice sjede nejvíc lidí, ale nefandí se tolik, kor když derby furt prohráváme. Proto máme radši třeba ty Litoměřice, kde jedeme 3 auta, ale fandí všichni a furt. To jsou nejlepší výjezdy, navíc se stmelí
kolektiv, a když jede někdo nový, tak má šanci lépe zapadnout, než při domácích zápasech.

Jak nejčastěji na zápasy cestujete? Vlak, autobus, nebo auta?
Využíváme všechno. Ti nejradikálnější jezdí auty, protože je do autobusů nechtějí moc pouštět:)) Ale jezdíme i vlakem, když je to možný. Například do Brodu jsme jeli vlakem ve velkém počtu asi 200 až 250 lidí. Tehdy nebyl na nádraží ani jeden policajt a všichni pak byli překvapení kolik Dukláků pochoduje městem. Teď naopak poslední derby s Třebíčí někde proběhlo, že by se mohlo jet vlakem, ale nakonec to hromadně nedopadlo, a tak bylo na tři Dukláky auto těžkooděnců.

Mluví se o uzavření extraligy jak se na to dívají fanoušci Jihlavy?
Dukláci to odmítají. Je to taková past na hokej, protože toto by nepřineslo vůbec nic dobrého a snížila by se úroveň jak první ligy, tak i extraligy. Je to krok, který v Jihlavě a myslím si, že i všude jinde, kde mají rádi hokej, lidi nevítají, ba právě naopak.

Co může znamenat uzavření extraligy pro Jihlavu?
Těžko říct, co by to přineslo. Jak říkám je to krok do neznáma. My doufáme, že k tomu nedojde, ale určitě by to nepřineslo nic dobrého.

Nevytratí se tak u fanoušků zájem o hokej?
Nevytratí. Hokej je v českých luzích a hájích sport číslo jedna. I když všichni se snaží prosazovat fotbal, ale ten má pod palcem jenom média, ale jinak o to není zájem a každý si nad tím uplivne. Do fotbalu se stahují lidi, kteří na tom chtěj rejžovat. Fotbal není vůbec čistý sport a lidé kolem fotbalu jsou mafiáni. I když se tam sem tam objeví někdo slušný, tak ten zbytek je semele a ještě se jim vysměje. Já bych fotbal a fotbalové soutěže zrušil. Vím o čem mluvím, protože jsem fotbal hrál, byť na nejnižší úrovni. Fotbal je pro mě synonymum korupce. A věřím, že stejně by těch 1000 věrnejch chodilo, i kdyby se hrál přebor. Nejsme jako Kometa, kde před 5 rokama chodilo 200 lidí, a najednou je tam každej komeťák...u nás jsou opravdový srdcaři. Bez nich, by mimojiné asi dnes už Dukla nebyla...


Znojmo hraje EBEL. Je to podle tebe cesta, kterou by mohla jít i Jihlava?
Ať si to Znojmo hraje, protože je to Znaim, ale pro Duklu Jihlava to není cesta. My jsme dvanáctinásobný vítěz československé ligy a to mluví samo za sebe. To by bylo pro celý hokej nějaký divný, kdyby tak slavný klub, jako je Dukla Jihlava, šla hrát nějakou jinou ligu. Kdyby se toto stalo, tak by to byl úplný konec s hodnotami. Já věřím, že se Dukla vrátí zpátky do Extraligy. Věříme, že se to změní, najdeme generálního partnera a přidáme třináctý titul.

Tady to v těch lidech je, mají to v srdci a pokud se půjde tou postupnou cestou a budou se získávat dobré výsledky, tak to přiláká lidi a bude to zase paráda.

V Jihlavě se hraje rovněž i 2. liga fotbalu, jaké máte vztahy s fotbalovými fanoušky?
S těmi jsme v pohodě. Oni chodí na hokej a někteří Dukláci chodí na fotbal. Já osobně tedy ne, ale je to dost propojené a vztahy máme dobré. Ti fotbaloví se drží u sebe, pomáhají s fanděním, jsou v pohodě, ale na fotbal mě nedostanou :-)

Nemáte obavu, že by město mohlo začít více podporovat právě fotbal, když by se extraliga uzavřela a fotbalová soutěž by se tak mohla stát lepší propagační vitrínou města? Přeci jenom nejvyšší soutěž, je nejvyšší soutěž...
To je věcí města. Město si musí uvědomit, kterou tu značku chce. Která je pro to město důležitější. Jestli je to FC Vysočina, nebo HC Dukla Jihlava. Tím, už je asi řečeno úplně všechno, nehledě na to, že Jihlava vždy patřila zimnímu sportu. Myslím si, že propagační vitrínou města je HC Dukla Jihlava. Jihlavu znají všichni ze širokého okolí, jenom kvůli tomu, že tady byla Dukla. Ta vychovala takové hráče, že jsme byli schopní konkurovat Kanadě, Sovětům, Švédům, Finům...

Ti hráči to hráli tady na tomto stadionu, kde jsem zažil krásné chvíle a kde nechávám, spolu s dalšími stovkami Dukláků, hlasivky a všichni věříme, že se vrátíme zpátky tam, kam patříme, že se najde sponzor, který ty peníze dá.


Vy a fotbal, fandíte někomu?

Celý kotel až na mě, někomu fandi. Treba Čelsí jak blbec:-) Slavii, další Spartě, Bohemce a asi největší zastoupení má Baník. Prostě u piva se kvůli tomu hádáme, ale Dukla nás spojuje:))) Třeba minulý týden se dva naši poprali mezi sebou o televizní ovladač:-) Jeden se chtěl dívat na Real, druhej na anglickou ligu... Prostě Dukla :-D

Často se i v souvislosti s hokejem mluví o chuligánech. jak je na tom Jihlava?
I když díky televizi vypadáme jako elitní bojová skupina, opak je pravdou. 90 léta, kdy pokřik z Jihlavy vás bičem poženem probouzel ze zlého sna fanoušky od Litvínova přes Prahu do Košic jsou dávno pryč. V této činnoti jsou naše aktivity nulové a do nejbližší budoucnosti se ani nic nezmění. I kdyby se někdo takový vyskytl, tak ho srovnáme a pojede si sám za sebe, ale ne za kotel Dukly. Pokud se někdo chce pobít, tak ať, je to jejich problém a tupost. Naší hlavní aktivitou je pití piva, choreo, fandění, pití piva, ochutnávání klobás a pití piva :-). To nám jde. Všude kde jsme, vypijeme spoustu piva. Asi legendární je hláška uklizeče z Litoměřič, který prohlásil: Kluci, před týdnem tady bylo asi 3krát víc Chomutováků, ale po vás je tady 2 krát vic kelímku :-). To že se někde něco stalo, je jen díky průběhu zápasu, do kterého se dostaneme, a pak stačí málo aby se vylila tzv. tomu říkáme Jihlavská zloba :-) Kdy i lidi v saku, podnikatelé, lidi z hlavní tribuny ukážou druhou tvář:-) Ale aby jsme někam jezdili úmyslně dělat bordel, vyvolávat bitky, nebo si je domlouvat, to fakt ne. Stačí se na nás podívat, nemáme svaly, ale pupky :-)

Je někdo koho v Extralize řekněme respektujete?
Nejradši byjsme v extralize byli sami, ale bohužel. Tak asi můžem řict, ne přimo že by jsme je podporovali, ale nejvíc sympatická je nám Plzeň. A pár lidi posledni dva roky jezdi fandit Třinci v playoff.

Díky za rozhovor.

VIDEO

Autor: redakce

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
V Hradci se hasila nejen žíz... 10.03.2024

V Hradci se hasila nejen žíz...


Ono to jde, a ne že ne! Mobi... 13.03.2024

Ono to jde, a ne že ne! Mobi...


Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace