o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Torcida - Nejstarší ultras skupina v Evropě

pátek, 11.11.2011 - přejít do komentářů
/titleImg/torcida-nejstarsi-ultras-skupina-v-evrope/1/3659.jpg?width=570

Jak jsem již informovali začátkem týdne, tak chorvatská Torcida Split oslavila 61. narozeniny, a tak jsme se dnes podívali na tuto nejstarší ultras skupinu trošičku podrobněji.

Založení Torcidy se datuje na 28. října 1950, kdy se ve Splitu odehrálo utkání o mistra Jugoslávie mezi domácím Hajdukem a Crvenou Zvezdou. Téhož roku se hrálo mistrovství světa ve fotbale, které hostila Brazílie a v Evropě začala vzrůstat popularita fotbalu.

Kromě dokonalého brazilského fotbalu nikomu neuniklo ani fandění brazilských Torcidas. Atmosféra fotbalu fascinovala skupinku studenty v Zágrebu (původem však z Dalmácie a fanoušky Hajduku) natolik, že vznikla nová idea, která měla fotbalovému týmu ze Splitu přinést doposud nevídanou podporu. Rivalita mezi bývalými kluby Jugoslávie (Hajdukem Splitem, Dinamem Zagreb, Crvenou Zvezdou Bělehrad a Partizanem Bělehrad či Sarajevem) byla velká a vesměs se o ligovém triumfu rozhodovalo až v posledním kole. Ne jinak tomu bylo v říjnu roku 1950.

Jádro skupiny tvořilo 113 studentů a další převážně mladí lidé převážně z pobřeží Dalmácie, kteří studovali v Zagrebu. Skupina za pomoci univerzitního výboru pro mládež zorganizovala výjezd několika tisícovek studentů a dalších fanoušků do Splitu.

Početná skupinka fanoušků se hned brzy ráno vydala k hotelu, kde byli ubytovaní hráči Crvene Zvezdy, aby je za doprovodu trumpet, zvonů, sirén a dalších hlučných nástrojů přivítali do slunečného rána. Při zápase pak Torcida neúnavně povzbuzovala svůj tým a i když Crvene Zvezdě stačila k titulu remíza, tak Hajduk dokázal zvítězit 2:1 a stal se mistrem Jugoslávie.

Aktivitu studentů a fanoušků však tehdejší režim kritizoval a 1. listopadu 1950 vyšel článek, který fanoušky kritizoval za jejich zlostné a útočné jednání a vyzýval k zastavení této skupiny, protože by mohla šířit nenávist mezi jednotlivými kluby. Za Torcidu se však postavil předseda Hajduku Split s tím, že Torcida svou aktivitou výrazně klubu pomohla a vytvořila týmu při zápase nevídanou podporu.

Tyto Slova však ještě více podráždily tehdejší politický režim, který začal vyšetřovat kauzu „Torcida“. Výsledkem bylo několik podmínek, ale i zavření několika členů skupiny Torcida. Například i za to, že nosili znak Torcody s iniciály T&H, které podle obžaloby znamenaly Torcida a Hrvatsko (Chorvatsko), což bylo dle obžaloby šíření nacionalismu. Přitom to znamenalo Torcida a Hajduk. Útok na Torcidu byl tak velký, že její stoupenci přestali s aktivitou a pouze podporovali svůj klub.

Popularita fotbalu však i nadále rostla a tak v 50. a 60. letech vznikali aktivnější skupiny fanoušků a v polovině 60. let přišlo na scénu první pyro.

V 70. letech se ve východním sektoru začala scházet skupinka fanoušků, která se postupně rozrůstala, a která se bavila moderním stylem fandění, kterým se inspirovala právě v Jižní Americe. Support byl podporován mnoha vlajkami a transperenty. Následně jejich zrak směřoval i na Britské Ostrovy a v rukách fanoušků Torcidy se začaly objevovat šály a menší skupinky vyhledávaly pouliční násilnosti.

Fanoušci, kteří navštěvovali při domácích zápasech východní sektor začali svůj tým následovat i na hřiště soupeřů a mnoho z nich se scházelo i ve dny mimo fotbalové utkání, aby se domlouvali na organizaci výjezdů, ale i na nových chorálech.

Později se začalo objevovat násilí a převážně mladí fanoušci vyhledávali bitky. Do Splitu není radno cestovat a hostující fanoušci zde mnohdy zažívají ne příliš pohodové chvíle, které jsou umocněny po prohraných zápasech. Zatím co fanoušci Hajduku cestují po celé Jugoslávii, tak do Splitu cestuje jenom málokdo.
V polovině osmdesátých let se někteří členové spolčují s BBB (Bad Blue Boys Dinamo Zagreb) a cestují na důležité zápasy Dinama, kde na straně „nepřítele“ v zájmu chorvatského národa bojují proti fanouškům Crvene Zvezdy a Partizanu Bělehrad.

Při srbské agresi proti Chorvatsku se hodně členů Torcidy připojuje k obraně vlasti a jsou v první linii na bitevním poli. V novodobé historii patří Torcida k nejaktivnějším skupinám, která se zabývá ultras produkcí včetně pyrotechniky a všeho toho v ulicích co k tomu neodmyslitelně patří.

Old school

Graffity

Oslavy 100 let Hajduku

Autor: redakce

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...


Za Opavu! Klenot Česka v srd... 05.04.2024

Za Opavu! Klenot Česka v srd...


FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna... 08.04.2024

FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace