o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Veteranos Pirates : Oldschoolový fenomén z Prahy

rozhovory pátek, 27.02.2015 - přejít do komentářů
Rozhovor s old school partičkou ze Sparty...
/titleImg/veteranos-pirates-oldschoolovy-fenomen-z-prahy/1/6740.jpg?width=570

Podobných rozhovorů nepřinášíme mnoho. Pražští Veteranos Pirates jsou ojedinělým úkazem na české, a možná i evropské fans scéně. Partička oldschoolových hooligans a fanatiků Sparty z federálních dob o sobě totiž dala po několikaleté odmlce opět vědět několika výjezdy, nebo zábavnými videi. Níže se pak dočtete, kdo vlastně tito nestárnoucí mládenci jsou, nebo jak se dívají na některé věci z dnešní doby.
 

Na úvod bych se zeptal, ke kterému letopočtu se datuje vznik Veteránů?
Veteranos Pirates vznikli na přelomu roku 2010/2011,před výjezdem na Liverpool FC, kterému předcházela schůzka starých Pirates z počátku 90.let, jenž  se scházeli pod touto vlajkou.

Kdybys měl říct něco o Veteránech, jak se skupina sama sebe prezentuje? Spousta fanoušků Vás přirovnává k anglickému stylu chuligánství…
Old School England chuligánství je to co nás vždy inspirovalo a z toho jsme vzešli (Brusel apod.) čerpáme z toho doteď a nikdy to ani jinak nebude.

Jaký byl kdysi vlastně předpoklad k tomu stát se členem VP? Přijímali jste postupem mezi sebe další lidi?
Předpokladem bylo to, že se všichni vesměs známe  z 80.-90. let minulého století. Vždy se jednalo a nejradikálnější, aktivní a v podstatě jedny z prvních částečně organizovaných Hools Sparty Praha. Samozřejmě jsme však následovali naše předchůdce a vzory jako např. Péťu Kořalu, Kobliha, Francovku a řadu dalších. První věková hranice byla 30-35let z počátku….

Když se podíváš do osmdesátých a devadesátých let a porovnáš to se dneškem, v čem vidíš největší rozdíl? Co se za těch dvacet a více let nejvíce na tribunách změnilo?
V první řadě nám Sparta sebrala kotel,který býval na středu protilehlé tribuny. Tím vlastně začaly první perzekuce fanoušků ACS. Na druhou stranu to byla zlatá léta pro fotbalové chuligánství, bez kamer, bez kripa, mobilních telefonů, soc.sítí...Vše na osobní domluvě, nebo přes letáky. Praha byla naše hřiště a bojiště zároveň.

Zůstaňme ještě chvíli v osmdesátých a devadesátých letech. Tehdy Veteráni byli na začátku své kariéry. Kolik měli v těch dobách členů a kolik z nich zůstalo dodnes?
V 80. letech jsme byli jedna banda ACS. Prvních Pirates bylo cca 15ks na začátku 90. let. V současné době VP zastřešují cca 70 hools z 80. a 90. let minulého století.

V jakých číslech se VP objevují na Letné, popř. na výjezdech v Česku? Přece jen počty budou asi jiné na Slavii, nebo v Ostravě oproti domácímu zápasu proti Jihlavě, nebo Budějovicím…
Není zápas Sparty, na kterém by VP nebyli. Aktivních, kteří jezdí  a chodí pravidelně je cca 15-20 lidí.

Když vzpomeneš na tehdejší dobu a chuligánské aktivity, nebyly výjimkou pásky, tyčky, řetězy, jak hodnotíš dobu z tohoto hlediska?
Byli jsme mladí a neklidní, střety bývaly spontánní a bojovalo se vším, co bylo po ruce. Boj stadion na stadion, banda na bandu, ne na počty …

Můžeš nám přiblížit dnes už legendární řežbu proti Parmě?
Pěsti, pásky, obušky, koule a to vše před TV kamerami bez maskování, kukel apod…

Když vzpomenu na některé historické články z ostravského Bazalu, nejsou tam výjimkou ani takové čísla, jako 200 Sparťanů čekající na Chachary přímo na Hlavním nádraží. Jak se tehdy takové trestné výpravy bez dohledu policie uskutečňovaly? Představa několik stovek fanoušků čekající soupeře přímo na nádraží už je dnes naprosto scifi…
Je na co vzpomínat !!!

Postupem času do Česka přišel spíše zahraniční styl chuligánství, tzv. domluvené bitky na počty. Jak Veteráni nahlíželi na tyto chuligánské novinky?
Zaplať pánbůh za každou bitku v současnosti. Současný trend respektujeme a sledujeme, my jsme však vždy a všude Old School :)

Účastnili se VP domluvených rvaček ?
Ano.

V posledních měsících mnoho fanoušků bavíte vtipnými videi na internetu. Jak vznikla myšlenka si výjezdy takto zábavně archivovat?
Jsme kreativní, čím starší tím blbější :)

Pozn. redakce - podívejte se na video z výjezdu na Slovan Bratislava:

Když sleduji vaše videa, tak žádné maskování obličejů, žádné kukly. Je v tom spíše kus exhibionismu, nebo spíše fakt, že stejně policajti znají už všechny?
O nás už vědí více jak 30 let, nám je to jedno.

Za ty roky a stovky výjezdů byly určitě chvíle příjemné, ale i ty nepříjemné. Který výjezd ti nejvíce utkvěl v paměti, a kdy byl moment, kdy sis říkal, tady to asi moc dobře nedopadne?
V součastnosti bychom nejvíce vyzdvihli výjezd na Slovan a každý výjezd na Bazaly.
Dále pak z historie např. LIVERPOOL, AIK, DORTMUND, AC MILÁN, CHELSEA, SILKEBORG, PARMA, BRÉMY, SALZBURG no a samozřejmě  Blšany :)

Když se podíváme do současnosti, jak se díváš obecně na českou fans scénu?
Dřív bývalo líp - A. C. A. B.

Ke kterým táborům cítite v Česku, popř. v zahraničí největší nenávist?
Slavia, Brno – Slovan......, Baník, Bohemka a Plzeň (to není město to je ves…z Plzeňáků se dnes dělají the best fanoušci, potřebovali by být tak desátí , aby jich chodilo zase 1300 a jezdilo 10+Pitralon :-)

V čem spočívá vaše propagace? Máte po Praze i nějaké graffiti a nálepky?
Firemní oblečení + multimédia a samozřejmě samolepky.

Jak vychází Veteráni s dalšími skupinami působícími na Letné?
Vážíme si všech, kteří bojují v současnosti za ACS na všech frontách. Tímto zdravíme naše kamarády z Falangy a Youth Firm.

Někteří Veteráni udržují stále přátelské kontakty s fanoušky z Košic. Jezdí VP podporovat i fanoušky z Košic na slovenské zápasy?
Košice byly a jsou jediné přátelské souznění Sparty!!! Více jak 20 let!

Jak to je na trase VP a Žižkov, dá se hovořit o družbě, nebo je to spise přátelství několika jedinců?
Jedná se pouze o jednotlivce, Viktorka Žižkov nám nevadí.

Když se podíváme na docela početné výjezdy Sparťanů po republice, musím zmínit jednu skutečnost, že spousta ostatních fanoušků naráží na to, že hodně výjezďáků tvoří fankluby z Čech a Moravy. Dokážeš hrubým odhadem říct, kolik procent Sparťanů na výjezdech je přímo z Prahy?
Asi 70%. Díky mnoha fanklubům Sparty je samozřejmě logické, že při zápasech Sparty na Moravě mají fanoušci Sparty z Moravy vždy početné zastoupení.

Veteráni se skládají pouze z členů z Prahy, nebo jsou mezi vámi i mimopražští fanatici? Přijímáte ještě mezi sebe nové fanoušky?
Každý kdo byl prokazatelně aktivní hools v 80. a z počátku 90. let může být Veteranos Pirates.

Zůstaňme však ještě chvíli v Česku. Absolvovali jste jako Veteráni výjezdy, nebo domácí zápasy repre? Jak se díváš na reprezentační smír, který byl-nebyl…
Jako Veteranos se nezúčastňujeme zapasů repre, tzn.že nás nezajímá ani repre smír.

Sparťani patří taky k nejaktivnějším táborům, co se týče pyra vůbec. Na výjezdech Sparty končí pravidelně pyrotechnika na hřišti. Jste fanoušci bezpečného odpalování v ochozech, nebo spíše Balkan stylu, kdy lítají světlice z kotle na hřiště?
PYRO NENÍ ZLOČIN !!!!

Spousta Veteránů je dnes ženatých, má děti. Dá se to ještě pořád skloubit dohromady?
Ano dá …právě proto, že děti odrostly :-)

 

Chtěl bys ještě něco v závěru fanouškům vzkázat?
Choďte, fanděte, podporujte svůj klub na všech frontách.
Náš svět nikdy nezničíte !!!

 

P. S. Speciální poděkování pak patří dvěma členům VP do Prahy za skvělou spolupráci, dodání zajímavých materiálů z dávnějších časů, a v neposlední řadě také všem Veteránům za ochotu podílet se na tomto rozhovoru.

Autor: DD & TomášO

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...


Za Opavu! Klenot Česka v srd... 05.04.2024

Za Opavu! Klenot Česka v srd...


FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna... 08.04.2024

FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace