o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Slezské derby se blíží!

čtvrtek, 08.11.2018 - přejít do komentářů
Už tuto neděli v Opavě
/titleImg/slezske-derby-se-blizi!!!/1/8603.jpg?width=570

Velké "SLEZSKÉ DERBY" se blíží. Již tuto neděli 11. 11. 2018 se oči všech zvídavých fotbalových fanoušků a milovníků ultras a hooligans aktivit zaměří do slezské Opavy, která na svém stadionu v Městských sadech přivítá nesmiřitelného rivala z Baníku Ostrava.

Poslední Slezské derby se hrálo 18. 3. 2017 právě v Opavě. Po roce a půl je tady další pokračování. Když se hrálo naposledy, oba kluby se vyskytovaly ve 2. lize. Tentokrát již půjde o souboj prvoligistů, neboť Baník a o rok později Opava si zpět vybojovaly prvoligovou příslušnost. Na poslední derby si jistě pamatujete. Fanoušci Baníku dostali k dispozici jen cca 300 vstupenek a tak se rozhodli, že ochozy Městského stadionu nenavštíví. Přesto do Opavy vyrazili ve velkém počtu a sešli se před branami stadionu v místním parku/sadu. Tentokrát se situace opakovat nebude a díky dohodě obou klubů a také nátlaku fanoušků dorazilo do Ostravy 1009 vstupenek. Chachaři se tak na stadion v Opavě podívají po 9 letech.

Co ještě víme o nedělním utkání? Tak například víme to, že policisté se na utkání připravují a trénovali zásah přímo v Opavě, přímo na stadionu. Víme také, že hrát se bude od 14. hodiny a že fanoušci Baníku z Ostravy vyrazí speciálním vlakem. Z opavského nádraží se pak společně přesunou na stadion.

Před tímto derby jsme oslovili fanoušky Baníku i Opavy s několika otázkami. Za Baník nám poskytl odpovědi pan L. a za druhou stranu, tedy opavskou se vyjádřil Hrubec a Oskar. Přečtete si tedy tyto krátké minirozhovory a pak se podívejte na fotografie a videa z roku 2016 + 2017, kdy se Slezské derby hrálo nejprve v Ostravě a poté již vzpomínané derby v Opavě.

1. Nedělní derby se kvapem blíží, je vyprodáno. Hostujícímu Baníku bylo tentokrát poskytnuto 1009 vstupenek, což je velký nárůst oproti minulému derby, kdy se fanoušci kvůli malému počtu vstupenek rozhodli zůstat před branami. Jak velkou zásluhu na tomto počtu mají fanoušci? A co si o tomto počtu myslíš?
L: 
Ano, je to velký nárůst a my za něj asi můžeme být rádi, pro některé to může být málo, 16% kapacity je na druhou stranu dost. Zásluhu na tom má hlavně klub, který tento počet vstupenek vyjednal.
Hrubec: Řekl bych, že zásadní. Už při posledním derby v Opavě jsme nabádali naše vedení, aby jim pustili alespoň 1000 vstupenek. Upozorňovali jsme je na to, co se díky tomu může dít v okolí stadionu. A nakonec se tak také stalo. Letos už si to zřejmě uvědomili a po konzultaci i s policií se rozhodli dát vstupenek více, což kvitujeme i my opavští fanoušci, protože konečně bude mít Slezské derby tu správnou atmosféru i v hledišti. 

2. Samozřejmě nechceme znát detaily, ale co vlastně můžeme od neděle čekat po ultras stránce?
L:
 Po ultras stránce se z naší strany nedají čekat zázraky, protože jsme různými zákazy značně omezeni. Od domácích čekám kartoniádu, ke které vybízí plný stadion a také nějakou malůvku i pyro. Ale nechme se překvapit.
Hrubec: :-) to momentálně opravdu neprozradím. Nějaké prezentace přichystané samozřejmě máme, ale víc zde nebudu zveřejňovat.

3. V čem je pro Tebe osobně toto derby výjimečné a co od něj očekáváš?
L: 
Pro mě je derby výjimečné v tom, že se (snad) poprvé podívám na stadion SFC zevnitř. Pohár mi nevyšel a ve druhé lize jsme na stadion nešli. Jak už jsem odpověděl v předchozí otázce, očekávám plný stadion, parádní jiskřivou atmosféru a vyhrocené dění okolo, tak jak to k takovým zápasům patří. Na hřišti věřím ve vítězství modrobílých barev.
Hrubec: Slezské derby je pro mě, stejně jako pro všechny fanoušky ve Slezsku ten největší zápas, který můžeme v lize zažít. Myslím si, že to je něco jiného než derby v Praze. Tím rozhodně nechci shazovat jeho kvalitu. Ale tady ve Slezsku je to derby více vyhecované. Přece jenom ta fanouškovská nenávist je zde mnohem silnější a cítit je opravdu na každém rohu. Nedokážu si třeba představit, že by někteří fanoušci Baníku a Opavy seděli na stadionu vedle sebe, nebo se třeba potkali po zápase v jedné hospodě a každý v klidu seděl u jiného stolu. Tento zápas je pro mě výjimečný především svou atmosférou. Na žádném jiném domácím zápase nezažijeme tolik fanoušků hostí v ulicích města a pak také na stadionu. Je to bitva se vším všudy a neskutečný adrenalin. Od derby očekávám souboje v ulicích, vynikající kulisu, vzájemné narážky obou táborů, odmakaný výkon našich hráčů na hřišti, červenou kartu pro Baroše a samozřejmě tři body pro Opavu. :-)


1a. S nadsázkou bych si Tě dovolil označit za „pamětníka“. Mohu Tě proto poprosit, abys malinko zavzpomínal? Kolik derby Baníku s Opavou jsi již zažil? Které Ti nejvíce utkvělo v paměti?  V čem jsou pro Tebe tato střetnutí výjimečná? 
Oskar: 
Tak tahle otázka mě celkem zaskočila,protože ani přesně nevím,kolik jich bylo 🙂15?,ale nevynechal jsem samozřejmě ani jedno. 😉
Jednoznačně nejlepší bylo pohárové derby v roce 2009 u nás, kdy došlo k několika větším či menším střetům před utkáním cestou na stadion. K náběhu opavsko-wroclawské koalice na sektor hostí přes hřiště. K náběhu stejné koalice na vycházející chachary ze stadionu. Konče rozehnaním menších i větších v tu dobu už hlavně díky PČR roztroušených skupin domácích kompletně zformovanými chachary, kterých bylo opravdu mnoho.
Povedené bylo i třetí derby v Ostravě (rok 97 nebo 98). Na 1. nás bylo přes 6.000, na 2.cca 400 a na třetím už jen tak 30,ale konkrétních. Chachaři na nás naběhli přímo na stadioně u našeho stánku s občerstvení hned ze dvou stran. Samozřejmě měli navrch, ale svou kůži jsme nedali lacino. A i poslední z roku 2016 v Opavě, kdy se střetly po utkání v ulicích několikaset členné davy.
Vyjímečná jsou tato střetnutí tím nábojem, napětím, které je cítit v celém městě, na každém kroku, stále více a více rostoucí nenávistí, adrenalin na maximálních hodnotách. Výjimečná atmosféra v hledišti, spousta ultras prlodukcí. Prostě vše,co má opravdové derby mít;-)

2a. Nedělní derby se rychle blíží, očekávání jsou velká. Co konkrétně od tohoto střetnutí očekáváš Ty a jak se na něj těšíš?

Oskar: Já očekávám oboustranně výbornou diváckou kulisu. Souboj fanoušků na tribunách v supportu, ultras prezentacích, dobrý fotbal s obrovskou dávkou emocí a snad i nějaké to zpestření zainteresovaných lidí v ulicích, i když se obávám, že právě v ulicích bude vládnout náš společný nepřítel, který bude brutálně přemnožený ☹
Jinak se samozřejmě strašně těším. Pro mě osobně to vždy bylo a bude utkání roku!

 

A co Vy? Těšíte se na nedělní utkání?






 

14. 9. 2016 - FC Baník Ostrava - SFC Opava 3:0
(počet diváků: 12.111)

Na obrázku může být: stadión, tráva a venkuNa obrázku může být: stadión a venkuNa obrázku může být: venkuNa obrázku může být: jeden člověk nebo víc lidí a sportující lidéNa obrázku může být: jeden člověk nebo víc lidíNení dostupný žádný alternativní text.Na obrázku může být: stadión a venkuNa obrázku může být: stadión, dav a venkuNa obrázku může být: jeden člověk nebo víc lidí, sportující lidé, dav, stadión a venkuNa obrázku může být: jeden člověk nebo víc lidí, sportující lidé, dav, stadión, fotbal a venkuNa obrázku může být: jeden člověk nebo víc lidí, sportující lidé a venkuNení dostupný žádný alternativní text.Na obrázku může být: jeden člověk nebo víc lidí, oheň a venkuNa obrázku může být: jeden člověk nebo víc lidí

18. 3 2018 SFC Opava - FC Baník Ostrava 0:1
(počet diváků: 5.448)

Na obrázku může být: jeden člověk nebo víc lidíNa obrázku může být: jeden člověk nebo víc lidí, dav a venkuNa obrázku může být: stadión, tráva a venkuNa obrázku může být: jeden člověk nebo víc lidí a stadiónNa obrázku může být: venkuNa obrázku může být: jeden člověk nebo víc lidí, strom, tráva a venkuNa obrázku může být: jeden člověk nebo víc lidí a venkuNa obrázku může být: jeden člověk nebo víc lidí, strom, dav, venku a přírodaNa obrázku může být: stadión a venkuNa obrázku může být: jeden člověk nebo víc lidí a venkuNa obrázku může být: 1 osoba, stojí a venku

Autor: DD

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Za Opavu! Klenot Česka v srd... 05.04.2024

Za Opavu! Klenot Česka v srd...


FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna... 08.04.2024

FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna...


Baník si užíval Velikonoční ... 03.04.2024

Baník si užíval Velikonoční ...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace