o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Vyjádření Tribuny Sever k mediální štvanici

čtvrtek, 28.09.2017 - přejít do komentářů
Sešívaní se vyjádřili k událostem po pohárovém utkání s Třincem...
/titleImg/vyjadreni-tribuny-sever-k-medialni-stvanici/1/8142.jpg?width=570

Prohlášení aktivních skupin Tribuny Sever k mediální kauze Miroslava Stocha a pokřiku smrt spartě po zápase s Třincem

Tohle není prohlášení pro média, je to apel na zklidnění a vysvětlení situace mezi slávistickými fanoušky.

Reakce, které zaznívají po řvaní staré „hooligans“ děkovačky společně s Miroslavem Stochem po zápase s Třincem, a které jsou namířené především proti jednomu z lídrů kotle, přerůstají všechny meze a rádi bychom se k tomu vyjádřili pár slovy.

Co se ve skutečnosti stalo? Po utkání s Třincem, pár dnů po vítězném derby, namísto tradiční děkovačky, proběhla pod vedením jednoho z lídrů TS tradiční „hooligans“ děkovačka obsahující „smrt spartě“.

Nikdo by si ničeho nevšiml, na stadionu to nikomu nepřišlo divné, většina se naopak při malé návštěvě v uzavřené skupině dobře bavila. Bohužel však část lidí měla nutkavou potřebu, jak je u nás špatným zvykem, nahrávat si vše na mobil (ten apel, který visí na Tribuně Sever, aby se lidé věnovali fandění a ne svým telefonům, tam není náhodou) a pak to sdílet na internetu. Chytla se toho média, disciplinárka a kauza je na světě. Nejvíce zarážející na tom je, že se většina slávistických fanoušků, včetně Jaroslava Tvrdíka, přidala na stranu médií.

Chápeme, že řadu lidí štve případná pokuta nebo stopka pro Miroslava Stocha, to nás také, ale jak bylo řečeno, rozhodně to nebylo cílem. My bychom si také přáli, aby kromě Tribuny Sever fandil i zbytek stadionu a když se nedaří, aby se nepískalo. Také se nám nelíbí, že polovina všech slávistů chodí jen na derby, Plzeň a poháry. My si ale nestěžujeme a nenadáváme ostatním na internetu – nemáme čas, protože chodíme na fotbal a jezdíme na výjezdy.

Tento „hooligans“ pokřik se řve na Slavii minimálně 30 let a současná děkovačka z něj byla vytvořena až před 11 lety. Chápeme, že většina návštěvníků zápasů ji zná až v nové podobě, ale stejně jako ctíme a jsme hrdí na historii našeho klubu, dobře si pamatujeme a ctíme historii naší tribuny a kotle.

Pár dnů před zápasem s Třincem na derby a vlastně skoro každý zápas řveme tento pokřik s nadšením, stejně jako pokřiky proti spartě. Je to zkrátka kolorit. Sparta náš nenáviděný rival, soupeř po desítky let. Najde se určitě řada lidí, která tento pokřik ráda nemá a neřve ho. Někdo třeba vynechává určité části. Nikomu není nic nařizováno. Tak to u nás nechodí.

Není standartní, že se tato verze použije při závěrečné děkovačce s hráči, ale po pohárovém, neatraktivním zápase, před minimální návštěvou a při nutnosti Mirovi napovídat to vybízelo. Proč? Jen tak, pro zábavu, pro pobavení těch pár lidí, kteří na pohár přišli. A ti se bavili. Fotbal a fandění by měla být především zábava. Na místě se smáli všichni – fanoušci i hráči. Nikdo nic neřešil.

Následně jsou všichni upocení a po zjištění, že to bude disciplinárka prošetřovat, moralizují. Miroslav Stoch, ačkoliv chápeme, že by to nemuselo být v tu chvíli lehké, nemusel tato slova řvát. Nikdo by se na něj nezlobil. Ale ani jemu to nejspíš v dané chvíli nepřišlo divné. Není tedy spíše otázkou, proč se vůbec něčím takovým zabývá disciplinární komise? Proč vznikla taková mediální kauza? Uvědomujete si, že za našeptání „ošklivých slov“ byl daný člověk v médiích propíraný pomalu více než kriminálníci páchající vážné kriminální skutky?

Velmi nás také zaráží vyjádření Jaroslava Tvrdíka a mnoha slávistů na internetu, kteří odsuzují, uráží nebo práskají. Nikdo nikoho nezabil, nikdo neumřel, ani není nikdo zraněný. Jen se zařvala dvě slova. Tribuna je místem, kde se scházejí tlustí, hubení, brýlatí, svalnatí nebo opilí. Stejně tak se tam schází fanoušci, ultras i chuligáni. K fotbalu a jeho kultuře to vždy patřilo, patří a patřit bude. Fotbal je zábava, vášeň, kvůli které utíkáme z domovů, škol, trávíme hodiny výrobou chorea a investujeme peníze a čas na dlouhé výjezdy, cvičíme v posilovnách nebo hájíme barvy Slavie při bitkách. Nemusíme mít vždy na vše stejný pohled, nemusíme spolu vždy souhlasit, ale důležité je respektovat jeden druhého a v důležitých věcech táhnout za jeden provaz.

Fanouškovství má nepsaná pravidla, mezi které patří i to, že jako fanoušci držíme spolu, nepráskáme na sebe ani na jiné fanoušky, nefandíme policii, když bije fanoušky soupeře a respektujeme známé tváře v kotli. To, že mají někteří mezi námi větší nebo menší respekt nespadlo z nebe. Je to postavené na nespočtu hodin věnovaných Slavii výrobou chorea, absolvováním stovek výjezdů, hájením barev Slavie při bitkách se soupeři nebo jakýmkoliv jiným způsobem vedoucím k propagaci a slávě našeho klubu. Každý si svůj respekt musí zasloužit. To by si měl každý z nás uvědomit, než začne vypisovat na internetu nesmysly. Být součástí Tribuny Sever, znamená být fanouškem – ultras. A znamená to také respektovat pravidla, která existovala dlouho před námi a budou existovat dlouho po nás.

Když se někdy něco semele, nepovede, tlačí nás média, FAČR, vedení klubu nebo security na stadionech, je důležité stát při sobě a táhnout za jeden provaz. Někomu se nelíbí pyro, jinému bitky, někomu vadí pokřik „smrt spartě“. Nikdy nebudeme všichni stejní. A to je dobře. Spory však řešíme přímo mezi sebou, špinavé prádlo pereme doma. Tak fungujeme.

Nestojíme o válku s klubem ani s ostatními slávisty, nezajímají nás konflikty s médii nebo svazem. Jsme fanoušci a máme svůj svět, který si budeme bránit. Stejně tak apelujeme na vedení klubu, aby nezasahovalo do našich fanouškovských záležitostí represemi, protože by to nemohlo zůstat bez odezvy.

Ať žije Slavia, ať žije Tribuna Sever!

Slavia Intellectuals
Slavia Youngsters
Brigate 97
Tlupa Toma Sojera
Beta fans
Gang of Slavia
Loyals
Maisner Gang
Sešíváná mládež
Old boys
Village Lads
Sons of Slavia
Youngs from North
Slavia Patriots
Supporters from Eden
Sešívky z Příbramska
Vegan boys
Pyrotechnic Family
Fanatici ze Slavie
Chunta
Girls from Slavia
Veru photo
North Group
Red White Destiny
Casuals from Prague
Od Kopidlna
MSFO
OP Srdcaři z Východu

Zdroj: FB Tribuna Sever 

Autor: redakce

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Za Opavu! Klenot Česka v srd... 05.04.2024

Za Opavu! Klenot Česka v srd...


FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna... 08.04.2024

FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna...


Baník si užíval Velikonoční ... 03.04.2024

Baník si užíval Velikonoční ...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace