o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Rozhovor s fanouškem Söder Bröder 98

rozhovory úterý, 27.12.2011 - přejít do komentářů
/titleImg/rozhovor-s-fanouskem-soder-broder-98/1/3761.jpg?width=570

Dnes jsme zavítali do Švédska a níže vám přinášíme překlad rozhovoru se členem ze skupiny Söder Bröder, která podporuje tým Hammarby IF, což je jeden ze tří klubů, který působí ve Stockholmu. Zároveň doporučujeme přečíst si i rozhovor se zástupcem fanouškovské skupiny Sol Invictus z AIK Stockholm, který vyšel na webu www.hooligans.cz. Níže přinášíme rozhovor s fanouškem Söder Bröder z Hammarby IF

Můžete nám přiblížit jak vaše skupina Söder Bröder vznikla a jakou má historii?

Söder Bröder, je nezávislá skupina fanoušků Hammarby IF. Skupina byla založena v roce 1998 a má silné vazby na Södermalm ve Stockholmu a na jižní předměstí, které je známé jako "Bajenland" (Bajen je přezdívka pro Hammarby).

Když skupina vznikla, tak jsme si říkali Söders Demoner (Démon z jihu), což je inspirováno Jižní Amerikou. Když začala skupina růst a stala se více organizovanou, tak jsme se rozhodli změnit název na Söder Broder (Bratři z Jihu) aby byla větší spojitost s Hammarby. Od začátku jsme se inspirovali v Jižní Americe. Prvky této kultury a atmosféry byly na stadionu Hammarby již před námi. Už v 70. letech mluvili lidé ve Stockholmu o "Sambě na Söderstadionu", což je naše současná aréna. Söder Broder přispívá k rozvoji této mentality v hledišti. Naše skupina je partu kamarádů, takže skupina je uzavřená a všichni uvnitř se znají. V průběhu let prošlo skupinou asi 80 lidí, dnes je počet členů ve skupině 35-40 více či méně aktivních členů.

Söder Broder je jednou ze tří hlavních Ultras skupin z Hammarby (Ultra Boys a Hammarby Ultras). Na začátku byl rozdíl mezi skupinami značný, ale nyní jsou mezi skupinami minimální rozdíly a společně se dobře doplňujeme.

Kdo je vašim největším rivalem a proč?

Hlavním rivalem je AIK a Djurgården. Tyto kluby jsou stejně jako Hammarby ze Stockholmu, i když AIK nyní hraje své domácí zápasy v Solně (město vedle Stockholmu) . Všichni tři máme historii starší jak sto let a město je tak rozdělené na tři části. Nutno dodat, že Djurgarden trochu zaostává za Hammarby a AIK co se týče aktivit ultras.

Máte nějaké přátelství s jinými skupinami nebo kluby?

Máme nějaké osobní kontakty mezi "zeleno-bílými bandami" v Evropě. Kromě toho nemáme žádné oficiální přátelství.


Má vaše skupina nějaké politické zaměření?

Ve Švédsku se snažíme netahat politiku do hlediště. Toto nepsané pravidlo se snaží dodržovat téměř všechny kluby. Můžeme mít ve svých řadách fanoušky z řad levice i pravice. Jediná politika, která je na stadionech, tak je politika švédského fotbalového svazu, který mění zákony, dává zákazy atd.

Jak vaše skupina cestuje na zápasy venku?

Na výjezdy Cestuje v autobusech s ostatními skupinami a příznivci. Je to nejjednodušší způsob, jak se na výjezd dostat. Cestování autobusem má ve Švédsku velkou tradici. Občas ale cestujeme i vlakem.

Jak se vaše skupina prezentuje na výjezdech?

S počtem našich členů na výjezdech jsme spokojení, včetně pár výjezdů po Evropě, které jsme odehráli. Samozřejmě že některé zápasy venku jsou lepší a jiné horší. Cestování komplikují termíny, které se pořád mění kvůli reprezentaci. Lidé si mnohdy potřebují naplánovat kvůli výjezdu dovolenou, což je v případě neustále se měnících časů složité.


Kolik členů z vaší skupiny se podílí na financování a výrobě choreografie?

Söder Broder není skupina, která má primární odpovědnost za choreografie Hammarby. Ale když je potřeba, tak někteří naši členové pomáhají při tvorbě chorea skupině Hammarby Ultras, kteří se starají o chorea. Pokud děláme choreo sami, tak s tvorbou pomáhá většina našich členů.

Jaký vztah má vaše skupina s vedením a majitelem klubu?

S klubem máme dobré vztahy. Jak my, tak i klub upřednostňujeme dialog, aby se předešlo zbytečným šumům. Nicméně nebudeme souhlasit se vším. Máme pravidlo, že pokud jste členem Söder Broder, tak musíte být členem Hammarby IF, účastníme se výročních zasedáních, a ovlivňujeme dění v klubu.

Jaké má vaše skupina zkušenosti s policií ve Švédsku?

ACAB! Se Švédskou policií máme většinou negativní zkušenosti. Někdy je to v pohodě a jindy vás mlátí obuškem hlava nehlava. Před pár lety v Gothenburgu skončil jeden z našich členů po zásahu policií v nemocnici.

Fanoušky Hammarby je obtížné zkrotit, je to v nás a my musíme mít volnost. Nikdo nám nebude diktovat, kde máme nebo musíme jít, a kdy a kde bychom měli vypít naše piva, zpívat naše chorály a tak dále. V průběhu let, co jsme nabrali zkušenosti s policií, tak v ní nemáme důvěru. Ale to není jen otázka fanoušků, ale i všech občanů ve Švédsku, kteří přestávají polici důvěřovat každým dnem více a více.

Četli jsme, že Ultras ve Švédsku mají nyní těžké časy, kvůli vládním akcím. Můžete k tomu říct něco bližšího?

Je to pravda. Klima ve Švédsku se v posledních letech hodně změnilo. Nové zákony, tvrdší tresty a delší zákazy. Všichni příznivci jsou švédským svazem, médii, policií i vládou více či méně kriminalizováni. Dnes můžete dostat zákaz vstupu, i když jste jenom podezřelí ze spáchání trestného činu. Ultras scéna ve Švédsku, tak má více zákazů, než kdy jindy. Na druhou stranu válka proti fanouškům sjednotila tábory z celé země, aby se ultras a fanouškovská scéna zachovala naživu.


Řekni nám něco o iniciativně "Swedish Supporters Are United".

Jak jsem zmínil výše, tak fanoušci začali spolupracovat v boji proti silné represi. Letos na jaře byla ve Švédsku odstartována kampaň, které se společně s Söder Broder zůčatnilo dalších 30 fanouškovských skupin. Prostřednictvím této iniciativy se snaží změnit pohled lidí na švédský fotbal, který média, politici, policie atd. vytvořili.

Jaký je váš názor na Ultras kulturu ve Švédsku?

Kultura se neustále vyvíjí a další a další skupiny jsou silnější než dříve. Většinou vše táhnou mladí, což je dlouhodobá záležitost.

Kde si myslíte, že je nejlepší Ultras hnutí na světě?

Země jako Německo, Rakousko a Švýcarsko jdou v posledních letech velmi rychle nahoru. Ale nemůžeme zapomínat na Itálii, bez nich bychom tu neseděli. Mnoho táborů je stále velmi aktivních, a to i přes všechna ta nesmyslná pravidla. A týmy z Jižní Ameriky mají svou vlastní fantastickou, kulturu, která od začátku inspiruje Söder Broder.

Je něco co bys chtěl vzkázat čtenářům?

Chtěl bych všechny podpořit v boji proti modernímu fotbalu! Je to velmi důležité, protože bez fanoušků to nebude fotbal...


zdroj: ultrasworldwide.net

Autor: redakce

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Pražské derby nabídlo zeleno... 16.04.2024

Pražské derby nabídlo zeleno...


Svatostánek na obláčcích pos... 16.04.2024

Svatostánek na obláčcích pos...


Retro výjezd Tribuny Sever s... 19.04.2024

Retro výjezd Tribuny Sever s...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace