o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Rozhovor s Kolíkem

rozhovory úterý, 13.12.2016 - přejít do komentářů
Kolík, exspíkr Bohemky, nám poskytl rozhovor. (ten vpravo)
/titleImg/rozhovor-s-kolikem/1/7821.jpg?width=570

S Kolíkem jsme se sešli nad šálkem dobré kávy zhruba týden potom, co rozhodčí Radek Příhoda rozhodl o odložení posledního podzimního utkání Bohemky s Plzní.
Pro Kolíka to byl poslední zápas s megafonem v ruce a tak jsme ho požádali, zda by nám odpověděl na pár otázek týkajících se jeho působení na Bohemce, bavili jsme se také o Bohemce jako takové, o uplynulém ročníku fotbalové ligy a nakousli jsme i další témata.


Nelze začít jinak než otázkou na aktuální téma. Utkání s Plzní se neodehrálo. Protože jsme se oba v inkriminovaný den vyskytli na trávě, názor jsme si mohli utvořit. Co si, Kolíku, myslíš o odložení zápasu a následné pokutě 350.000,- pro Váš klub?
Je pravda, že na hřišti jsem v daný den skutečně byl. Hrát se dalo, myslím si. Každopádně po opadnutí emocí dokážu uznat pochybení na naší straně, na straně Bohemky v tom, že došlo k podcenění situace, které pak následně Plzeň dokázala využít.
Co se týče udělené pokuty, částka mi příjde neadekvátní, příliš vysoká, vzhledem k naší situace a našemu rozpočtu to není příjemná záležitost.

Ačkoliv se toto utkání neodehrálo, hráči se na trávníku objevili, věnovali fanouškům dresy a užili si děkovačku za celou podzimní část sezóny. Na hřišti ses objevil i ty a jak již bylo zmíněno, objevil ses tam proto, že se jednalo o tvůj poslední zápas v pozici spíkra. Jak sis užil děkovačku, když jsi stál v jiné pozici než obvykle? Bylo to pro tebe hodně emotivní?
Bylo to neskutečně emotivní, moc jsem si to užil. Měl jsem radost, že i hráči se se mnou srdečně rozloučili a děkovali za odvedenou práci. Když jsem se pak otočil ke kotli, ty pocity nelze popsat Bylo to nezapomenutelné a obrovsky emotivní. Až slza ukápla...

Jak dlouho jsi zápas co zápas nastupoval na stupínek pro spíkra a proč ses rozhodl skončit v této pozici?
Bude to zhruba pět let, co spíkruju Bohemce. A proč jsem se rozhodl skončit? Je to z více důvodů. A to jak z rodinných, tak pracovních a taky osobních... Nechci to úplně rozpitvávat, ale čas běží a já už nedokážu být přítomen na každém zápase.

Co statistiky? Počítáš si počet odspíkrovaných zápasů?
Vůbec ne (směje se), to bych se nedopočítal. Ono to není jen o lize, patří do toho poháry, přáteláky, doma, venku... Je pravda, že letos už mi nevyšlo být přítomen na několika zápasech a to právě z těch pracovních důvodů.

Na fotbal jsi ale začal chodit určitě již než dříve, než před těmi pěti léty...
Ano, to je pravda, to jsem byl někdy v sedmé třídě, kdy mne můj dobrý kamarád Zemi poprvé přivedl do Ďolíčku. Dříve jsem se o fotbal nezajímal, nesledoval jsem to, měl jsem dost svých zájmů, sportoval jsem... Ale po první návštěvě Ďolíčku jsem věděl, že tady patřím, tady to je ono! Hned od prvních zápasů jsem si našel své místo v kotli a nikdy jsem nestál jinde.

Za tu dobu jsi navštívil nepočítaně zápasů. Který Ti utkvěl v paměti a který byl tvůj první na pozici spíkra?
Zápasů, na které strašně rád vzpomínám je nepočítaně, ale těžko určit jeden nejlepší. Jeden zápas ale přece jen zmíním. Zápas se Střížkovem, který se hrál na Strahově. Klokani šli pochodem z Dejvické, sešly se nás čtyři tisícovky, všichni ve žlutém výjezdovém oblečení a vstupenky pro nás za 300,-.

Z pozdější doby bych ještě zmínil letošní utkání na Slavii, kdy jsme naplnili celý sektor a prezentovali se nadstandardními chorei, skvělým supportem a pyrotechnikou.

Můj úplně první zápas na pozici spíkra byl v Sezimově Ústí, ve druhém poločase, kdy byl náš aktuální spíkr (Fantomas) indisponován a já ho nahradil. Řekl jsem si, že to je ta chvíle a tak jsem to zkusil. Lidi se chytli, dobře zareagovali a mne to hrozně bavilo. V dalších zápasech se ale Fantomas na svou pozici vrátil. Až po nějaké době měl pocit, že by se své pozice rád zbavil a vychoval si nástupce. A tak jsme nějakou dobu spíkrovali spolu, já se učil, až to nakonec po Fantomasovi přebral a začal spíkrovat sám.

Mé úplné spírovské prvopočátky se ale začly psát někdy v roce 2010, 2011, kdy jsme v partě asi dvaceti Klokanů navštěvovali utkání ve fotbale žen. Podporovali jsme naše "Klokanky" a já tam dělal spíkra. Věšeli jsme vlajky, odpalovali pyro, měli jsme i chorea. Užívali jsme si to.

Jaká je aktuálně situace v Bohemce v kotli? Šla politika bokem a všichni stojí v jednom šiku za Bohemkou a osobní názory na stadion netahají?
Já si troufám říct, že už ano. Nějakou dobu se už nic takového neděje a já jsem za to rád. Nejsem zastánce tahání politiky na fotbal, ostatně i já mám svůj názor, který na fotbal netahám, nikdy jsem to nedělal a dělat nebudu.

Bohemians Praha 1905 na mne působí jako takový rodinný klub. Jaké panují mezi kotlem a vedením klubu, potažmo hráči, vztahy?
Máš pravdu, Bohemka je rodinný klub, máme mezi sebou úzký vztah, hovoříme a bavíme se spolu v přátelském duchu, jsme schopni se dohodnout, dokážeme vedení vyjít vstříc a tak samo dokáže vedení vyjít vstříc nám.

Co se týče hráčů, i s těmi máme úzký, blízký vztah, dokážeme si s nimi i po prohraných zápasech určité věci vyříkat a doufám, že my je zase dokážeme povzbudit, namotivovat. Tedy dělat to, co má správný kotel dělat má.

Kdybys měl srovnat jak se Bohemka za tvých pět let posunula, vyvinula až do dnešní podoby, co bys zmínil?
Odpověď by se dala rozdělit do tří etap. Já jsem už před svým spíkrováním chtěl patřit do okruhu lidí, kteří se starají a tak jsem už tehdy chodil tvořit chorea, malovat. Chodilo nás pár lidí. Dva až pět. Kolikrát se v pondělí začne a až do utkání se v tom pokračuje. Bylo by super, kdyby chodilo více lidí. Dneska, přiznám se, už moc malovat nestíhám, chodí mladší, ale ten počet je bohužel stejný. Sice je nás více, ale na tu práci se nás vždy sejde pár. Ale i přesto si myslím, že ta chorea mají obrovskou úroveň. Myslím, že zrovna v tomto směru to šlo rapidně nahoru.

Ve druhé etapě (to už jsem spíkroval), kdy byly mé začátky velmi krušné, získat si respekt lidí přeci jen trvá nějakou dobu. Vzpomínám, když jsem poprvé vytáhl megafon, bylo to těžké, nové chorály, nové způsoby, bylo to pro ty lidi změna.

No a poslední dva roky se mi hodnotí dobře. Bohemka šla nahoru, co se týče choreí, co se týče supportu, co se týče výjezdových počtů. Jsme jednotnější, soudržnější. Myslím, že za těch pět Bohemka pod mým vedením ušla obrovský kus cesty. Samozřejmě to není jen má zásluha, ale podíl na tom mám!

Proč bohemácké chorea skoro vždy vytahuje přes síť a skoro nikdy ne v kotli?
My máme velkou výhodu v síti, která je před námi a díky tomu se nám daří dělat kvalitní chorea. Bohužel sklon našeho kotle nedovoluje vytahovat plachty do lidí, jak je to běžně k vidění jinde. Tak samo se od nás nedočkáte kardoniád, protože to v našem kotli je nereálné. Navíc tam nemáme sedačky, nelze to přesně připravit a tak tu síť používáme jako výhodu. Samozřejmě ale chceme být inovativní a například v zápase s SKS se objevilo v kotli 3D choreo s drakem a useknutou hlavou. Zkoušeli jsme i kardoniádu na hlavní tribuně, ale nedopadla příliš úspěšně.

Tvé oblíbené choreo, které se Ti líbilo nejvíce?
Určitě by to bylo choreo s SKS venku z letošního roku a z domácích choreí pak "Každé město má svůj symbol" z derby se Spartou.

A co chorea na ostatních stadionech? Zaujalo Tě nějaké poslední době?
Hned mne napadne prezentace Baníku ve Slezském derby (Vládci tribun, vládci ulic + Vlajkonoši hosté). Celkově se mi tvorba FCB vážně líbí. Je vidět, že chorea mají dobře propracované. Další co mne napadá je z konce sezóny "Nebe, Peklo, Ráj". To bylo super.

Funkce spíkra je takřka prací na plný úvazek. Co na tvou funkci říká rodina, přítelkyně?
V době, kdy jsem bydlel u rodičů, se mi moc pochopení nedostávalo. Pro ně jsem byl chuligán, vandal, raubíř... Ale co se týče přítelkyně, se kterou bydlím teď, tak ta mne podporuje, podporovala a řekl bych, že je na mne i patřičně hrdá.

A sleduješ i ostatní kluby v republice? Jejich práce a jejich prezentaci?
Sleduju českou scénu, ale nikoliv výsledkově. Když si pustím fotbal, spíše poslouchám, jak dlouhé prodlevy ve fandění mají, jaké chorály střídají, jestli se příliš neopakují...
Na české scéně toho není ke sledování úplně mnoho. Určitě bych byl rád, kdyby se česká scéna posunula dopředu, aby se chodilo fandit ve větším počtu, aby se tvořila větší a větší chorea, aby nás na výjezdy jezdily tisíce, aby více klubů bylo aktivnějších, aby se přiblížily k té pomyslné špičce, ba co víc, nejradši bych byl, kdyby se česká scéna posunula ještě výše, aby překonala hranice republiky a vyrovnala se zahraničním scénám.

Jaký je tvůj oblíbený stadion z pohledu hostí?
Tak třeba nový stadion v Karviné je fajn. Hezký stadion, dobré umístění kotle.
A taky se mi celkem líbí na Slovácku.

Kde dělají nejlepší klobásky?
No to je jasné, že v Ďolíčku, ale vím, že se ptáš na venkovní zápasy. A to nemůžu říct, protože já to během zápasů nestíhám a tak nemůžu hodnotit, ale zeptej se mne za rok, dám vědět.
Ale naši z Ďolíčku doporučuji.
undefined

Co čekáš od jarní části sezóny 2016/2017 a kde tě budeme v Ďolíčku vídat?
Od jarní části čekám, že postoupíme na pohárové příčky (usmívá se). Co bude dál zajímavé? Venkovní utkání na Spartě, to bude velké, dále pak Slavia doma a ten odložený zápas s Plzní, ten bude vyhecovaný, snad se nebude hrát během týdne…
No a já osobně budu i nadále v Ďolíčku. Každý zápas v kotli!

Kafe máme dopito, naše povídání uteklo jako voda, přišel čas na závěrečnou část. Nakonec je tady samozřejmě prostor pro Tebe, můžeš se vyjádřit k čemukoliv a komukoliv, je to čistě na tobě.
Co říci závěrem? Určitě chci popřát Majkovi, mému nástupci, hodně štěstí do začátku hlavně, ať mu ten zápal vydrží co nejdéle a české scéně přeju, aby se posunula, tak jak jsme se o tom bavili výše. Určitě mé díky patří Bohemians Ultras a Sektoru 1905 a všem Bohemákům díky za neskutečnou podporu v uplynulých pěti letech.
undefinedundefined

 

Autor: DD

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...


Za Opavu! Klenot Česka v srd... 05.04.2024

Za Opavu! Klenot Česka v srd...


FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna... 08.04.2024

FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace