o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Zrušení pohárové soutěže v Řecku může mít následky

čtvrtek, 24.03.2016 - přejít do komentářů
Zakáže FIFA a UEFA Řecku účastnit se mezistátních zápasů?
/titleImg/zruseni-poharove-souteze-v-recku-muze-mit-nasledky/1/7446.jpg?width=570

Řečtí fotbaloví fanoušci se nejenže nepodívají na letošní EURO ve Francii, kam se jejich národní tým nedokázal kvalifikovat, ale mohli by v příští sezóně přijít i o evropské poháry a zářijový start kvalifikace na mistrovství světa 2018 v Rusku. Tím vším hrozí Řecku FIFA a UEFA v reakci na rozhodnutí řecké vlády ze začátku měsíce. Ta zrušila všechny zbývající zápasy aktuálního ročníku řeckého poháru poté, co v utkání mezi PAOK Soluň a Olympiakosem Piraeus vypukly na stadionu násilné nepokoje.

Ve středu 2. března se hrál na stadionu Toumba v Soluni první semifinálový zápas řeckého poháru, ve kterém se proti domácímu PAOK Soluň postavil aténský Olympiakos. PAOK prohrával 1:2, když na začátku 86. minuty po kontaktu s brankářem hostí upadl ve vápně domácí Róbert Mak. Rozhodčí místo odpískání penalty udělil slovenskému útočníkovi druhou žlutou kartu a poslal jej předčasně do sprch. 

Na to reagovali rozlícení domácí fanoušci vniknutím na hrací plochu a snažili se světlicemi zasáhnout hráče soupeře a rozhodčí. Situaci museli řešit policejní těžkooděnci, kterým se po několikaminutovém boji podařilo vytlačit dav zpět na tribuny. Hřiště zůstalo zaházeno vším možným, co přišlo domácím fans pod ruku, a na tribunách se rozhořelo několik menších požárů. Zraněno bylo dvanáct policistů a zatčeno minimálně patnáct výtržníků. Zápas byl rozhodčím předčasně ukončen.

Na tyto události zareagovalo výjimečným opatřením řecké Ministerstvo pro vzdělání, výzkum a náboženské záležitosti, pod které spadá i odbor sportu, když zrušilo z bezpečnostních důvodů všechny zbývající zápasy řeckého poháru včetně nezahájeného druhého semifinále mezi AEK Atény a Atromitos F.C.
Tento krok ale vnímají fotbalové federace FIFA a UEFA jako vměšování se politiky do fotbalu, a proto odeslaly minulý pátek řecké vládě oficiální žádost, aby pozastavení soutěže zrušila a nechala pohárový ročník dohrát. V opačném případě hrozí Řecku krom jiného i zákaz startu v soutěžích zaštiťovaných těmito dvěma organizacemi.

Včera se k požadavku FIFA a UEFA vyjádřil zamítavě ministerský náměstek pro sport Stavros Kontonis– dle něj vláda rozhodnutí měnit nehodlá a k obnovení soutěže může nyní dojít pouze v případě, že tak rozhodne Státní rada (obdoba našeho Nejvyššího správního soudu), ke které se v této záležitosti odvolal řecký fotbalový svaz. Státní rada by měla rozhodnout do 29. března, přičemž FIFA a UEFA požadují obnovení soutěže nejpozději 1. dubna. Během následujícího týdne by tak mělo být jasno v tom, zda se ještě více prohloubí již řadu let trvající krize řeckého fotbalu.

A právě současnému stavu řeckého fotbalu a veliké frustraci fanoušků lze z části přičíst na vrub události ze Soluně. Střety s policií se sice již staly takřka národním sportem, a i v tomto případě nemalou roli sehrála prudkost řeckých ultras, není však náhodou, že se největší nepokoje poslední dobou dějí na venkovních zápasech Olympiakosu. Aténský klub je nenáviděn všemi velkými tábory, a za poslední rok nebylo venkovního zápasu proti týmu z trojice Panathinaikos, AEK a PAOK, který by neprovázely rozsáhlé nepokoje. Předčasně ukončen z důvodu výtržností byl v minulém roce zápas proti AEK i Panathinaikosu, podzimní derby proti druhému zmíněnému se na podzim nehrálo vůbec. Nyní vše dovršili fanoušci PAOK. Vzhledem k faktu, že fanoušci hostí mají v Řecku zakázáno na zápasy vycestovat, jedná se o působivý výčet.

Nenávist vůči červenobílým pramení z klasických příčin – historické neshody, lokální rivalita s aténskými sousedy, soupeření regionů s hlavním městem, neotřesitelná sportovní dominance Olympiakosu a na ní nabalení sváteční fanoušci, a mnoho dalšího. Nejvíce vášní nyní ale vzbuzuje majitel a prezident klubu Evangelos Marinakis.

Multimilionářský rejdař původem z Pirea je po většinu svého působení v profesionálním fotbale spojován s uplácením svazových funkcionářů, rozhodčích, politiků a soudců, ovlivňováním zápasů a s různými mafiánskými praktikami. Přesto se stále úspěšně vyhýbá jakémukoliv trestu. Naposledy byl v létě minulého roku s více než osmi desítkami dalších lidí obviněn v úplatkářské kauze založené na rozsáhlých odposleších, nakonec však byl obvinění zproštěn, zatímco vyšetřování většiny ostatních nadále pokračuje. Objevily se dokonce spekulace o možném uplácení prokurátora, který obvinění proti Marinakisovi stáhl.

Majitel Olympiakosu navíc v sezóně 2010/11 působil jako prezident řecké ligy a viceprezident řeckého fotbalového svazu, a i v této době se měl mimo uplácení podílet např. na machinacích s listinami rozhodčích, nebo na vyvolání násilností na fotbalovém zápase. Dle zprávy prokurátora byl zapleten do vyslání skupiny chuligánů Olympiakosu na zápas třetí ligy, kde měli vyprovokovat nepokoje a přivolat na jeden z týmů disciplinární trest. Stejní lidé měli pro Marinakise fyzicky napadat některé nepohodlné novináře.

Navzdory všem obviněním a vyšetřováním zůstává nedotčen jak Olympiakos, tak jeho prezident – Marinakis nadále vlastní a řídí nejúspěšnější řecký klub, se kterým před pár týdny dosáhl na šestý ligový titul v řadě. A právě fakt, že člověk, který se stal pro většinu fanoušků jedním ze symbolů prohnilosti a korupce v řeckém fotbalu, vede stabilní stroj na tituly v lize sužované ekonomickými problémy a dlouhodobým poklesem návštěvnosti, je jedním z důvodů, proč zrovna zápasy Olympiakosu končí tak často násilnostmi. V určité nadsázce lze říci, že řecký stát a tamní fotbalový svaz sklízí, co za předešlá léta zaseli, či přinejmenším nechali bez povšimnutí růst.

Video z nepokojů po zápase PAOK x Olympiakos: 

 

Autor: D.S.

Autor: redakce & ds

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
V Hradci se hasila nejen žíz... 10.03.2024

V Hradci se hasila nejen žíz...


Ono to jde, a ne že ne! Mobi... 13.03.2024

Ono to jde, a ne že ne! Mobi...


Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace