o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

5 FAKTŮ O SLEZSKÉM DERBY

pátek, 09.11.2018 - přejít do komentářů
Návštěva Slezského derby v Opavě roku 1996 (17941) jen tak překonána nebude
/titleImg/5-faktu-o-slezskem-derby/1/8606.jpg?width=570

Pražské derby máme za sebou a teď ligu čeká to slezské. Jenže souboje mezi Baníkem a Opavou nejsou jen derby, to je válka ⚔️ Pojďme si připomenout několik základních faktů, které bychom měli o tomto souboji vědět.

1️⃣️ Poprvé se fotbalové týmy z Ostravy a Opavy utkaly ještě před druhou světovou válkou. Tehdy na Staré Střelnici Troppauer FV (Opava) remizoval s SK Slezská Ostrava 2:2. Zrod nějaké velké rivality se však datuje až mnohem později.

2️⃣️ Fotbal v Opavě na tom v historii nebyl vždy moc dobře, jeho nejlepší éra započala v 90.letech spoluprací se společností Kaučuk, když v roce 1995 slavila Opava historický postup do první ligy a právě v tomto roce také vznikla ohromná rivalita mezi fanoušky Baníku Ostrava a Opavy.

3️⃣️ Opava se v první lize udržela 10 let, takže mezi roky 1995 až 2005 odehrála s Baníkem celkem 16 prvoligových derby s bilancí 4 vítězství, 6 remíz a 6 proher. Obě mužstva se navíc potkala před dvěma lety ve druhé lize, kdy obě utkání vyhrál Baník a v roce 2009 v českém pohárů, kde na Městských sadech slavili rovněž příznivci z Ostravy. Baník je tedy ve Slezském derby jednoznačně úspěšnějším týmem.

4️⃣️ Návštěvnost Slezského derby je skvělá. Ta nejvyšší se datuje do listopadu 2004, kdy vítězství Baníku 4:0 na Bazalech nad nenáviděnou Opavou přihlíželo 18.020 diváků. Nejvyšší návštěva v Opavě je pak 14.941 z roku 1996.

5️⃣️ Tak jako pojí příznivce Baníku družstevní pouto s fandy GKS Katovice, opavští ultras mají své polské kamarády z Wroclawy. Právě i historická náklonost obou slezských klubů k Polsku (baštou hooligans scény) má na svědomí ohromnou rivalitu, nejen těch radikálních, příznivců Baníku a Opavy. Moc dobře si to uvědomují i kluboví funkcionáři a oba slezské týmy spolu v posledních letech nehrají zápasy už ani v rámci přípravy.

Na obrázku může být: jeden člověk nebo víc lidíNa obrázku může být: stadión, tráva a venkuNa obrázku může být: jeden člověk nebo víc lidí a stadiónNa obrázku může být: venkuNa obrázku může být: jeden člověk nebo víc lidí a venkuNa obrázku může být: jeden člověk nebo víc lidí, strom, tráva a venkuNa obrázku může být: jeden člověk nebo víc lidí a venku

Převzato z: Ligový Zpravodaj

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
Za Opavu! Klenot Česka v srd... 05.04.2024

Za Opavu! Klenot Česka v srd...


FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna... 08.04.2024

FAMÓZNÍ PŘEDSTAVENÍ! Tribuna...


Baník si užíval Velikonoční ... 03.04.2024

Baník si užíval Velikonoční ...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace