o supporters | registrovat | přihlásit se
vyhledat rss
z domova ze světa foto reporty groundhopping blog rozhovory hooligans video

Asociace chce kamery, které rozpoznají obličeje

z tisku středa, 11.06.2014 - přejít do komentářů
Od sezony 2015/2016 by se na stadionech měly objevit speciální kamery...
/titleImg/asociace-chce-kamery-ktere-rozpoznaji-obliceje/1/6119.jpg?width=570

Vedení fotbalové asociace plánuje od sezony 2015/2016 vybavit stadiony kamerovým systémem, který dokáže rozpoznat obličej fanoušků.

"Od začátku sezony 2015–2016 chceme vybavit stadiony novou technikou, abychom zamezili vstupu nežádoucích fanoušků. Musíme udělat jejich databázi. Víme, že existuje 258 lidí, kteří už byli nějakým způsobem odsouzeni nebo potrestáni v souvislosti s násilím na fotbale," tvrdí šéf českého fotbalu Miroslav Pelta v rozhovoru pro MF Dnes. Pelta zároveň prozradil, že chce do finančně náročného projektu zapojit i stát.

"Už jsem požádal ministra školství, aby se na financování podílel stát. Část peněz pak dodá asociace, část STES (marketingový partner) a část samozřejmě i vlastníci stadionů," pokračuje Pelta.

Systém rozpoznávání obličejů funguje tak, že snímá parametry lidské tváře – vzdálenost od koutku oka ke špičce nosu či od koutku úst k bradě. 

"Takových bodů se většinou snímá sedmnáct. Ale ty sofistikovanější technologie pracují až se dvěma stovkami bodů na obličeji," vysvětluje Radomír Ščurek z Fakulty bezpečnostního inženýrství ostravské technické univerzity. 

"Technicky je to poměrně náročné. V dnešní době neexistuje moc technologií, které by v davu dokázaly spolehlivě poznat konkrétního člověka pomocí snímání obličeje. To však neznamená, že neexistují vůbec, ale jsou to systémy posledních několika málo let," tvrdí Petr Kellner z firmy Abbas, která se bezpečnostními technologiemi zabývá. 

Podle něj je důležité, co vlastně fotbaloví funkcionáři chtějí. Zdali člověka identifikovat spolehlivě, nebo s určitou pravděpodobností vytipovat z procházejících lidí potenciální nežádoucí osoby. „Neumím si představit, že bude člověk vyhoštěn ze stadionu jen proto, že je někomu z ‚blacklistu‘ podobný,“ říká Kellner.

Jediná technologie, která je srovnatelná právě třeba s otiskem prstu, je 3D analýza obličeje. K ní už musí existovat databáze lidí, kteří se nechají do systému nasnímat třeba při zakoupení vstupenky na zápas. Stačí, aby se pár vteřin dívali zpříma do kamery. Pak už je možnost, že přes turnikety projde i „evidovaný“ násilník, asi jedna ku milionu. 

Podle Kellnera se obecně tyto systémy v Česku zatím komerčně nevyužívají. Ale nebude trvat dlouho, kdy bude kvalitní a rychlá identifikace osob nasazena i u nás. Bohatší státy je využívají již zhruba dva a půl roku. „Dnes by její instalace vyšla každý stadion na několik milionů korun,“ odhaduje Kellner.

zdroj: MF Dnes

Autor: Mara

clbanner



Videa

Atmosféra při zápase mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem


další videa >
Blog fanoušků & Groundhopping
BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ... 06.03.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Na fotbale v ...


BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n... 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou n...


BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ... 30.10.2022

BLOG FANOUŠKŮ: Už při cestě ...

další články >
Nejčtěnější články měsíce
V Hradci se hasila nejen žíz... 10.03.2024

V Hradci se hasila nejen žíz...


Ono to jde, a ne že ne! Mobi... 13.03.2024

Ono to jde, a ne že ne! Mobi...


Mladí Chachaři poprvé na výj... 20.03.2024

Mladí Chachaři poprvé na výj...

clbanner
Speciály



Sledovat @supporters_cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace