o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Rozhovor s fanouškem Hradce Králové

rozhovory pátek, 30.12.2011 - přejít do komentářů
/titleImg/rozhovor-s-fanouskem-hradce-kralove/1/3768.jpg?width=570

Dnes vám přinášíme rozhovor s fanouškem Hradce Králové ze skupiny BWP.

1. Můžete se nám v krátkosti představit?
Vystupuju pod přezdívkou SvátaBWP a jsem administrátorem fans webu podlizatky.cz. Ještě dodám, že odpovědi píšu z mého pohledu, nereprezentují Hradec fans jako celek.

2. Jste členem nějaké ultras skupiny? Pokud ano Jaké?
Jsem členem BWP ( Black White Pride) Máme vlastní šály a prezentujeme se vlajkou na všech utkáních , jak doma, tak i venku.


3. Jak je vaše skupina zaměřena? (jen fanoušci, ultras, zlobivci…)
Na pár jedinců čistě ultras. Máme 16 členů, ale bohužel téměř nikdy se kompletně nesejdeme na utkání. Podílíme se na tvorbě chorea, ale musím přiznat, že v tomhle směru jsme jednoznačně na ústupu a iniciativu přebírají další fanoušci, což je samozřejmě jen dobře.

4. Jaké fanouškovské skupiny se dají v Hradci najít?
V Hradci funguje několik skupin. Hodně obecné rozdělení . Ultras : Kuks Werewolves, BWP, Fanatics Hradec, Votroci Opatovice, Ultras Valdice ( starší výjezďáci), Kutná Hora Supporters, silnou základnu má také Dvůr, Jaroměř a Chlumec. Radikálnější: Crime Boys , Grasshopers Černožice, Orebit Gang, Sekce Demence, Black Storm. Největší skupinou je pak oficiální fanclub VOTROCI 2000.Nebylo tomu tak vždy, ale teď se myslím vzájemně respektujeme.

5. Hradec Králové hraje druhým rokem první ligu. Jak se v Hradci vyvíjí fanouškovská scéna? (Jak se mění počty v hledišti a přímo v kotli. Kolik lidí chodilo na 2. ligu a kolik na první a co euforie z postupu do ligy, ještě je to znát?
Z pohledu návštěv jde scéna dolů. Jednoznačně ale přibylo pravých fanoušků. Hradec má základ 4 tisíce, a ty přijdou vždy. Na Slávii bylo loni 18 000, a za 14 dní v dešti na Ústí 4 000. Kotel má tak 200 hlav, což je na takovou fans základnu hodně málo. Naopak, výjezdy jsou úplně jiný kafe. Liberec, Jablonec, Boleslav , vždy vyprodaný sektor + další na okolních tribunách. Nejmenší letošní počet 70 lidí na Baníku hovoří za vše. Na druhou ligu chodívalo i jen 800 diváků.

6. Co Hradec Králové a aktivity ultras? Jak často děláte chorea a kolik lidí se na tvorbě podílí?
Na každém zápase se snažíme něco mít. Od nápisu, přes balónky až po tisícovou kartoniádu. Vše je samozřejmě ale o penězích, které vybíráme mezi sebou. Základem chorea je 6 lidí a k nim se vždy někdo nárazově přidá.

7. Jak se vyvíjí chorály? Jak často se vymýšlejí nové, kde se inspirujete a kdo vymýšlí Slova?
V chorálech jsme šli dopředu, letos máme 3 nebo 4 nové. Kotel je organizovanější, proto si už můžeme dovolit i něco složitějšího. Chorály vymýšlíme v diskuzi na stránkách, v autobuse na výjezdech a někdo hledá inspiraci z videí v Řecku a Polsku. Který tábor ale ne že?

8. Má Hradec nějakou družbu, nebo přátelství?
Družbu Hradec nemá. Dobré vztahy mají jednotlivci s Boleslaví, Duklou a někdo vyrazí občas na Dynamo Drážďany.

9. Naopak je nějaký tým, který z nějakého důvodu nesnášíte? Pokud ano, tak proč?
Myslim, že ostatní zase tolik neřešíme, soustředíme se hlavně na sebe. Neoblíbené jsou Pardubice, tam je to dáno samozřejmě geograficky i když spousta pardubáků Hradec podporuje. Má to i hlubší význam, ten ale já neznám. Ještě je určitá rivalita s Bohemkou a Slávií. Přidal bych sem asi i Jablonec, který já nechápu, o co se vlastně snaží.

10. Jak se Votroci staví k pyrotechnice? Pokud ji používáte, tak jak často?
Pyrotechnika se používá na domácích zápasech poslední dobou vždy. Na výjezdech často. Otázka pyra fanoušky v Hradci ale rozděluje. Ať už z důvodu pokut nebo konfliktů se security. Takže i vzhledem k míře, v jaké se pyro používá, nejde jednoznačně říct, že hradecký fanoušek pyro podporuje a nebo nepodporuje.

11. Jaká je propagace v Hradci a okolí? Jsou nějaké grafity, nálepky atd.?
Většina fanoušků je z okolí Hradce, takže propagace fotbalu v Hradci moc nefunguje. Z pohledu fans vyrábíme vlastně jen samolepky a trička.

12. Jak je to se stadionem v Hradci? Bude nový? Můžeš to v krátkosti přiblížit?
V případě, že se stane zázrak, tak dostaneme výjimku na lízátka i pro příští sezónu. Další sezónu odehrajeme na Bavlně ( nové hřiště v Hradci ) a nejdříve začátkem roku 2015 bude stadion. V nejhorším scénáři můžeme odehrát několik let mimo Hradec. Taková je situace okolo stadionu. V roce 2000 byl náš stadion vyhlášený jako druhý nejhorší na světě, hned po Minsku. V Minsku ale hrála letos Plzeň ligu mistrů,, tak už jsme asi „jednička“

13. Máte, jako fanoušci, nějaké předsevzetí co byste v Hradci chtěli v roce 2012 dosáhnout, změnit?
Samozřejmě posun v situaci okolo stadionu. Za sebe pak můžu říct, aby vydržely počty. Jak doma, tak i venku a také fanatizmus, který občas předvádíme.

Díky za rozhovor.

Kartoniáda přes celou tribunu

pyroshow

Autor: redakce

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
V Hradci se hasila nejen žíz... 10.03.2024

V Hradci se hasila nejen žíz...


Ono to jde, a ne že ne! Mobi... 13.03.2024

Ono to jde, a ne že ne! Mobi...


Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace