o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Rozhovor se Support lídrem

rozhovory úterý, 29.05.2012 - přejít do komentářů
Support lídři stojí na vyvýšeném místě, ze kterého dirigují kotel (ilustrační foto)
/titleImg/rozhovor-se-support-lidrem/1/4132.jpg?width=570

Ti co sledují co se děje v kotli z hlavní tribuny, tak dotyčné neznají podle obličeje, ale podle toho co mají na zádech. Support lídři většinu zápasu nevidí co se děje na hrací ploše, stojí na vyvýšeném místě, ze kterého dirigují kotel a hra jako taková je snad ani nezajímá. Práce těchto vůdců může mnoha nezasvěceným přijít jako zábava, ale udržet kvalitu supportu na vysoké úrovni není vůbec snadné, a i proto mají některé tábory svých dirigentů hned několik.

Můžeš nám o sobě na začátek něco říct?
Zastávám funkci support lídra několik let a z vlastní zkušenosti můžu říct, že pro kotel a jeho rozvoj je tato funkce naprosto nezbytná. Představovat se nebudu, protože je to zbytečné a hlavně nechci, aby někdo rozebíral, jestli to děláme dobře nebo špatně.

Proč děláš support lídra a jak jsi se k tomu dostal?
Dostal jsem se k tomu tak nějak postupně. Snažil jsem se burcovat lidi v našem kotli při povzbuzování a dělám to proto, že mě to baví a chci, aby se náš tábor kvalitně prezentoval a měl u ostatních táborů respekt.

Může, podle tebe, dělat support lídra úplně každý?
Nemůže. Musí to být ve vás. Je zapotřebí jakési přirozené autority. Pokud v sobě dotyčný nemá vůdčí schopnosti a jakýsi přirozený respekt, tak se mu bude dav přesvědčovat velmi těžko. Je to postupný proces, který trvá nějakou dobu a pokud všechno klape, tak se lídr v kotli vyprofiluje,

Jak se daří lidi motivovat a nutit do supportu?
Pokud to někoho nebaví, tak nemá v kotli co dělat. Místa na tribunách všude jinde je dost. Samozřejmě se sem tam setkávám s názorem, že někdo nechce být jenom ovce, která bude dělat to, co jim někdo říká. Pokud někdo nechce být součástí supportu, tak ať jde jinam. V kotli není místo pro bezvládí. Jestli chce mít tábor respekt u ostatních táborů, tak jednotné vystupování je základ. Každý to musí dělat s vidinou toho, že chce, aby jeho tábor byl ten nejlepší.

Je podle tebe lepší mít jednoho lídra, nebo se může střídat více spíkrů?
Více lídrů není určitě naškodu. Můžou se střídat, lépe kotel hecovat a v případě absence jednoho z nich nezůstane kotel bez dirigenta. Pokud je v kotli navíc zdravá rivalita, tak to může být i dobrá motivace. Průser však je, když tady toto někdo dělá jenom pro pocit jakési moci. To pak může udělat víc škody jak užitku.

Sleduješ při zápase dění na hřišti?
Fotbal jako takový mě nezajímá, ale vím, že v kotli jsou fanoušci, pro které je dění na hřišti důležité. Navíc support se musí odvíjet i s ohledem na to, co se děje na hřišti. Nemůže se stát, že při rohu soupeře budeme skandovat my chceme gól. Naopak, když se rýsuje zajímavá příležitost, tak se snažíme zapojovat celý stadion a ještě více to vyhecovat.

Jak často a kdo vymýšlí nové pokřiky?
Jedna věc je rozeřvávat kotel, ale druhá je mít taky co řvát, nebo zpívat. Chorály by se podle mě měly obměňovat, aby to lidi v kotli pořád bavilo. Jakmile něco zevšední, tak to lidi přestává bavit a upadá to. Naopak  myslím si, že jsou to právě nové pokřiky, které kotel posouvají dál, protože lidi nové věci prostě baví. Chorály se snažím vymýšlet sám, ale i ostatní v kotli přicházejí s návrhy.

Jak se díváš na takzvané „kradení“ chorálů?
Vlastní tvorba je vlastní tvorba. Ale pokud tábor neumí přijít s ničím vlastním, tak je určitě lepší inspirovat se v zahraničí, než nedělat nic. Snažíme se nekopírovat chorály, které už v lize jsou. Kopírují se spíš melodie, které je možné slýchat po celém světě.

Kde jsou podle tebe nejlepší support lídři?
V Polsku to dělají moc dobře, a proto je tam při zápasech taková atmosféra jaká je. Kdo byl někdy v Polsku na fotbale, tak ví o čem mluvím. Navíc fanoušci v Polsku jsou velmi disciplinovaní a podle toho taky jejich prezentace na tribunách při chorálech vypadá.

Třeba v Anglii moc lídrů nenajdeš a taky je tam zajímavá atmosféra, proč?
Je tam zajímavá atmosféra, to je pravda, ale není tam ten fanatizmus. Když dojdete na zápas Liverpoolu, tak vám spadne brada při You'll never walk alone. Když budete mít štěstí a Liverpool vyhraje, tak si odvezete zážitek v podobě zpívajícího stadionu, ale teď nechci nikoho urazit, když narazíte na zápas, ve kterém se týmu nedaří, tak atmosféra stojí za starou bačkoru. Chybí tam ten správný fanatizmus. Možná je to i tím, že Anglie se stala oblíbenou destinací pro fotbalovou turistiku.

Chtěl bys něco závěrem vzkázat fanouškům?
Vyserte se na to brečení, že někde je to takové a u nás to nikdy nebude. Je to o přístupu lidí. Vstaňte od televize a facebooku, vezměte kamarády a jděte povzbudit váš lokální klub. Neřešte to, že to tam možná stojí za hovno a snažte se s tím něco udělat. Jediný kdo to všechno může změnit jsme my, fanoušci, tak pojďme fandit!

Autor: Mara

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...


Za Opavu! Klenot Česka v srd... 05.04.2024

Za Opavu! Klenot Česka v srd...


FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna... 08.04.2024

FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace