o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Rozhovor s Michalem Kadlecem

rozhovory středa, 12.06.2013 - přejít do komentářů
O pyrotechnice: Když se slavil titul, tak hořela celá tribuna, to bylo neskutečné!
/titleImg/rozhovor-s-michalem-kadlecem/1/5021.jpg?width=570

Dnes vám přinášíme rozhovor s Michalem Kadlecem, který hraje v německém Leverkusenu a přiblížil nám tamní fanouškovskou scénu. Zavzpomínal na bojkot fanoušků, atmosféru některých zápasů, ale i prozradil svůj názor na pyrotechniku, či návštěvnost v české Gambrinus lize.

Jací jsou fanoušci v Německu? Který tábor je podle tebe nejlepší?
Momentálně jsou nejlepší fanoušci v Dortmundu, ale výborné fanoušky má i Schalke, kde když hrajete, tak ten stadion je specifický, je to jako byste hráli v hale a ta akustika je neskutečná. Určitě i Münchengladbach, nebo Kolín má dobré fanouškovské zázemí a vzpomínám i na fanoušky Kaiserslauternu. Celkově se sem lidi chodí bavit, umí si to užít, ale taky nám dát jasně najevo svou nespokojenost. Ale dokážou rychle odpustit a na stadiony se vrací. Fotbalové stadiony jsou plné a nejenom fotbalové, ale i hokejové, nebo velké množství fanoušků chodí i na házenou, kde je rovněž výborná atmosféra.

Jací jsou skalní fanoušci Leverkusenu?
Myslím, že se to tady v poslední době zvedlo. Kotel nám fandí neustále, i když se třeba nedaří a jezdí za námi i ven. Někdy jich je tisíc, někdy tři tisíce, to záleží na zápase. I když hrajeme někde v Evropě, tak jich jezdí několik stovek.

V Česku jsou stadiony prázdné a výjezdy většiny táborů jsou slabé. Kde se stala chyba?
Nevím, čím to je. Taky u nás chodilo třeba v Brně za Lužánky čtyřicet tisíc fanoušků, ale i jiné stadiony měly návštěvnosti. Kde se stala chyba nevím. Ono je to těžké, i na nároďák nechodilo jednu dobu tolik fanoušků. Teď se to po Euru trochu zlepšilo, ale jak můžou být plné ligové stadiony, když lidi netáhne ani reprezentace. Nevím, jestli jsme fakt tak negativní národ. Lidi nadávají, že je to drahé. Možná Němci na to ty peníze mají, nebo je prostě investují.

Myslíš, že to třeba může být těmi různými kauzami, které fotbal pronásledují?
Možná jo, ale tady jsou taky různé kauzy, ale lidi to tak nějak nezajímá. Třeba po celém Německu byly protesty proti kamerovým systémům a ohlášeným zpřísněným bezpečnostním prohlídkám. To se fanouškům nelíbilo. U nás by možná kvůli tomu na fotbal nedošli, ale tady všichni dojdou a na protest prvních dvanáct minut nefandí.

Jaké to bylo hrát dvanáct minut v komorní atmosféře?
Těch dvanáct minut člověk slyšel každé slovo, a když jste zvyklí na podporu a ty věci kolem, tak je to ne příliš vítaná změna. Je to jak hrát někde na vesnici. Prostě něco tam chybí. Pak když spustili, tak to mělo velkou sílu a člověku se rázem hraje úplně jinak.

Jak jsou hráči v kontaktu s fans a Ultras?
Tady je na to vyloženě člověk, který s fanoušky komunikuje a je mezičlánek mezi klubem a fanoušky. Jinak třeba po sezoně chodíme po fanklubech, kdy si povykládáme, povečeříme...

Zažil jsi nějaký incident v hledišti?
Když jsme hráli derby s Kolínem, tak mně přistál dělobuch u nohy a v zápase s Frankfurtem lítala vzduchem pyrotechnika jako na Silvestra a utkání bylo dokonce přerušeno, ale jinak že bych zažil něco nebezpečného to ne.

Kde ses setkal s nejbouřlivější atmosférou v pohárových zápasech mimo Německo?
Na Chelsea to nebylo špatné, ale třeba na Rapidu, to byla nádhera. Jak u nich, tak u nás vytvořili jejich fanoušci famózní atmosféru, a i když prohrávali 4:0 tak se bavili. Potom v Řecku, když jsme dva roky zpátky hráli s Aris Thessaloniki, tam už při rozcvičce byl hukot, kdy jsem myslel, že ten jejich starší stadion spadne.

Jak se díváš na pyrotechniku?
Já nic proti pyrotechnice nemám, pokud tím nikdo nenarušuje průběh zápasu. Samozřejmě když je inverze a hraje se v zadýmeném, tak to není nic příjemného. Ale když se na konci vítězného zápasu objeví v hledišti ohně, tak to vše dokresluje. Pokud je to organizované, tak si myslím, že není důvod to zakazovat. Nesmí to však být bezhlavé házení na plochu a zapalování sedaček, to už s podporou nemá nic společného. To samé dělobuchy, které všem znepříjemňují život. Ale bengálské ohně mi nevadí. Mám fotky z Kaiserslauternu, když se slavil titul, tak hořela celá tribuna, to bylo neskutečné!

Sleduješ při zápase co se děje na tribuně?
Nejvíce to vnímám při nástupu. Když je při nástupu choreo, tak to samozřejmě všichni vnímáme. V zápase vnímám atmosféru, ale sledovat v zápalu utkání dění na tribunách jako chorea nebo různé nápisy není možné, protože se soustředím vyloženě na hru. Jen pokud je přerušení a něco se zrovna děje, tak to samozřejmě sleduji.

Byl jsi někdy v kotli?
Ano, byl jsem v kotli tady v Leverkusenu, když jsem byl zraněný, tak mě pozvali do kotle. Nic jsem tam neřval spíš jsem tam tak postával. Bylo to zase něco jiného, moc jsem toho neslyšel . Jednou jsem byl v kotli v Kaiserslauternu ještě jako malý kluk, ale z toho si snad ani nic nepamatuji. Ale možná kdybych nebyl hráč, tak bych do kotle chodil.

Je nějaký zápas, na který rád vzpomínáš?
Když jsme hráli finále poháru v Berlíně v roce 2009. Tehdy to byl zážitek se vším všudy. Jelo tam za námi třicet tisíc fanoušků. Tehdy jsme ani neměli takovou kapacitu stadionu. Navíc to bylo jiné jak při ligovém zápase. Když hrajete doma, tak fandí hlavně kotel, ale tehdy tam fandili všichni. Byl to zkrátka jeden velký kotel.

Myslíš, že se Gambrinus liga může Německu někdy alespoň přiblížit? Nebo lidi budou upřednostňovat sledování v televizi?
Nevím. Přál bych si, aby se ty návštěvy zlepšily. Televize je i tady a vlastně si každý zápas můžete přepínat a sledovat co chcete. Kdyby to takto bylo i u nás, tak pokud je to televizí, tak by nechodil už vůbec nikdo. Já si prostě myslím, že devět, deset tisíc diváků, by mělo na Gambrinus ligu chodit všude. Vždyť to v Německu chodí na některé zápasy 3. ligy.

Chtěl bys něco vzkázat fanoušků?
Aby hlavně na fotbal chodili a dobře se tam bavili.

Autor: Mara

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
V Hradci se hasila nejen žíz... 10.03.2024

V Hradci se hasila nejen žíz...


Ono to jde, a ne že ne! Mobi... 13.03.2024

Ono to jde, a ne že ne! Mobi...


Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace