o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Rozhovor s fanouškem Sparty o pochodu a incidentu

rozhovory sobota, 22.12.2012 - přejít do komentářů
Níže si můžete přečíst rozhovor s jedním z fanoušků, který byl přímo na místě...
/titleImg/rozhovor-s-fanouskem-sparty-o-pochodu-a-incidentu/1/4684.jpg?width=570

Včerejší vánoční pyropochod fanoušků Sparty Prahou vyvrcholil zásahem policie na Václavském náměstí. Níže si můžete přečíst rozhovor s jedním z fanoušků, který byl přímo na místě. Z pochopitelných důvodů ponecháme dotyčného v anonymitě...

Včera pořádali fanoušci Sparty vánoční pyropochod. Můžeš k této akci říct něco bližšího?
Pochod byl nahlášen asi před měsícem na facebooku pod názvem 1. Vánoční video prezentace, mělo se jednat o pozdní oslavy 119 let Sparty a mělo se to nést v duchu pyroshow a pochodu Prahou. Místo na hromadného pyro odpálení bylo nahlášeno asi necelý týden před vypuknutím,na facebooku a účast potvrdilo vice než 300 fans Sparty. Nakonec se toto číslo dané hranici opravdu přiblížilo.

Podle fotek to vypadá na podařenou akci, že až po Václavské náměstí vše probíhalo podle představ, je to tak?
Organizace byla na perfektní úrovni. Za to patří velké díky panu S, celkově vše… pochod, pyro a to hlavně pak u kyvadla, kde se krásně rozložilo 300 lidí na schody pod Stalinem a pyro se začalo zapalovat odspodu a finále nastalo nahoře, kde se odpálily nějaké hirošimy a jiná pyrotechnika podtrhující výsledný a krásný efekt, poté se pochod přesunul na Čechův most a dále do centra. Odpáleno bylo něco kolem 100 bengálských ohňů a jiné pyrotechniky.

Byli fanoušci nějak agresivní, jak se uvádí a jak reagovali kolemjdoucí?
Vše probíhalo naprosto v pořádku bez komplikací, přes Čechův most jsme se vydali po chodníku abychom neblokovali dopravu. X stovek turistů z celého světa si nás fotilo, točilo, zdravilo nás a občas i přihodili nějaký ten fans pokřik, který jsme zrovna v tu dobu vyřvávali, bylo to opravdu všechno v pohodě a rozhodně k žádné agresivitě z řad fans na obyvatele Prahy a turisty nedošlo aspoň já jsem nic neviděl.

Na Václavském náměstí však vše bylo zakončeno zákrokem policie. Co se tam stalo?
Došli jsme ke koni svatého Václava, kde jsme se všichni zformovali a nadále fandili. Během našeho pochodu Václavským náměstím se již k soše sjížděli antony s težkooděnci, ač sem netušil proč, když vše probíhalo naprosto v poklidu… To, že občas bouchla nějaká ta „mega“ u kolemjdoucích, byla spíš výjimka a stejně se to setkalo s pohodovým ohlasem, žádné nadávky nebo konflikty jsme opravdu nezaznamenal. U koně se fandilo, odpálila se nějaká ta pyrotechnika jako po celou dobu, s čímž sem již viděl ty lačné pohledy těžkooděnců, jak si budou moct bouchnout. Celý dav sem obešel zprava, abych se k němu připojil z druhé strany a mel koně za zády. V tom jsem zbystřil, že kdosi z řad fans hodil vyhořely bengál, ne zapálený jak uvádí policie, před těžkooděnce. Nemyslím si, že by to byl nějaký podnět k vyvolání problému.

Jak fanoušci reagovali na náběh těžkooděnců?
Na zákrok Policie reagovali všichni útěkem. Nechápu media jak můžou napsat, že tam byl střet s Policii, když všichni utíkali. Žádný konflikt. Vždyť mezi námi byli i náctiletí fans, kteří si přišli zamávat vlajkami v průvodu a byla to pro ně čest a málo jich tam nebylo. Nikdo proti policii se nesnažil vyvinout nějaký fyzický nátlak, nebo dokonce je nějakým způsobem napadnout, a to že media uvádí, že jeden fanoušek čelí obvinění z napadeni veřejného činitele, tak to je naprostá lež. Vím přesně jak se tato událost stala a je to vykonstruovaná lež kriminální policie české republiky. Tento fanoušek po zakročení těžkooděnců utíkal jako asi každý a za nim se vydal kriminalista, který tuto událost natáčel, zakopnul a upadl, rozbil kameru… Po výzvě pochůzkové policejní jednotky, aby zastavil, tak učinil. Kriminalista ho obvinil, že ho napadl, ač tomu tak vůbec nebylo. A tento fanoušek je obviněný z napadeni veřejného činitele. Zadrženo bylo cca 30 fans, kteří jsou obviněni z přestupku proti Občanskému soužití.

Myslíš, že v tom mohlo hrát roli, že nebyl pochod nahlášen?
Je možné, že to mohlo hrát jistou roli k mobilizaci složek Policie a na následný zákrok, který byl naprosto bezdůvodný a tvrdý. Několik fans jsem viděl s krvácejícím obličejem, rozbitou hlavou i já sem to odnesl zhmožděnou nohou a krevní sraženinou v oblasti lýtka a to po nesmyslném zákroku, kdy jsem od zákroku policie odcházel,neutíkal…a stejně jsem dostal bezdůvodně co proto, kopačkou na nohu a teleskopem. Silvestrovské oslavy sou také nenahlášené a myslím si, že při oslavě nového roku to v centru Prahy připomíná „válku“, což se nedá vůbec srovnat s tím co se dělo včera.

Dá se tento pochod brát jako předvoj oslav 120 výročí Sparty Praha?
Předvoj oslav dost možná, ale spíš si myslím, že je to nový náboj mezi ultras fans, jak je běžné po celém světě - využít pyrotechniky ke zvýrazněni fanouškovského dění. Samozřejmě věřím, že 120. narozeniny Sparty budou velkolepé a tohle může být pro každé takové male prewiev. Je skvělé, že se tu začíná něco dít, všude v Evropě i světě je takováto pyroshow docela častý jev, tak snad se to i tady rozjede a včera bylo jasně vidět, že ta síla tu je. Věřím, že takových akcí bude víc a snad už bez brutálního zákroku Policie ČR.

Autor: Mara

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Za Opavu! Klenot Česka v srd... 05.04.2024

Za Opavu! Klenot Česka v srd...


FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna... 08.04.2024

FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna...


Baník si užíval Velikonoční ... 03.04.2024

Baník si užíval Velikonoční ...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace