o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

ZAUJALO NÁS: Kde se vzal pokřik jude Slavie?

čtvrtek, 15.11.2012 - přejít do komentářů
Židovský klub? Ne. Podle historika za vším stojí "vychcanost" funkcionářů Slavie
/titleImg/zaujalo-nas-kde-se-vzal-pokrik-jude-slavie-/1/4567.jpg?width=570

Pokřik jude Slavie můžete slyšet nejenom při pražském derby, ale i na dalších stadionech, kam zavítá fotbalová Slavia. Jako první s tímto pokřikem přišel největší rival sešívaných a to pražská Sparta. Kde se však tento pokřik vzal? Podle archiváře Slavie tento pokřik nemá nic společného s původem zakladatelů. Historik Zápotocký dokonce přišel s verzí, že za vším stojí vychcanost funkcionářů Slavie z roku 1922.

„Kdybychom s židovstvím měli něco společného, tak by nás Němci za protektorátu zlikvidovali, nebo alespoň nějak omezili když zlikvidovali i „svůj“ klub DFC – Deutsches Fusball Klub Prag z toho důvodu, že měli funkcionáře židovského původu. Ale Slavia neměla po celou dobu války kvůli tomuto žádné popotahování, což znamená, že jsme v žádném případě nemohli být nařčeni, že jsme židovský klub,“ Říká archivář Slavie Karel Zuska.

Podle něho nestáli lidé židovského původu ani u zrodu Slavie. Podle něj by za tím mohla být i neznalost a záměna hvězdy, kterou Slavie nosí na prsou.

„Poslední co mě napadlo, je záměna Slávistické hvězdy za židovskou. Ale židovská hvězda je šesticípá a Slávistická pěticípá,“ dodal Zuska.

Se zajímavou verzí přichází fotbalový historik Vladimír Zápotocký, podle kterého se tento hanlivý pokřik křičel prvně už v roce 1922.

„V listopadu se jednou hrálo derby se Spartou a víkend před tím projížděl přes Prahu West Ham United z Berlína do Vídně. Slavia si s West Hamem domluvila utkání na neděli a pojistila si ho u pojišťovny Slavie proti dešti. Funkcionáři Slavie už tehdy spolupracovali s meteorologickým ústavem, a tak v neděli skutečně pršelo a zápas se kvůli tomu neodehrál. Funkcionáři Slavie však přemluvili tým West Hamu, aby se utkání odehrálo následující den. Slavia tak za jedno utkání inkasovala hned dvakrát. V neděli od pojišťovny a v pondělí od diváků, což Sparta nemohla unést a když Slavia nastoupila za týden na Spartě, tak diváci na její funkcionáře pokřikovali – vy židi,“ říká historik Zápotocký.

Autor: Mara

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...


Za Opavu! Klenot Česka v srd... 05.04.2024

Za Opavu! Klenot Česka v srd...


FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna... 08.04.2024

FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace