o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Rozhovor s Gablonz Juniors (FK Jablonec)

rozhovory pondělí, 14.12.2015 - přejít do komentářů
Rozhovor s fanouškem Jablonce o choreích, výjezdech, Peltovi, ...
/titleImg/rozhovor-s-gablonz-juniors-fk-jablonec/1/7292.jpg?width=570

Níže vám přinášíme rozhovor s členem jablonecké skupiny Gablonz Juniors, která se stará v zápasech Jablonce o atmosféru, choreografie i pyrotechniku.

Ahoj, můžeš se v krátkosti představit, říct či mluvíš za sebe či za nějakou skupinu a přiblížit svou úlohu v kotli?
Ahoj, budu mluvit za skupinu Gablonz Juniors. Jde o skupinu o 8 aktivních členech, avšak lidí kolem nás je hodně, členství však není pro kdekoho. Já osobně se starám o organizaci supportu, výjezdy, samolepky, chorea, čili vlastně o všechno. Budu se snažit vystupovat za celou skupinu, někdy v tom ale možná bude znát můj osobitý rukopis.
Skupina Gablonz Juniors
Není k dispozici žádný popis fotky.

Je u vás nějaká hlavní skupina, která zaštituje ostatní podskupiny a kolik podskupin máte?
Hlavní skupina v našem kotli není. O veškeré aktivity se již nějaký čas stará skupina Gablonz Juniors, stojící za vlajkou Nordic Commando-2011-Gablonz Juniors, Kluci z Předměstí, což je chuligánská skupina a ještě se několik lidí shromažďuje pod záštitou Motherfuckers from old school.

Vlajky fanoušků Jablonce
Není k dispozici žádný popis fotky.

Jablonec dlouhodobě patří fotbalově na špici, ale lidi si na stadion cestu stejně nenachází, čím si to vysvětluješ?
Aspektů je mnoho. Někdo od nás by možná odpověděl, že je to způsobené fotbalovým i hokejovým Libercem, avšak ani tam není situace bůhví jaká. V Jablonci lidé ví, že se na kopci na okraji města hraje fotbal, tím to však končí. Další věc je, že velký zlomek návštěv tvoří lidé z blízkého okolí, nikoliv přímo z města. Těžká otázka, teď je na nás pracovat s tím co máme.

Existuje na vaší scéně nějaká politická profilace či vystupujete spíše apoliticky?
V Jablonci se vždycky jezdilo vpravo, avšak jedna (již ne)místní skupina by odpověděla: Kašleme na politiku, děvku špinavou:-)

Během podzimní části jste se prezentovali choreem na téma uprchlíků a islámu v Evropě všeobecně, které vyústilo nejen v zájem médií, ale také PČR. Můžeš nám choreo přiblížit a sdělit k čemu PČR a naše justice došla?

Přibližovat choreo asi netřeba, každý ho jistě viděl. Díky našemu nevypovídání naše justice k ničemu nedošla. Vlastně ona ani nemá k čemu přicházet, nebo snad na malůvce bylo něco špatného?

Antimuslimské choreo fanoušků Jablonce v zápase s Bohemians Praha
Na obrázku může být: 1 osoba

Kolik lidí se podílí na výrobě choreografií a jak rekrutujete nové členy?
Tak jako u většiny tuzemských táborů jde o nízké číslo, tifoteam tvoří maximálně tak 8 členů, kteří se však mění podle toho, jak má kdo čas. Víceméně mezi sebe nikoho jiného nepouštíme.

Jak je na tom vaše skupinka s výzdobou města? Objevují se u vás graffiti či plánujete nějaké nové do budoucna?
V minulosti se již objevilo pár nápisů, ale víceméně nic, co by stálo za řeč. To by se ovšem mělo změnit v nejbližších dnech.

Jak to máte s výjezdy. V jakém počtu jezdíte, jakou dopravu preferujete, a kam jezdíte nejraději a kde to naopak rádi nemáte?
Naše počty nejsou nijak oslnivé, čertužel. Rádi máme vlakové výjezdy, dá se říct, že do všech destinací. Osobně rád vycestuji do Příbrami a na Žižkov. Tam jsme se 2 předchozí sezóny podívali s Baníkem Most, tuto sezonu nejspíš žižkovští nedohrají na tradičním stadionu. Nejméně se těším na výjezdy do Jihlavy.


Výjezd Jablonce doplněného fanoušky Mostu do Teplic
Není k dispozici žádný popis fotky.

Co chuligánská scéna? Existuje v Jablonci a jak vychází s ultras?
Existuje, samozřejmě. Hodně táborů ví své. Každopádně nemají potřebu psát reporty se svých aktivit, proto má i většina lidí za to, že chuligánská scéna v Jablonci neexistuje. Opak je pravdou. Pomoc Srbům na Kosovo je jejich iniciativou, stejně tak každoroční nadělování dárků do nemocnic, návštěvy domů pro seniory a podobně. O tom se na netu dočtete, o jiných aktivitách ne. Jablonečtí ultras a hooligans spolu mají skvělé vztahy.

Společná fotka chuligánů Jablonce, Liberce, Mostu a Jelení Góry v roce 2015
Není k dispozici žádný popis fotky.

Scéna je poslední dobou daleko více sledovaná a s tím přichází i soudy a zákazy na stadiony. Jsou v Jablonci úřady benevolentnější a nebo už jste také pocítili represe?
Bohužel se to nevyhýbá ani našemu táboru. Objevují se různé zákazy, některé ''jen'' na domácí zápasy, některé naopak na všechna utkání hrané na území ČR. V paměti mi utkvěly zákazy za finále poháru v Chomutově, kdy se lidi od nás hlásili na stanici v době utkání FC Chomutov (!!!), takže kolikrát i středeční termíny ČFL. I my pociťujeme represe.

Jak je to s rivalitou, kdo je váš největší nepřítel a s kým naopak udržujete družební či přátelské vztahy?
Chuligánská družba je na trase Jablonec-Liberec-Baník Most, přátelství s Jelení Górou. Ultras mají družbu s Baníkem Most, několik přátelských vztahů s Chemnitzerem FC, hrající 3. Německou ligu. Osobně cítím nenávist k levému rohu východní tribuny stadionu U Nisy a k rádoby ultras z Boleslavi.

Jelení Góra je jistě zajímavé přátelství pro Jablonec. Jak vzniklo a jak dlouho je již aktivní?
Přátelství s Jelení Górou trvá od roku 2006 a vzniklo díky částečnému jabloneckému původu jednoho fanatika z Góry. Zpočátku se jednalo o oficiální pakt.

Jak se na vaše aktivity dívá vedení klubu a hráči? Jste v nějakém kontaktu s klubem?
V žádném kontaktu spolu nejsme. S hráči byly dříve lepší vztahy. Konaly se i vzájemné zápasy při zimní přestávce a podobně, nyní nic takového.

Jabloneckým vlastníkem je zároveň i šéf FAČRu Miroslav Pelta, jak se na něj díváte vy a co říkáte i nynějšímu příchodu bývalého korupčníka Ivana Horníka?
Dobrá otázka, ale asi bych to zjednodušil. Pana Peltu jsme brali jako majitele, který se staral o náš klub dobře, čili nikdo neměl důvod k nespokojenosti. Poté přišla zpráva o jeho další funkci, ta zřejmě nepotěšila nikoho, věc naprosto nevídaná. Bude nám to předhazováno jistě ještě dlouho poté, co tu nebude. Jeden čas jsme mu chtěli psát dopis, nakonec jsme od toho ale upustili. Pan Pelta ovšem udělal i několik činů, o kterých skoro nikdo neví, každopádně to není na zveřejňování na netu. K Horníkovi nemáme snad co říct, snad jen to, že jde o nevídanou věc na druhou, a že doufáme, že neskončíme tak jako kluby, u kterých se pan Horník v minulosti motal.

Co plánujete na zimní přestávku, aby zůstala chuť i na jaro?
Máme naplánovaných hned několik aktivit. Šipkařský a halový turnaj ve fotbale, dále každoroční vánoční solidaritu a již zmiňovaný streetart.

Jak hodnotíš českou a slovenskou fanouškovskou scénu? Kdo je na vrcholu, kde se to zvedá a kdo naopak zůstává za očekáváním? Přijde ti, že scéna je na výsluní, stagnuje či upadá?
Česká scéna si v posledních, řekl bych 3 letech nastavila dobrou laťku, kterou se daří držet. Že by byl někdo v současnosti na vrcholu bych neřekl, bohužel těch týmů, které mají na víc je docela dost. Trnava má svojí kvalitu, navíc umocněnou novým stadionem, držím jim palce do budoucna! Slovan má bojkot, takže koukají na všechny pod sebou hooodně shora. Škoda, že týmy jako Nitra, Košice, Prešov, Opava, Žižkov, Baník Most.. jsou tam, kde jsou. Baník Ostrava je na „dobré“ cestě za nimi, avšak jejich příznivci hájí své jméno na výjezdech velmi dobře.

Plánuje vaše skupina navštěvovat i reprezentaci? Jak se k nároďáku stavíte a co říkáte znovu obnovenému projektu Vlajkonoši?
K projektu Vlajkonošů se stavíme kladně a budeme se snažit být prospěšní i na této frontě. Naše skupina tedy bude v rámci možností navštěvovat zápasy našich Lvíčat, na áčko nic organizovaného neplánujeme.

Co bys na závěr vzkázal čtenářům tohoto rozhovoru?
Stůjte za svým městem, držte se svých přátel, společně hajte barvy svého klubu i národa. Nenechte se nikým zastrašit ani ovlivnit, jděte si za svým. Nedělejte nic na půl, jen tak na oko. Když už se do něčeho dáte, dejte do toho všechno, ať to stojí za to, to je to nejvíc. 

Autor: lb

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
V Hradci se hasila nejen žíz... 10.03.2024

V Hradci se hasila nejen žíz...


Ono to jde, a ne že ne! Mobi... 13.03.2024

Ono to jde, a ne že ne! Mobi...


Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace