o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

V sedě se fandit nedá - chceme místa na stání

z tisku středa, 18.06.2014 - přejít do komentářů
Podle odborníků by sektory na stání atmosféře anglického fotbalu jen prospěly...
/titleImg/v-sede-se-fandit-neda-chceme-mista-na-stani/1/6129.jpg?width=570

Velmi striktně se v anglických nejvyšších soutěžích fotbalu hlídá stání fanoušků na tribunách. Když budete stát po většinu zápasu, tak se vám může lehce stát, že vám například seberou permanentku právě z důvodu, že na tribunách stojíte. Přitom některé kluby by stání fanoušků rády tolerovaly...


Sezení na fotbalových stadionech v Anglii přišlo po tragedii v Hillsborough, kdy vláda Margaret Thatcherové na stadionech zakázala sledovat fotbal ve stoje. Představitelé anglického profesionálního fotbalu nedokázali přijít s vhodným argumentem, aby se postavili tomuto zákazu, který čtvrt století rozděluje veřejnost.


„Lidé byli po této události natolik šokování tragédií a žalostnými stavy anglických stadionů, že nepochybovali o tom, že sezení na fotbale bude mnohem bezpečnější,“ říká odborník na kontrolu davů během fotbalových utkání Geoff Pearson z liverpoolské univerzity.


I přesto, že při stání vás pořadatelé napomínají, tak hlavně u hostujících fanoušků jsou pořadatelé bezmocní. Fanoušci navíc přišli s pokřikem – Stand up if you love... (povstaň pokud miluješ...), kdy celý sektor povstane s pořadatelé se stávají pouhými přihlížejícími.

„Zpěvní fanoušci neradi sedí. Ono je to i nepřirozené zpívat vsedě. Každý kdo se chce na fotbale uvolnit a zafandit si, se prostě postaví a zvedne ruce. O to více je tato touha vidět na reprezentačních zápasech Anglie, kdy se fanoušci postaví zvednou ruce a spustí společný chorál a mnozí stojí po celou dobu utkání. Rozpor je rovněž v tom, že například na ragby, nebo při dostizích fanoušci normálně stát mohou,“ pokračuje Pearson.


Problém úpadku atmosféry na anglických stadionech je však i díky drahým vstupenkám. Odpůrce sektorů na stání, poslanec Steve Rotherham, však neočekává, že i kdyby se udělal krok zpět a znovu se zavedly místa na stání, tak by to podle něj nepřineslo levnější vstupenky.
„Místa na stání by nebyla o moc levnější jak lístky na sezení. Bylo by to v řádech jednotek liber. Dělnická třída si nemůže dovolit pravidelně chodit na fotbal a platit 40 liber, takže je pravděpodobné, že ceny vstupenek na stání by byly rovněž pod jejich možnosti,“ říká Rotherham, který je přesvědčen, že místa na sezení mají svůj smysl, a kdyby byly v Hillsborough sedačky, tak by tam 96 lidí zemřít nemohlo.


Opozice se však hájí tím, že dnešní místa na stání by byla mnohem bezpečnější jak dříve.
„Je potřeba rozlišovat místa na stání a místa na stání. Pokud chcete zavádět místa na stání kvůli navýšení kapacity, tak to samozřejmě jistá rizika přináší. I když například v Dortmundu jde vidět, že je možné mít místa na stání i s větší koncentrací fanoušků a přitom je na jejich stadionu bezpečno. Spíš je zarážející, že dnes nemůžete stát ani u vlastní sedačky. Kdyby se dnes zaváděla místa na stání, tak by vypadala úplně jinak jak dříve a byla by mnohem bezpečnější.“ říká M. Taylo jeden z fanoušků Celticu Galsgow, který bojuje za stání v Celtic parku.

 

Autor: Maxx

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Za Opavu! Klenot Česka v srd... 05.04.2024

Za Opavu! Klenot Česka v srd...


FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna... 08.04.2024

FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna...


Baník si užíval Velikonoční ... 03.04.2024

Baník si užíval Velikonoční ...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace