o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Rozhovor se Zdeňkem nejen o 600 výjezdech...

rozhovory středa, 03.04.2013 - přejít do komentářů
Ve víkendovém zápase dosáhl hranice 600 výjezdů. S Plzní jezdí 28 let...
/titleImg/rozhovor-se-zdenkem-nejen-o-600-vyjezdech/1/4852.jpg?width=570

Dnes vám přinášíme rozhovor se Zdeňkem z Plzně, který při sobotním zápase Sparty s Viktorií  absolvoval svůj 600. výjezd za svým klubem. 

V sobotu jsi absolvoval svůj 600 výjezd,to je víc než úctyhodné číslo. Pamatuješ si, kdy a kde jsi byl poprvé a kolik let jezdíš?
Můj první výjezd byl na hokej. Bylo to na Spartu a psal se rok 1985. Tehdá jsme tam jeli asi v 70 lidech vlakem. Druhý můj výjezd byl do Žatce na fotbal. Bylo to také v tomto roce. Na výjezdy  jezdím 28 let.

V celkovém čísle jsou výjezdy na fotbal,hokej a házenou.V jakém je to poměru?
278 na fotbal, 306 na hokej a 16 na házenou.

Všechny výjezdy jsou spojeny s Plzní,nebo jsou v tom i nějaké jiné zápasy (repre, družba, neutrální zápasy)?
Ano, všechny výjezdy jsou spojeny s Plzní. Repre zápasy do toho nepočítám, zrovna tak do toho nepočítám zápasy našich družebních přátel. Do výjezdů nepočítám ani výjezdy na LM do Prahy,kde Viktorka v Edenu hrála zápasy s Kodaní, Barcelonou, Milánem a Borisovem. Byli jsme domácí tým, proto to nepočítám. Naopak do toho počítám  přípravné zápasy. Výjezdy na přípraváky třeba do Domažlic, Sokolova a Kolovče. V hokeji do Berouna. Tyto zápasy mají své kouzlo.

Jakými dopravními prostředky jsi na výjezdy cestoval,byl nějaký prostředek netradiční a čím jezdíš nejčastěji?
V 80. letech a v první polovině 90 let jsme jezdili většinou vlakem. Málo kdy udělal klub pro fanoušky autobusový zájezd a auty se v té době moc nejezdilo. Na pár výjezdů jsem cestoval stopem. Na začátku 90. let jsme cestovali vlakem do Havířova na druhou fotbalovou ligu. Měli jsme málo peněz na vlak a tak jsme jeli ve vlaku pod sedačkou. Kámoš se tam celý nevešel a viděla ho průvodčí, která nás v Berouně z vlaku vyhodila. V Berouně jsme pak naskočili na nákladní vlak, kterým jsme se dostali na Smíchov. Jednou jsem jel na přípravný zápas ve fotbale do asi 60 km vzdálených Poběžovic na kole. V roce 2007 jsme šli ve 12 lidech pěšky do Kladna. Bylo to poslední kolo Gambrinus ligy a zopakovali  pochod našich předchůdců přesně po 40 letech. V roce 1967 se na poslední zápas sezony vydalo 31 fanoušků Viktorky pěšky do Kladna. Tak jsme ten pochod zopakovali.

Jezdíš sám nebo máš nějako tradiční skupinu?
Jezdí nás většinou celá banda.Na pár výjezdů jsem jel sám stopem.

Který výjezd byl pro tebe nejlepší ?A naopak je nějaký výjezd, na který bys z nějakého důvodu nejel?
Ze zahraničních Trondheim, Atletico Madrid a Neapol. Z těch tuzemských asi výjezd do Mladé Boleslavi v roce 1986. Tehdá jsme tam slavili postup do 1 ligy ve fotbale. To samé se pak opakovalo o 2 roky později v Xaverově. V hokeji to pak byly postupy ve čtvrtfinále play-off v Pardubicích v roce 2004 a v roce 2009. Celkově bylo dobrých výjezdů víc než těch špatných a na každý výjezd vzpomínám rád.

Je nějaké místo nebo město kam se rád vracíš?
Ve fotbale do Brna, v hokeji do Litvínova. V obou městech mám plno kamarádů. Rád se taky vracím na Slovácko a do Jihlavy.

Viktorka je v posledních letech nahoře. S tím jsou spojeny i výjezdy po Evropě, kde jsi všude byl a naopak kam jsi se nedostal?
V minulé sezoně jsem jel  do Trondheimu, Kodaně, Barcelony, Milána a na Schalke. Nedostal jsem se do Jerevanu, kde Viktorka hrála s FC Pyunik Jerevan a taky do Borisova. Do Borisova jsme chtěli jet busem, ale nedali jsme bus dohromady. V letošní sezoně jsem navštívil Ruch Chorzów, Brusel (KSC Lokeren OV), Atletico Madrid, Coimbru a Neapol. Chyběl jsem v Gruzii v Tbilisi  na Metalurgu Rustavi a v Izraeli na Hapoelu Tel- Aviv FC. Nejel jsem ani to Turecka na Fenerbahce. Původně jsem tam měl jet busem, ale Fenerbahce dostalo trest od UEFA za špatné chování diváků a tak se tento zápas hrál bez diváků. V Turecku jsem chyběl i před 2,5 lety na Besiktasi. Celkově mám tak na evropské poháry 10 výjezdů. V našem táboře jsou dva borci co mají všech 16 výjezdů na evropské poháry. Jeli i do Turecka na Fenerbahce a zápas, který se hrál bez diváků, viděli v istanbulské hospodě. Mám co dohánět. Ale ani jeden z výjezdů na evropské poháry nebyl můj nejdelší. V únoru 2010 jsme se zbláznili, dali jsme dohromady 36 lidí a vyrazili busem na týdenní výjezd do jižního Španělska na zimní soustředění Viktorky. Soustředění měla Viktroka ve městě Rota poblíž Cádizu. Cádiz je vzdálen od Plzně 2700 kilometrů. Viděli jsme zde dva zápasy Viktorky a to proti FC Rangers (Dánsko) a Metalurg Záporoží (Ukrajina). Při zpáteční cestě jsme se stavěli na zápasu Realu Madrid s Vilarealem.V létě 2009 jsme byli na letním soustředění Viktorky v Alpách. V německém městě Bad Reichenhall sehrála Viktorka zápas s Lechem Poznaň. O dva dny později pak v Italském městě Brunico s AS Řím. Byl to parádní výjezd!

Je nějaký zápas, který bys chtěl navštívit, nebo kam by ses chtěl podívat, ať již s Viktorkou nebo čistě ze zvědavosti?
Moje přání je, aby už konečně Viktorka hrála zápas s anglickým týmem. Chelsea, Liverpol nebo Manchester, to je můj sen. Rád bych se podíval třeba do Lyonu a konečně do toho Turecka, které mně nějak nevychází. Ze zvědavosti  na Balkán a do Řecka. Chtěl bych ještě jednou zažít výjezd do severního Norska. Moc se mi tam  líbilo.

Na poslední zápas v Praze bylo skoro 1900 fanoušků Plzně. Ale ne vždy tomu tak bylo, jak moc si užíváš takovéto výjezdy, je to podle tebe o počtu nebo kvalitě?
Je to paráda. V době, kdy nás jezdilo jen pár desítek, jsem vždy o tomhle snil. Je mi jasné, že nebýt úspěchu Viktorky, tak nás tolik nejezdí. Ale to je všude stejné a lidi jdou za úspěchem. Ve větším davu se najde logicky víc kvalitních lidí,ale taky plno lidí, kteří jsou jen do počtu.

Plzeň se často dostává do konfrontace s úspěchem. Přemýšlíš nad tím, jak to třeba v Plzni bude vypadat za pět let. Co by se dělo, kdyby se nedařilo, nebo to necháváš osudu a užíváš si aktuální dění kolem Viktorky?
Někdy ano. Je jasné, že by dost lidí přestalo na fotbal chodit. Ale zase by se kotel vyselektoval a zůstali by ti věrní. Ale myslím si, že by náš počet  byl o dost lepší než v době, kdy se Plzni ve fotbale nedařilo. Dal se tu dohromady docela velký kotel, přibylo hodně mladých fans, vrátili se do kotle chlapi, kterým odrostly děti, a byli aktivní v 80. a 90. letech. Přestala se v kotli řešit politika a navíc máme nový stadion. Hlavní je vydržet a chodit a jezdit, i když se přestane výsledkově dařit. Dorůstáním dalších generací se pak velikost i kvalita kotle bude zvyšovat. Kotel, který čítá třeba 600 fans, tak k sobě zákonitě nasákne víc lidí, než kotel, který čítá jen pár desítek fanoušků.

V Plzni se hraje rovněž hokej a oba nejpopulárnější sporty mají top výsledky. Je Plzeň fotbalové, nebo hokejové město?
Dříve byla Plzeň hokejové město. Co se daří Viktorce chodí teď více diváků na fotbal. Jsme teď fotbalové i hokejové město. Což si moc užívám :)

Chodíš na oba sporty, ale kdo má při kolizi termínů přednost?
Momentálně mají největší přednost evropské poháry. Destinace, kam jezdíme na evropské poháry na výjezdy se v budoucnu nemusí opakovat. Dost vysoko hodnotím play-off v hokeji. Nechyběl jsem za  posledních asi 15 let nikde. Ale  letos jednou budu, dám přednost výjezdu na Slovácko před play-off. Chci mít v této sezoně všechny výjezdy na Gambrinus ligu. Naposledy jsem udělal všechny výjezdy na fotbal v sezoně 1986-1987 a tak je potřeba to zopakovat. V základní části ELH  dávám přednost fotbalu.

Je skupina fanoušků na fotbale a na hokeji totožná,nebo je zastoupení různé?
Jsou fanoušci, kteří preferují jen fotbal,ale na hokej si taky někteří zajdou. To samé se dá říct v opačném případě. Plno fanoušků chodí a jezdí na výjezdy na oba sporty. Prostě jedno město jedno srdce.

V minulosti byla mezi Plzní a Brnem družba, poslední dobou mám pocit,že se přátelství oprášilo, jak to vůbec mezi oběma tábory je a jak to bylo dříve?
Přátelské vztahy s Brnem začaly v sezoně 1993-1994.V roce 1996 byla oficiálně vyhlášená družba. Asi před 10 lety byla oficiálně družba mezi Plzní a Brnem zrušena a vzniklo BKS (Brno+Klatovy+Slovan). Ale přátelství mezi námi Brnem dále přetrvávalo, stále jsme se navštěvovali a pomáhali si. V poslední době se naše vztahy ještě upevnily. Jako jeden ze zakladatelů družby mám radost, že naše přátelství s Brnem pokračuje.

Jsi zároveň vlastník stránky www.vyjezdaci.cz. Výjezdy, web - jak to všechno stíháš?
Udělal jsem ho kvůli tomu, že jsem byl nespokojený s aktualizací plzeňských webů, které tu byly nebo ještě jsou. Chtěl jsem si to udělat podle sebe. Nechtěl jsem žádný název jako pils fans a podobné názvy. Mám hodně výjezdů tak mě napadli výjezďáci. Pomáhají mi v tom tři mladí kluci včetně mého 18 letého syna a jedna paní, která opravuje pravopis... Chtěl jsem jednoduchý web, který bude často aktualizovaný.To se zatím daří

Chtěl bys něco vzkázat čtenářům?
Aby jezdili na výjezdy i v době, kdy se jejich týmu nedaří!

Autor: Mara

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
V Hradci se hasila nejen žíz... 10.03.2024

V Hradci se hasila nejen žíz...


Ono to jde, a ne že ne! Mobi... 13.03.2024

Ono to jde, a ne že ne! Mobi...


Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace