o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Ultra scéna u protinožců

pátek, 18.10.2013 - přejít do komentářů
Velkou zásluhu na vytvoření australské scény mají hlavně přistěhovalci
/titleImg/ultra-scena-u-protinozcu-/1/5396.jpg?width=570

I přesto, že Austrálie je velmi vzdálena fanouškovské scéně Evropy či Jižní Ameriky, také taky existuje regulérní ultra scéna!

Náš příběh začneme u vzniku National Soccer League (NSL), ta v Austrálii existovala v letech 1977 až 2004. Byla organizována Australskou fotbalovou asociací (ASA). V roce 1996 byly kluby nuceni vzdát se evropských symbolů na znacích, hráčských dresech, vlajkách či názvů stadionů.

Za vznikem australských klubů totiž stojí z velké části přistěhovalci ze Starého kontinentu, především Chorvaté, Italové nebo Řekové.
Ne všechny kluby souhlasily s rozhodnutím fotbalové asociace z roku 1996, a tak například klub Masoni Fairfield FC byl vyřazen z nejvyšší soutěže kvůli tomu, že odmítl ze znaku klubu odstranit italské symboly.

Ze stejného důvody byly vyřazeny také týmy Melbourne Croatia a Sydney Croatia. Jak už název napovídá, kluby měly co dočinění s chorvatskými fanoušky.
Situace v celém australském fotbale se zdála být neúnosná a dospěla až ke kompromisu mezi kluby a asociací.

Vyřazené kluby se od sezóny 1996-97 mohly opět účastnit nejvyšší fotbalové soutěže, ovšem musely upravit své znaky, barvy i názvy. A tak se z Melbourne Croatia stává Melbourne Knights, ze Sydney Croatia Sydney United. I přesto zůstávají oba fanouškovské tábory nadále věrni chorvatskému patriotismu na vlajkách.
V roce 2003 dochází k rozkolu ve fotbalové asociaci, to má za následek kompletní rozpad National Soccer League.

V roce 2004 se tak na scéně objevuje zcela nová soutěž A-League. Přesto většina týmů zaniklé NSL nemá zájem se soutěže účastnit a přihlašuje se do méně prestižních regionálních soutěží.

Většina klubů začíná mít finanční problémy a je na pokraji bankrotu. Média fotbal propagují jen v negativním světle, všímají si každé rvačky na stadionu, a tak se nemůžeme divit, že návštěvnost na australském fotbale výrazně klesá a pohybuje se někde mezi 500 až 2000 fanoušky.

V dobách NSL jezdily tři velké tábory i přes obrovské vzdálenosti po celé Austrálii. Sydney United – Chorvaté, Marconi – Italové či třeba Sydney Olympic – Řekové cestovali za svým týmem na všechna utkání a rozhodně se nejednalo o poklidné zápasy. Rivalita především mezi Řeky a Chorvaty byla velká a téměř v každém utkání se něco semlelo.

Existovaly dvě velké ultra skupiny. Jedna okolo klubu Sydney United –  South West Firm - Chorvaté a druhá okolo Melbourne Knights – Melbourne Croatian Fans.
I když po pádu do regionálních soutěží počet příznivců obou velkých skupin stagnuje, tvrdé jádro přežilo do dnes.

Jak už bylo zmíněno, v roce 2004 startuje profesionální fotbalová liga – A-League. V první sezóně se jí účastní osm týmů, její počet poroste až na současných deset (z nichž šest v době NSL vůbec neexistovalo).

Každý z těchto deseti týmů má momentálně aktivní skupiny ultras. Stejně jako všude na světě, i v Austrálii se postupem času stává problémem narůstající počet security na stadionech a tvrdé tresty například za odpálení pyra (pokuta 400 australských dolarů či dokonce zákaz vstupu na všechny stadiony v Austrálii).

Bezpečnostní agentura Hatamoto se dokonce snaží o infiltraci mezi fotbalové fanoušky, zatím však s nevalným úspěchem.

Pokud se podíváme na počty fanoušků, v Austrálii jasně dominují dva kluby – Sydney FC a Melbourne Victory.

Sydney FC

Fanoušci Sydney FC jsou jakýmsi mixem mezi anglickým a evropských (kontinentálním) stylem. Mají vyhrazen svůj prostor za brankou a celý zápas stojí a zpívají chorály.

Hlavní a jedinou ultra skupinou jsou The Cove. Ti připravují chorea i organizovaně odpalují pyrotechniku. The Cove jsou aktivními bojovníky za legalizaci pyrotechniky na australských stadionech.

Ještě v roce 2007 existovala u klubu další velká ultra skupina – Sin City Crew. Ta prosazovala spíše balkánský styl prezentace, a tak se členové přesunuli na opačnou stranu stadionu.

Díky velkým pokutám za odpalování pyrotechniky i porušování pravidel na domácím či venkovních stadionech však skupina zanikla.

Fanoušci Sydney FC nechybí na žádném venkovním zápase svého klubu. Do Melbourne, které je vzdáleno více jak 1000km. jich cestuje vždy alespoň 300.

Například do Gosfordu, jenž je vzdálen 150 km, přijíždí fanoušci Sydney každoročně v počtu minimálně 2000 lidí.

Fanoušci Sydney a jejich přesun a pochod na derby proti Wanderers:

Melbourne Victory

Fanoušci Melbourne Victory si zvolili jinou cestu než fanoušci Sydney. Na domácím stadionu mají vytvořeny dva kotle. Jeden pro fanoušky, kteří vyznávají spíše anglický styl fandění (South Teracce) a pro více aktivní fanoušky existuje North Teracce.

Na North Teracce pak najdeme hned čtyři aktivní ultra skupiny – White Brigade, Nomadi, Horda a Autonomia.
Ultras z North Teracce jsou v Austrálii považování za nejlepší po všech směrech. Produkují interesantní chorea, fandí velmi hlasitě a i přes spoustu zákazů každou sezónu připraví několik pyroshow.

Jsou také velmi aktivní v ulicích. Jejich bitky s protivníky, především ze Sydney či Adelaide jsou spontánní a probíhají v „anglickém stylu.“
Jak fanoušci Sydney, tak i Melbourne jsou na tribunách čistě apolitičtí, i když většina členů se kloní spíše „doleva“.

Fanoušci Melbourne cestují do Sydney ještě ve větším počtu, než jejich rival na stadion do Melbourne. Většinou přijíždí do Sydney až 500členný dav.

Za fanoušky těchto dvou klubů zeje velká kvalitativní propast. 

Dvě větší skupiny existovaly okolo klubu Adelaide United – ovšem jak Red Army, tak i Irregular mají spoustu zákazů kvůli odpalování pyrotechniky, a tak v současnosti už nejsou příliš aktivní.

Příslibem naopak jsou Newcastle Jet´s (skupina Newcastle´s Squadron) a Central Cost Mariners FC Gosford (skupina The Nastie Boys).

Autor: RadekN

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...


Za Opavu! Klenot Česka v srd... 05.04.2024

Za Opavu! Klenot Česka v srd...


FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna... 08.04.2024

FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace