o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Rozhovor s fanouškem Legie Varšava

čtvrtek, 01.12.2011 - přejít do komentářů
/titleImg/rozhovor-s-fanouskem-legie-varsava/1/3715.jpg?width=570

 Rozhovor  Na HoolsWorld vyšel v předešlých dnech rozhovor s fanouškem Legie Varšava, který je členem ultras skupiny Nieznani Sprawcy, která se stará o výhradní produkci choreografií varšavské Legie. Překlad rozhovoru vám přinášíme níže.

Můžeš se nám představit?.
Ahoj, jsem mladý ultras z nejlepšího polského klubu – Legia Warszawa a jsem na to hrdý.

Jsi v nějaké ultras skupině?
Jsem součástí skupiny Nieznani Sprawcy. Je to ultras skupina Legia Warszawa. Moje historie s touto skupinou začala v době, když jsem pomáhal členům NS v průběhu zápasů a při přípravě chorea. Po roce jsem byl přijat do skupiny. Byl to můj sen.

Kolik členů má vaše skupina?
Naše skupina má 30 členů, ale aktivních osob je asi 10. Chceme získávat nové členy, kteří nám budou pomáhat.

Řekni nám něco o historii skupiny a jak vznikla? 
NS vznikla před šesti lety a jsme pokračovatelé dřívější skupiny s názvem "Cyberfani". Několik členů naší skupiny patřilo k "Cyberfani".

Jaký je politický názor vaší skupiny?
Každý člen má své vlastní politické názory. Ale většina z nás, stejně jako Legia je více méně pravicová.

Kdo jsou vaši nepřátelé a přátelé?
V Polsku je zápas proti Legii Warszawa pro každý tým velká událost. Takže většina týmů v Polsku nás nenávidí, a pro většinu týmů jsme jedním z hlavních nepřátel. Ale pro nás jsou hlavní nepřátelé: Polonia Warszawa (to je náš lokální rival), Widzew Lodž, Lech Poznaň, Gdaňsk Lechia, Wisla Krakov, Arka Gdynia. Máme největší "rivalitu" s těmito týmy, protože hrají na špičce ligy, s výjimkou Polonie, ti jsou naši nepřátelé, protože jsou z našeho města, a většina z nich je levicová. Ve Varšavě potkat fanouška Polonie, je jako vidět sníh v létě. Nedosahují žádné úrovně v ultras ani hooligans.

Máme několik přátel. Patří k nim Pogoń Szczecin, Zaglebie Sosnowiec, Olimpia Elblag, FC Den Haag. A máme dobré vztahy s BKS Bielsko-Biała.

Jaký je váš vztah s policií? Je policie přísná ve vaší zemi? Jaké zákony jsou proti ultras?
Nenávidíme policii, to je jasné. Policie je velmi přísná a dělá vše proti fanouškům. Především nemůžeme používat pyrotechniku. Bohužel pro nás před Eurem 2012 (které se bude hrát v Polsku a na Ukrajině), je to s policií v naší zemi hrozné. Dávají nám nesmyslné zákazy třeba už kvůli nadávkám. Policie může rovněž zakázat choreo. Takže ano, policie je v naší zemi přísná.
Bohužel v Polsku po nepokojích při finále Poháru mezi Legií a Lechem zahájila vláda válku proti fanouškům. Dávají zákazy vstupu na stadion a pokuty za nesmysly, jako jsou nadávky nebo zahalený obličej. Premiér Donald Tusk zahájil po finále polského Poháru útok proti fanouškům všemi možnými prostředky.
S Vládou spolupracují i novináři "Gazeta Wyborcza", kteří bojují proti fanouškům. Také televize bojují proti fanouškům, takže časy jsou pro fanoušky v Polsku těžké.

Jaké choreografie vaše skupina normálně dělá, ukážeš nám pár fotek?
Naše chorea jsou velká. Vyrábíme choreografie z: kartonů, balónků, vlajek. Někdy přidáváme i pyrotechniku.






Jak vše organizujete? Chorály, výjezdy, chorea atd.?
Na našem stadionu máme"hnízdo" pro našeho lídra, který začíná chorály a řídí bubny. Máme reproduktory rozmístěny po celé tribuně našich fanatiků, tzv. "Żyleta". Na výjezdech má lídr megafon a stojí na plotě. Cestování na zápasy venku pořádá SKLW (Asociace fanoušků Legia Warszawa), která zajišťuje vstupenky, případně vlaky nebo autobusy pro naše fanoušky. Chorea na fotbalové zápasy dělá pouze naše skupina (Další skupiny dělají někdy chorea na basketbal, volejbal a hokej). Nejprve si zajistíme v kotli finance a chorea děláme v pronajaté hale. Marketing se teď dělá dobře, protože Legia je nyní v kurzu. Máme nový stadion, hrajeme v evropských pohárech, a tak to lidi na stadion táhne. Ale ve Varšavě je teď něco jako móda být fanoušek Legie, protože druhý tým z Varšavy, který hraje v nejvyšší lize, nemá úspěchy a prakticky žádné fanoušky.

Dostává se vaše skupina i do bitek, pokud ano, tak s kým?

V naší zemi ultras nebojují (samozřejmě pokud nejsou napadeni). V Polsku jsme ultras, hooligans, fanatici a prostí fotbaloví fanoušci. Ultras dělají chorea, hooligans bojují. A samozřejmě všichni ultras, hools, fanatici a obyčejní fanoušci zpívají po celý zápas a podporují svůj tým.

Můžeš nám říct něco o ultras v tvojí zemi?

Podle mého názoru je ultras dění lepší, než dříve. Hodně klubů dělá velké chorea, dokonce i kluby z malých měst v nižších ligách.
Letošní rok je pro ultras velmi těžký, protože v červnu se bude konat Euro 2012, ale doufáme, že po této události se vše vrátí do normálu.

Myslíš si, že je pravda, že Ultras pomalu mizí ze stadiónů, pokud ano, tak a proč?

Já si myslím, že je to mylné mínění. V Polsku jsou chorea stále na většině stadionech a pouze několik klubů má problémy s tvorbou chorejí. Ti většinou podlehli represím policie, naší vlády (která bojuje s fanoušky odjakživa), nebo kvůli vedení jejich klubu.
Hlavním důvodem je Euro 2012. Jsem si jist, že po Euru se zase chorea vrátí na stadiony, protože represe proti fanouškům v Polsku začala, když jsme dostali organizaci Eura, a myslím, že skončí po Euru 2012.

Co nám můžeš říct o vašem městě?

Jak už jsem říkal ve Varšavě je v módě být fanouškem Legie. Lidé chtějí chodit na nový stadion Legia a chtějí vidět nové chorea, takže nám rádi dávají peníze na nové choreografie. Pomáhají nám hodně. A Varšava je prakticky pro každý tým, horkou půdou. Lidé vědí, že když přijdou na zápas Legie, tak mohou zažít nějaké dobrodružství.

Jaký je tvůj názor na hnutí ultras v Evropě a ve světě. Na kterou scénu se díváš jako na nejlepší, a která scéna má dobrý vývoj ?

Myslím, že nejlepší scéna ultras je: Polsko, Chorvatsko, Turecko, Srbsko a některé kluby v dalších zemích, například: St.Etienne, PSG. V naší zemi je nejlepší Legia a Lech. Někdy i jiné týmy mají několik velmi dobrých chorejí, ale je to například jedno dobré choreo za rok, ale Legia a Lech mají velmi dobrou úroveň při všech zápasech.

Závěrem, máš nějakou radu pro ostatní ultras?

Nikdy se nevzdávej a dělej to, co si naplánuješ.



zdroj: hoolsworld.net
 

 

Autor: redakce

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...


Za Opavu! Klenot Česka v srd... 05.04.2024

Za Opavu! Klenot Česka v srd...


FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna... 08.04.2024

FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace